Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Egyetem  --  Egyetemi kiadványok, médiamegjelenések  --  Egyetemi médiamegjelenések  --  Tudomány és Innováció - Délmagyarország melléklet
Tudomány és Innováció - Délmagyarország melléklet

Vírust, baktériumot, gombát és parazitát keresnek széklet-, vizelet-, légúti- és és műtéti mintában a szegedi klinikakertbeli mikrobiológiai laborokban. Az ott dolgozó Terhes Gabriella tanársegéd munkájának 80 százalékával a diagnózis felállítását segíti, s csak eztán foglalkozhat kutatómunkával. Mégis sikerült újat mondania néhány baciról.

Szeged, Berlin

Újszászi Ilona

 

Mumusa az orvosképzésnek az anatómia, a bonctermi gyakorlat. Ám az anatómus szerint a bonctan, azon belül például az emberi testen belül többszörösen elzárt, egyfajta fekete doboznak is tekinthető idegrendszer kutatása: kincsesbánya. Weiczner Roland kutatóorvossal beszélgettünk.

Szeged

Újszászi Ilona

Mi a hirtelen szívhalál oka?

Évtizedek óta a szívritmuszavarok, a szívizom összehúzódásának ereje szerepének vizsgálata a két fő kutatási irány az SZTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében. Elődei, illetve a hetvenes évek közepén itt kezdett tudományos diákköri munkáját folytatja ma is az intézetet vezető professzor, Varró András.

Szeged, Budapest, Indianapolis, Liverpool

Újszászi Ilona

 

A különféle vegyületek, többek között az antioxidánsok milyen szerepet töltenek be a táplálkozásban? Gábor Miklósné, az SZTE mérnöki karának emeritus professzora ad információt.

Sűrített levegővel alkot nagyot – közte díjnyertes precíziós gépet, automata berendezést, de még műizmot is Gyeviki János okleveles gépészmérnök és okleveles villamosmérnök, diákjaival együtt. A szegedi egyetem mérnöki karának laborjában mi is szétnéztünk.

Szorongás, depresszió. Korunk betegségei ugyanúgy a hormonokkal hozhatók összefüggésbe, mint a tanulás és a memória. Ennek részleteiről mesélve Telegdy Gyula akadémikus azt is elárulta: a Nobel-díjas Schally rákkutatásra kifejlesztett vegyületeinek idegrendszeri hatását vizsgálják Szegeden.

A Szegedi Tudományegyetem 2004 óta folytat kutatásokat a szolárisenergia-hasznosítása területén. Ehhez kapcsolódóan számos eredmény született.

Hámozógép, légáramos válogató berendezés az SZTE Mérnök Kara laborjában. Az élelmiszer-mérnöki intézet kutatói azt a technológiát keresik és tesztelik, amellyel a malomipar a leghatékonyabban képes lesz eltávolítani a gabonaszemekről a a külső sejtrétegeket, amelyek igen gyakran a fertőzés miatt toxint is tartalmazhatnak.

 

19 éve foglalkozik az Alzheimer-kórral Penke Botond akadémikus kutatócsoportja. A szegedi egyetem 24 tudósa új gyógyszerkutatási koncepciót dolgozott ki.

 

Láthatóvá teszik a láthatatlant a szegedi egyetem orvosi fizikai és orvosi informatikai intézetében. Az intézményt vezető professzor, Bari Ferenc irányításával orvos, biológus, fizikus, mérnök dolgozik.

 

Az iparból érkezik a probléma, amelyre az egyetemi és akadémiai kutatócsoport választ keres, végül ipari terméket hoz létre. Ez a fotoakusztikus kutatócsoport működésének lényege. Lézerrel mérnek: például kőzetben gázt, gázban vízgőzt. Az egyik a földgázkitermelést, a másik az időjárás-előrejelzést szolgálná.

 

Nem „fából vaskarika”, mert létezik: a szigetelőként használt műanyagok új típusa, amely vezeti az elektromosságot. A hibrid anyagokkal új anyagokat szeretne előállítani, illetve új energiaforrás hasznosításán dolgozik Visy Csaba professzor és csoportja.

 

Aki a Föld erőforrásaival való takarékosságot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekinti célnak, az épületek energiaszükségletét minél inkább a megújuló forrásokból fedezi. A Nap, a szél, a Föld energiáját hasznosító szolárház, illetve a passzív épületek előnyeit és hátrányait a szegedi egyetem kutatói is vizsgálják.

 

Allergiás betegség a lisztérzékenység. A lisztérzékenység krónikus hasmenés, puffadás, hasi fájdalom és a felszívódási zavarból eredő hiánytünetek képében jelentkezik. Az ilyen betegek számára az egyetlen „gyógyszer” a diéta, illetve a gluténmentes élelmiszer, amelynek előállítása Kovács Erzsébet T. professzor egyik kutatási területe.

 

A betegek ellátásában a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika épületében orvosként dolgozik: képalkotó diagnosztikával, ezen belül is a szív ultrahangos vizsgálatával foglalkozik Nemes Attila. Ugyanakkor a SZTE Általános Orvostudományi Kar II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ adjunktusaként kutat is: az intézményben idén januárban elhelyezett 3 dimenziós ultrahangkészüléket használva adatokat gyűjt és értelmez a szívvel összefüggő vizsgálati eljárások használhatóságáról.

 

Hogyan távolítható el vagy ártalmatlanítható a felszíni és felszín alatti vizeket érő szennyezőanyag? Hogyan hasznosítható a különböző termelési folyamatokban keletkező szennyvíz? A kérdésekre Hodúr Cecília, az SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézete professzora kutatási eredményei válaszolnak.

 

A tüdőn és az orron át juttatják a nanokristállyá alakított hatóanyagot a beteg szervezetébe. Ez az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézetében az új kutatási irány, amelynek jelentősége óriási a gyártók, de a betegek szempontjából is.

 

Az Alzheimer-kór és a skizofrénia titkait kutatja Horváth Szatmár. Fotó: Frank Yvette

Orvos és biológus, a pszichiátriai klinika pácienseit gyógyítja, miközben az agy betegségei közül a skizofrénia és az Alzheimer-kór okait kutatja. Horváth Szatmárral, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikája adjunktusával beszélgettünk.

A tömegközlekedést előnyben részesítő csomópont makettjét, az üzemanyagcellás autó modelljét technika szakos hallgatók képzésében is alkalmazza Pitrik József. Fotó: Schmidt Andrea

Bonyolult rendszer a közlekedés, a város és az időjárás hármassága. A hétköznapokat érintő témával 1990 óta foglalkozik az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Technika Tanszéke. Technika szakos pedagógusoknak közlekedéskultúrát oktatnak, miközben tankönyveket fejlesztettek a közoktatásban tanulók számára.

 

Könyvek és folyóiratok sokasága sorakozik a mennyezetig megrakott polcokon. A nyomtatott papír illata, duruzsolós csend fogadja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Bolyai Intézete bibliotékájába belépőt. A számítógép mellől felállva két könyvtáros is segíti az érdeklődőket.

 

Gyógyírt a bőrre kenni egyszerűbb, vagy a bőr mélyebb rétegeibe juttatni hatásosabb lehet, mint pirulákat bekapkodni. Ám az egyszerű gyógymódhoz le kell győzni a test védőpajzsát, a bőrt.

 

Mi történik az élő szövettel, ha átmenetileg nem kap elég oxigént? Erre a kérdésre is keresi a választ Boros Mihály professzor. Az SZTE orvostudományi kari ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet tanszékvezető egyetemi tanárának egyik kutatási témája a mikrokeringési zavarok.

 

Gyorsan mérő műszerek nagy adatmennyiségét segít értelmezni a kemometria. A kémiai mérés fiatal, a 70-es évek óta létező tudományáról a fiatal szegedi professzort, Rajkó Róbertet kérdeztük.

Nincs nagy mennyiségű, a vörösiszap kiszáradásából származó szálló por Devecser levegőjében. A Szegedi Tudományegyetem Fotoakusztikus Kutatócsoportja tavaly november elején, a katasztrófa után is méréseket végzett.

Természetes eredetű, gyógyszerként alkalmazott hatóanyagokat, a daganatsejtek osztódását gátló szereket tesztelnek a SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében.

A megszáradt sárra pillantva kinek jut eszébe, hogy ez is matematikai probléma? Mindazoknak, akik sztochasztikus geometriával, vagyis a véletlen struktúrák geometriájával foglalkoznak. Így Fodor Ferencnek, az SZTE Bolyai Intézet Geometriai Tanszéke egyetemi docensének is.

Gregory A. Chass 2001-ben Szegeden doktorált, most tanítani jött. Fotó: Karnok Csaba

Új és merész fizikai technológiák a kémiában címmel tartott szemináriumot a szegedi tudományegyetemen Gregory A. Chass. Az University of Walas kutatójával a tudomány határairól is beszélgettünk.

 

Minikonferencián vitatták meg a hálóelmélet legújabb eredményeit szegedi, miskolci és újvidéki matematikusok.

Az Alzheimer-kór, a daganatok és a cukorbetegség ellenszerét is keresik.

Hogyan gyógyíthatunk betegségeket a fémionok által? A szervezeten belüli rendellenes folyamatok korrigálására képesek a fémek? Ezekre a kérdésre keresi a választ Kiss Tamás, a szegedi egyetem szervetlen és analitikai kémiai tanszékét vezető professzor, illetve kutatócsoportja.

– A „szép matematika” számomra azt jelenti, mikor a gyakorlati problémára készítünk egy modellt, amelynek megoldása kristálytiszta matematikán alapul, s eredményét alkalmazzuk a gyakorlatban – jelenti ki Galambos Gábor. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Informatika Alkalmazásai Tanszékét vezető egyetemi tanár ilyen élményre példaként említi, amikor friss diplomásként a tervező vállalatnál az orosházi húsüzem térbeli szerkezetének méretezését kellett megoldania Cross-módszerrel.

 

Kutatás nélkül nincs gyógyszer. A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigye áll Hegyi Péter kutatóorvos érdeklődésének középpontjában. 20–25 fős kutatócsoportjával azon dolgozik, hogy megtalálja e létfontosságú szervünk betegségeinek gyógyszerét.

Háromdimenziós modell, ez a vége a tájrekonstrukciónak. A régészeti geológiai kutatások első számú hazai műhelyének irányítója, Sümegi Pál legutóbb szikes talajt vizsgálva bizonyította munkájuk gazdasági hasznát.

A betegség vizsgálatára több állatmodell is rendelkezésre áll, de mindegyiknek megvan a maga buktatója. A patkány és egér jó kiindulási pontot biztosít a hasnyálmirigy-gyulladás vizsgálatára, a kórfolyamatok tanulmányozására és a betegség kivédésében szerepet játszó vegyületek tesztelésére.

Évek alatt káros anyagok rakódhatnak le az élő szervezetben

Szervezetünk finom változásait vizsgálja, de a környezeti szennyeződések ártalmatlanítására is van válasza a Gálfi Márta által vezetett környezetbiológiai kutatócsoportnak. Kötődnek a kutatóegyetemi projekt Környezet és energetika nevű alprogramjához, illetve anyagtudományi kutatásokhoz is.

Vegyészek, fizikusok, biofizikusok, vegyész- és környezetmérnökök, meg a szén nanocsövek

Szegedi és lausanne-i tudósok együttműködése a környezetet szennyező anyagok hatékony lebontására és a megújuló energiaforrások alkalmazására hozhat új megoldásokat. A rendkívüli tulajdonságú szén nanocsöveket bevetve a napsugarat akarják munkára fogni.

Szeged, Lausanne

 

Tabletták, kapszulák, drazsék. Ezek tervezésével, előállításával, minősítésével, összetevőik vizsgálatával, a hatóanyag optimális felszabadulásával foglalkozik a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Gyógyszertechnológiai Intézetében ifj. Kása Péter és munkatársa, Sovány Tamás.

„Játszik” látszólag, és számítógépes programokat ír, de valójában alkalmazott matematikával foglalkozik Makay Géza. A szegedi matematikus legutóbb építészeti problémát oldott meg: az Euler-féle poliédertételt is alkalmazva számítógépes programot írt, amelynek segítségével a szabálytalan buborékformájúra álmodott pécsi üvegszínházat megépítheti a szegedi cég.

30–40 tagból álló mikrobaközösség „dolgozik” a biogázerőművekben. A Szeged határában idén tavasszal megépülő létesítmény működésének általános és egyedi jellemzőiről Kovács Kornél professzort kérdeztük.

Nemzetközi figyelmet kapott az a két magyar fiatal által kitalált kártyajáték, amely a részecskefizika rejtelmeit hozza közelebb a szórakozni vágyókhoz.

Méri és fölismeri a gázokat az általuk keltett jelből származó „zaj” mintázata alapján a SANES, a szén nanocsöves szenzor. A szegedi „találmány” prototípusa elkészült, gyártóra vár.

Génjeinkben kódolt a hízásra való hajlam mértéke. Ez a kiindulópontja annak a 2 éves programnak, amelynek eredményeként mozgásgyógyszert fejleszt ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) irányításával működő nemzetközi konzorcium.

 

Fogyasztószereket, vitaminokat szednek szét

100 éve létezik muslica-genetika

A világ 16-17 ezer muslica kutatója számára bizonyosan ismert városnév Szeged. A borlégy vagy harmatlégy két hétig, a szegedi muslica törzsgyűjtemény 12 évig élt.

Matematika mindenhol: a tomográfiát is ez működteti

Matematika nélkül nem találta volna föl az emberiség például a modern orvostudomány „csodafegyverét”, a páciens belsejét térben is látni képes tomográfot. Kurusa Árpád matematikussal beszélgettünk.

Rekreációs aktivitás: a jó minőségű élet megteremtésének lehetősége

Az ötven éve működő, az emberek életét megváltoztató lézer működéséről, a szegedi kutatók „legjeiről”, a Szegedre álmodott ELI-ről Osvay Károly egyetemi docenst kérdeztük.

A Sim City játék mintájára dolgoztak a matematikus-informatikusok

A-ból B-be minél gyorsabban és olcsóbban szeretne eljutni mindenki. A tömegközlekedés szegedi szervezői matematikusok és informatikusok segítségével találtak megoldást: az időalapú jegyet a Szegedi Közlekedési Kft. jövő év közepétől tervezi bevezetni – Magyarországon elsőként.

Egyszerű és nagyszerű technológiát kitalálni a mindennapi élet problémáinak megoldására, ez a tudomány egyik értelme. Ilyen a csővezeték-tisztító szegedi kék gél, amely most indul hódító útjára az alkalmazott és környezetkémiai tanszék laborjából az iparba.

Tanítható a matematika

Rémálom – a gondolat katarzist kiváltó mélysége. Értelmetlen képletek sora – tiszta logika. A matematikáról alkotott végletes véleményekről is szó esik a mesterszakosok módszertani óráin.

Az embereket gyógyítsuk, vagy a szúnyogokat irtsuk maláriajárvány idején? Egy képzeletbeli szegény ország egészségügyi miniszterének dilemmájára választ ad, segít a legjobb stratégia megtalálásában a matematikai járványtan. A szép hagyományokat ápoló, de hazánkban újszerű tudományág művelője Röst Gergely. Az SZTE Bolyai Intézet Alkalmazott és Numerikus

Két csillagda, közel tíz távcső, negyven, csillagásznak tanuló egyetemista. E számokon túl a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csillagászképzését az is jellemzi, hogy itt kisbolygókat és szupernóvát fedeztek fel, most pedig – többek között – kozmológiával, a káosszal, valamint más csillagok körüli bolygók és holdak kimutatásával foglalkoznak.

Munkára fogják a bacikat

Biológiai úton hidrogént és biogázt is termeltethet az ember mikrobákat „dolgoztatva". De a biotechnológiával foglalkozó kutató olyan gyakorlati problémák megoldására is „ráveheti" a „bacikat", mint a bioremedáció, vagyis káros és veszélyes hulladékok eltakarítása.

Az alexandriai Diophantos

Mint etűdöt játszani a zongorázni tanulónak, olyan ujjgyakorlat a matematika történetének sok fejezete az egyetemi hallgató vagy a kutató számára. Az algebra atyjának is nevezett Diophantos könyveinek csak egyik érdekessége, hogy a szöveges problémára szöveges válaszokat adott – minden matematikai formula nélkül.

A civilizáció átalakítja a természeti környezetet. De az ökoszisztéma, s az ennek lényegét kifejező klíma is hat az emberiség történelmére. Igaz ez a Kárpát-medencében is.

Leleplezik a szoborhamisítót

Közép-Európa egyik legsokoldalúbb kormeghatározó laboratóriuma a Szegedi Tudományegyetemen működik. Méréseik célja a homokos, illetve löszös üledékek utolsó napfényre kerülése, valamint az agyagszobrok és -téglák kiégetése óta eltelt idő meghatározása.

Cambridge, Szeged - Egyszerű matematikai alakzatokkal is leírhatók, mégis bonyolultak a vírusok. Miért? A magyarázattal szolgáló Fejér Szilárd módszere áttörést hozhat az orvoslásban is.

Szeged - 5 milliárd köbméter víz, Magyarország éves vízfelhasználásának teljes mennyisége hiányzik a kritikus években. A szegedi egyetemen klímaváltozást tükröző környezetérzékenységi térképet készítenek.

 uszt_logo_rgbInfoblokk2_ESZA_egyes

_MG_20422_230x154.png

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

Címkefelhő

BTK  Egyetemi Tavasz  Egyetemi Élet  Egyetemi élet  Esemény  Fókusz  Hírek  Innovízió  Irodalom  Kulturális Iroda  Kultúra  Kutatók Éjszakája 2009  SZTE  SZTE Kulturális Iroda  SZTE Kultúrális Iroda  Sport  Szabadegyetem  Szegedi Tudományegyetem  TIK  TTIK