Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Egyetem  --  Egyetemi kiadványok, médiamegjelenések  --  Egyetemi médiamegjelenések  --  Tudomány és Innováció - Délmagyarország melléklet
Tudomány és Innováció - Délmagyarország melléklet

Vírust, baktériumot, gombát és parazitát keresnek széklet-, vizelet-, légúti- és és műtéti mintában a szegedi klinikakertbeli mikrobiológiai laborokban. Az ott dolgozó Terhes Gabriella tanársegéd munkájának 80 százalékával a diagnózis felállítását segíti, s csak eztán foglalkozhat kutatómunkával. Mégis sikerült újat mondania néhány baciról.

Szeged, Berlin

Újszászi Ilona

 

Mumusa az orvosképzésnek az anatómia, a bonctermi gyakorlat. Ám az anatómus szerint a bonctan, azon belül például az emberi testen belül többszörösen elzárt, egyfajta fekete doboznak is tekinthető idegrendszer kutatása: kincsesbánya. Weiczner Roland kutatóorvossal beszélgettünk.

Szeged

Újszászi Ilona

Mi a hirtelen szívhalál oka?

Évtizedek óta a szívritmuszavarok, a szívizom összehúzódásának ereje szerepének vizsgálata a két fő kutatási irány az SZTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében. Elődei, illetve a hetvenes évek közepén itt kezdett tudományos diákköri munkáját folytatja ma is az intézetet vezető professzor, Varró András.

Szeged, Budapest, Indianapolis, Liverpool

Újszászi Ilona

 

A különféle vegyületek, többek között az antioxidánsok milyen szerepet töltenek be a táplálkozásban? Gábor Miklósné, az SZTE mérnöki karának emeritus professzora ad információt.

Sűrített levegővel alkot nagyot – közte díjnyertes precíziós gépet, automata berendezést, de még műizmot is Gyeviki János okleveles gépészmérnök és okleveles villamosmérnök, diákjaival együtt. A szegedi egyetem mérnöki karának laborjában mi is szétnéztünk.

Szorongás, depresszió. Korunk betegségei ugyanúgy a hormonokkal hozhatók összefüggésbe, mint a tanulás és a memória. Ennek részleteiről mesélve Telegdy Gyula akadémikus azt is elárulta: a Nobel-díjas Schally rákkutatásra kifejlesztett vegyületeinek idegrendszeri hatását vizsgálják Szegeden.

A Szegedi Tudományegyetem 2004 óta folytat kutatásokat a szolárisenergia-hasznosítása területén. Ehhez kapcsolódóan számos eredmény született.

Hámozógép, légáramos válogató berendezés az SZTE Mérnök Kara laborjában. Az élelmiszer-mérnöki intézet kutatói azt a technológiát keresik és tesztelik, amellyel a malomipar a leghatékonyabban képes lesz eltávolítani a gabonaszemekről a a külső sejtrétegeket, amelyek igen gyakran a fertőzés miatt toxint is tartalmazhatnak.

 

19 éve foglalkozik az Alzheimer-kórral Penke Botond akadémikus kutatócsoportja. A szegedi egyetem 24 tudósa új gyógyszerkutatási koncepciót dolgozott ki.

 

Láthatóvá teszik a láthatatlant a szegedi egyetem orvosi fizikai és orvosi informatikai intézetében. Az intézményt vezető professzor, Bari Ferenc irányításával orvos, biológus, fizikus, mérnök dolgozik.

 

Az iparból érkezik a probléma, amelyre az egyetemi és akadémiai kutatócsoport választ keres, végül ipari terméket hoz létre. Ez a fotoakusztikus kutatócsoport működésének lényege. Lézerrel mérnek: például kőzetben gázt, gázban vízgőzt. Az egyik a földgázkitermelést, a másik az időjárás-előrejelzést szolgálná.

 

Nem „fából vaskarika”, mert létezik: a szigetelőként használt műanyagok új típusa, amely vezeti az elektromosságot. A hibrid anyagokkal új anyagokat szeretne előállítani, illetve új energiaforrás hasznosításán dolgozik Visy Csaba professzor és csoportja.

 

Aki a Föld erőforrásaival való takarékosságot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekinti célnak, az épületek energiaszükségletét minél inkább a megújuló forrásokból fedezi. A Nap, a szél, a Föld energiáját hasznosító szolárház, illetve a passzív épületek előnyeit és hátrányait a szegedi egyetem kutatói is vizsgálják.

 

Allergiás betegség a lisztérzékenység. A lisztérzékenység krónikus hasmenés, puffadás, hasi fájdalom és a felszívódási zavarból eredő hiánytünetek képében jelentkezik. Az ilyen betegek számára az egyetlen „gyógyszer” a diéta, illetve a gluténmentes élelmiszer, amelynek előállítása Kovács Erzsébet T. professzor egyik kutatási területe.

 

A betegek ellátásában a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika épületében orvosként dolgozik: képalkotó diagnosztikával, ezen belül is a szív ultrahangos vizsgálatával foglalkozik Nemes Attila. Ugyanakkor a SZTE Általános Orvostudományi Kar II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ adjunktusaként kutat is: az intézményben idén januárban elhelyezett 3 dimenziós ultrahangkészüléket használva adatokat gyűjt és értelmez a szívvel összefüggő vizsgálati eljárások használhatóságáról.

 

Hogyan távolítható el vagy ártalmatlanítható a felszíni és felszín alatti vizeket érő szennyezőanyag? Hogyan hasznosítható a különböző termelési folyamatokban keletkező szennyvíz? A kérdésekre Hodúr Cecília, az SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézete professzora kutatási eredményei válaszolnak.

 

A tüdőn és az orron át juttatják a nanokristállyá alakított hatóanyagot a beteg szervezetébe. Ez az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézetében az új kutatási irány, amelynek jelentősége óriási a gyártók, de a betegek szempontjából is.

 

Az Alzheimer-kór és a skizofrénia titkait kutatja Horváth Szatmár. Fotó: Frank Yvette

Orvos és biológus, a pszichiátriai klinika pácienseit gyógyítja, miközben az agy betegségei közül a skizofrénia és az Alzheimer-kór okait kutatja. Horváth Szatmárral, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikája adjunktusával beszélgettünk.

A tömegközlekedést előnyben részesítő csomópont makettjét, az üzemanyagcellás autó modelljét technika szakos hallgatók képzésében is alkalmazza Pitrik József. Fotó: Schmidt Andrea

Bonyolult rendszer a közlekedés, a város és az időjárás hármassága. A hétköznapokat érintő témával 1990 óta foglalkozik az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Technika Tanszéke. Technika szakos pedagógusoknak közlekedéskultúrát oktatnak, miközben tankönyveket fejlesztettek a közoktatásban tanulók számára.

 

Könyvek és folyóiratok sokasága sorakozik a mennyezetig megrakott polcokon. A nyomtatott papír illata, duruzsolós csend fogadja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Bolyai Intézete bibliotékájába belépőt. A számítógép mellől felállva két könyvtáros is segíti az érdeklődőket.

 

Gyógyírt a bőrre kenni egyszerűbb, vagy a bőr mélyebb rétegeibe juttatni hatásosabb lehet, mint pirulákat bekapkodni. Ám az egyszerű gyógymódhoz le kell győzni a test védőpajzsát, a bőrt.

 

Mi történik az élő szövettel, ha átmenetileg nem kap elég oxigént? Erre a kérdésre is keresi a választ Boros Mihály professzor. Az SZTE orvostudományi kari ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet tanszékvezető egyetemi tanárának egyik kutatási témája a mikrokeringési zavarok.

 

Gyorsan mérő műszerek nagy adatmennyiségét segít értelmezni a kemometria. A kémiai mérés fiatal, a 70-es évek óta létező tudományáról a fiatal szegedi professzort, Rajkó Róbertet kérdeztük.

Nincs nagy mennyiségű, a vörösiszap kiszáradásából származó szálló por Devecser levegőjében. A Szegedi Tudományegyetem Fotoakusztikus Kutatócsoportja tavaly november elején, a katasztrófa után is méréseket végzett.

Természetes eredetű, gyógyszerként alkalmazott hatóanyagokat, a daganatsejtek osztódását gátló szereket tesztelnek a SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében.

A megszáradt sárra pillantva kinek jut eszébe, hogy ez is matematikai probléma? Mindazoknak, akik sztochasztikus geometriával, vagyis a véletlen struktúrák geometriájával foglalkoznak. Így Fodor Ferencnek, az SZTE Bolyai Intézet Geometriai Tanszéke egyetemi docensének is.

Gregory A. Chass 2001-ben Szegeden doktorált, most tanítani jött. Fotó: Karnok Csaba

Új és merész fizikai technológiák a kémiában címmel tartott szemináriumot a szegedi tudományegyetemen Gregory A. Chass. Az University of Walas kutatójával a tudomány határairól is beszélgettünk.

 

Minikonferencián vitatták meg a hálóelmélet legújabb eredményeit szegedi, miskolci és újvidéki matematikusok.

Az Alzheimer-kór, a daganatok és a cukorbetegség ellenszerét is keresik.

Hogyan gyógyíthatunk betegségeket a fémionok által? A szervezeten belüli rendellenes folyamatok korrigálására képesek a fémek? Ezekre a kérdésre keresi a választ Kiss Tamás, a szegedi egyetem szervetlen és analitikai kémiai tanszékét vezető professzor, illetve kutatócsoportja.

– A „szép matematika” számomra azt jelenti, mikor a gyakorlati problémára készítünk egy modellt, amelynek megoldása kristálytiszta matematikán alapul, s eredményét alkalmazzuk a gyakorlatban – jelenti ki Galambos Gábor. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Informatika Alkalmazásai Tanszékét vezető egyetemi tanár ilyen élményre példaként említi, amikor friss diplomásként a tervező vállalatnál az orosházi húsüzem térbeli szerkezetének méretezését kellett megoldania Cross-módszerrel.

 

Kutatás nélkül nincs gyógyszer. A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigye áll Hegyi Péter kutatóorvos érdeklődésének középpontjában. 20–25 fős kutatócsoportjával azon dolgozik, hogy megtalálja e létfontosságú szervünk betegségeinek gyógyszerét.

Háromdimenziós modell, ez a vége a tájrekonstrukciónak. A régészeti geológiai kutatások első számú hazai műhelyének irányítója, Sümegi Pál legutóbb szikes talajt vizsgálva bizonyította munkájuk gazdasági hasznát.

A betegség vizsgálatára több állatmodell is rendelkezésre áll, de mindegyiknek megvan a maga buktatója. A patkány és egér jó kiindulási pontot biztosít a hasnyálmirigy-gyulladás vizsgálatára, a kórfolyamatok tanulmányozására és a betegség kivédésében szerepet játszó vegyületek tesztelésére.

Évek alatt káros anyagok rakódhatnak le az élő szervezetben

Szervezetünk finom változásait vizsgálja, de a környezeti szennyeződések ártalmatlanítására is van válasza a Gálfi Márta által vezetett környezetbiológiai kutatócsoportnak. Kötődnek a kutatóegyetemi projekt Környezet és energetika nevű alprogramjához, illetve anyagtudományi kutatásokhoz is.

Vegyészek, fizikusok, biofizikusok, vegyész- és környezetmérnökök, meg a szén nanocsövek

Szegedi és lausanne-i tudósok együttműködése a környezetet szennyező anyagok hatékony lebontására és a megújuló energiaforrások alkalmazására hozhat új megoldásokat. A rendkívüli tulajdonságú szén nanocsöveket bevetve a napsugarat akarják munkára fogni.

Szeged, Lausanne

 

Tabletták, kapszulák, drazsék. Ezek tervezésével, előállításával, minősítésével, összetevőik vizsgálatával, a hatóanyag optimális felszabadulásával foglalkozik a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Gyógyszertechnológiai Intézetében ifj. Kása Péter és munkatársa, Sovány Tamás.

„Játszik” látszólag, és számítógépes programokat ír, de valójában alkalmazott matematikával foglalkozik Makay Géza. A szegedi matematikus legutóbb építészeti problémát oldott meg: az Euler-féle poliédertételt is alkalmazva számítógépes programot írt, amelynek segítségével a szabálytalan buborékformájúra álmodott pécsi üvegszínházat megépítheti a szegedi cég.

30–40 tagból álló mikrobaközösség „dolgozik” a biogázerőművekben. A Szeged határában idén tavasszal megépülő létesítmény működésének általános és egyedi jellemzőiről Kovács Kornél professzort kérdeztük.

Nemzetközi figyelmet kapott az a két magyar fiatal által kitalált kártyajáték, amely a részecskefizika rejtelmeit hozza közelebb a szórakozni vágyókhoz.

Méri és fölismeri a gázokat az általuk keltett jelből származó „zaj” mintázata alapján a SANES, a szén nanocsöves szenzor. A szegedi „találmány” prototípusa elkészült, gyártóra vár.

Génjeinkben kódolt a hízásra való hajlam mértéke. Ez a kiindulópontja annak a 2 éves programnak, amelynek eredményeként mozgásgyógyszert fejleszt ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) irányításával működő nemzetközi konzorcium.

 

Fogyasztószereket, vitaminokat szednek szét

100 éve létezik muslica-genetika

A világ 16-17 ezer muslica kutatója számára bizonyosan ismert városnév Szeged. A borlégy vagy harmatlégy két hétig, a szegedi muslica törzsgyűjtemény 12 évig élt.

Matematika mindenhol: a tomográfiát is ez működteti

Matematika nélkül nem találta volna föl az emberiség például a modern orvostudomány „csodafegyverét”, a páciens belsejét térben is látni képes tomográfot. Kurusa Árpád matematikussal beszélgettünk.

Rekreációs aktivitás: a jó minőségű élet megteremtésének lehetősége

Az ötven éve működő, az emberek életét megváltoztató lézer működéséről, a szegedi kutatók „legjeiről”, a Szegedre álmodott ELI-ről Osvay Károly egyetemi docenst kérdeztük.

A Sim City játék mintájára dolgoztak a matematikus-informatikusok

A-ból B-be minél gyorsabban és olcsóbban szeretne eljutni mindenki. A tömegközlekedés szegedi szervezői matematikusok és informatikusok segítségével találtak megoldást: az időalapú jegyet a Szegedi Közlekedési Kft. jövő év közepétől tervezi bevezetni – Magyarországon elsőként.

Egyszerű és nagyszerű technológiát kitalálni a mindennapi élet problémáinak megoldására, ez a tudomány egyik értelme. Ilyen a csővezeték-tisztító szegedi kék gél, amely most indul hódító útjára az alkalmazott és környezetkémiai tanszék laborjából az iparba.

Tanítható a matematika

Rémálom – a gondolat katarzist kiváltó mélysége. Értelmetlen képletek sora – tiszta logika. A matematikáról alkotott végletes véleményekről is szó esik a mesterszakosok módszertani óráin.

Az embereket gyógyítsuk, vagy a szúnyogokat irtsuk maláriajárvány idején? Egy képzeletbeli szegény ország egészségügyi miniszterének dilemmájára választ ad, segít a legjobb stratégia megtalálásában a matematikai járványtan. A szép hagyományokat ápoló, de hazánkban újszerű tudományág művelője Röst Gergely. Az SZTE Bolyai Intézet Alkalmazott és Numerikus

Két csillagda, közel tíz távcső, negyven, csillagásznak tanuló egyetemista. E számokon túl a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csillagászképzését az is jellemzi, hogy itt kisbolygókat és szupernóvát fedeztek fel, most pedig – többek között – kozmológiával, a káosszal, valamint más csillagok körüli bolygók és holdak kimutatásával foglalkoznak.

Munkára fogják a bacikat

Biológiai úton hidrogént és biogázt is termeltethet az ember mikrobákat „dolgoztatva". De a biotechnológiával foglalkozó kutató olyan gyakorlati problémák megoldására is „ráveheti" a „bacikat", mint a bioremedáció, vagyis káros és veszélyes hulladékok eltakarítása.

Az alexandriai Diophantos

Mint etűdöt játszani a zongorázni tanulónak, olyan ujjgyakorlat a matematika történetének sok fejezete az egyetemi hallgató vagy a kutató számára. Az algebra atyjának is nevezett Diophantos könyveinek csak egyik érdekessége, hogy a szöveges problémára szöveges válaszokat adott – minden matematikai formula nélkül.

A civilizáció átalakítja a természeti környezetet. De az ökoszisztéma, s az ennek lényegét kifejező klíma is hat az emberiség történelmére. Igaz ez a Kárpát-medencében is.

Leleplezik a szoborhamisítót

Közép-Európa egyik legsokoldalúbb kormeghatározó laboratóriuma a Szegedi Tudományegyetemen működik. Méréseik célja a homokos, illetve löszös üledékek utolsó napfényre kerülése, valamint az agyagszobrok és -téglák kiégetése óta eltelt idő meghatározása.

Cambridge, Szeged - Egyszerű matematikai alakzatokkal is leírhatók, mégis bonyolultak a vírusok. Miért? A magyarázattal szolgáló Fejér Szilárd módszere áttörést hozhat az orvoslásban is.

Szeged - 5 milliárd köbméter víz, Magyarország éves vízfelhasználásának teljes mennyisége hiányzik a kritikus években. A szegedi egyetemen klímaváltozást tükröző környezetérzékenységi térképet készítenek.

 uszt_logo_rgbInfoblokk2_ESZA_egyes