2022. október 4., kedd English version
Egyetem  --  Videógaléria  --  Érdekességek a természettudományok világából  --  Földrajz
Térképészeti fogalmak, természetföldrajzi folyamatok szemléltetése szabad felhasználású szoftverek segítségével

Előadó: Dr. Szilassi Péter

főiskolai docens

TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék

 

A bemutató során az Internetről ingyenesen letölthető Kashmir 3D szoftver alkalmazásával mutatjuk be a középiskolai Földrajz oktatás során elsajátítandó alapvető térképészeti ismereteket (szintvonal, méretarány, tájolás, domborzatárnyékolás a térkép színezés stb).

A digitális térképből domborzatmodellt készítünk, majd virtuális utazást teszünk az általunk készített tájon. A domborzatmodellről készített keresztmetszetek segítségével a tanulók megismerhetik az alapvető domborzati formákat, (például völgytípusokat, vulkáni hegy keresztmetszete) a középiskolai általános természetföldrajzi tananyaghoz kapcsolódóan. A valósághű domborzaton alkalmunk van a napszakok, évszakok időbeli változásának szemléltetésére, virtuális tájkép kialakítására.

A bemutatott szabad felhasználású szoftverek másik csoportja a Nap évi járásának interaktív szemléltetésére alkalmas Az Earth Exploler DEM, és a Stellarium. Az Earth Exploler DEM segítségével megjeleníthetjük Földünk domborzatát. A Glóbuszt forgathatjuk, megjeleníthetjük a nappali és éjszakai félgömb helyzetét bármely naptári időpontban és napszakban. A programmal nyomon követhetjük az év során a nappalok és éjszakák hosszának változását.

A domborzati térképre fedvénytérképként ráilleszthetjük a földrengések földgömbi eloszlását, így lehetőségünk van a nagy hegységrendszerek, mélytengeri árkok, és a földrengések által sújtott területek közti összefüggések elemzésére.

Előadás megtekintése:

 uszt_logo_rgbInfoblokk2_ESZA_egyes

Bezár