2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  11. szám - 2005. május 17.  --  Fókusz
Két év alatt tízmilliárd forint érkezett kutatásokra
Az új felsőoktatási törvény alapján a költségvetés – nagyon helyesen – a minőséget extra módon fogja finanszírozni. Azok a kiválósági egyetemek, kutatóhelyek, műhelyek, mint amilyen a Szegedi Tudományegyetem, kiemelt finanszírozásra számíthatnak.
 
Több szabadalmat értékesítettünk, s most is hét egyetemi szabadalom vár arra, hogy bejelentsék.
 
Rektor úr, újra vége van egy szorgalmi időszaknak, s rövidesen elérünk az ön hivatali idejének kétharmadához. Pályázatában nyitott, innovatív és a hagyományokat tisztelő egyetemet ígért. Ha leltárt készít, hogyan tud összegezni?
– Változatlanul úgy érzem, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezen a pályán halad, s egészen jól tartja az irányt. Azért örülök, hogy ezzel a fölütéssel kezdünk, mert ebből következik az SZTE stratégiai fejlesztése és az a küldetés, amit az új marketing stratégiában fogunk megfogalmazni. Ez pedig úgy fog kezdődni, hogy az SZTE első sorban kutató, mégpedig nemzetközi kiválósági műhely, ehhez szorosan kapcsolódóan oktató és vállalkozó-innovatív egyetem, ami – s ez itt az új elem – jelentős karitatív küldetéssel rendelkezik. A kutató egyetem minősítésnek az SZTE az elmúlt két évben kiválóan megfelelt, hiszen ebben az időszakban több mint tízmilliárd forint K+F pénz került az intézménybe. Ebbe tartozóan elnyertük a neurobiológiai tudásközpont pályázatot, ami önmagában 1,7 milliárd forint pályázati forrást jelent, és legnagyobb örömömre elnyertük egy új tudományos kooperációs központ pályázatát az élet- és anyagtudományok területén. Ezeken kívül több szabadalmat értékesítettünk, s most is hét egyetemi szabadalom vár arra, hogy bejelentsék. Ennek jegyében elkészítettük a szellemi termékek szabadalmaztatására vonatkozó egyetemi szabályzatot, s hamarosan megalakítjuk az első egyetemi spin off céget, aminek az a funkciója, hogy ugródeszkát jelentsen az itt megszülető szellemi termékeknek a vállalkozói-ipari szférába történő bejutáshoz. Külső vállalatokkal tovább bővítettük az egyetemi szintű kapcsolatainkat: együttműködési megállapodást írtunk alá a Hewlett Packarddal, a Knorr Brehmse céggel, a székesfehérvári Videotonnal, a szegedi Főszer Elektroprofillal, s a karok is számos kapcsolatot építettek ki.
 – Hogyan szolgálja ezeket a szempontokat az egyetem átalakított szervezete?
– Valóban történt átalakítás, aminek jogosságát visszaigazolta az idő.
Két év után kijelenthető: jó döntés volt az, hogy a mindenkori tudományos és nemzetközi rektorhelyettes két igazgatóságot irányít, az innovációs és a nemzetközi igazgatóságot, valamint megerősítettük a K+F irodát. Ez az iroda egyértelműen bevált, jó munkát végezve teljesítette az elvárásokat. Többek között általa léptünk közelebb a biopolisz elképzelés megvalósításához. Ehhez kapcsolódóan előre haladott tárgyalásokat folytatunk egy inkubátorház felépítéséhez a Solvo Rt.-vel, amiben további spin off cégek találhatnak maguknak otthont. Erre a folyamatra nagyon jó hatással volt az innovációs törvény, aminek egyelőre nem minden elemét tudjuk kihasználni.
Az ön pályázatában az szerepelt, hogy az egyetem fő küldetése az oktatás. Mintha hangsúlyeltolódást lehetne itt észlelni.
– Ezt úgy kell érteni, hogy az új felsőoktatási törvény alapján a költségvetés - nagyon helyesen - a minőséget extra módon fogja finanszírozni. Azok a kiválósági egyetemek, kutatóhelyek, műhelyek, mint amilyen a Szegedi Tudományegyetem, kiemelt finanszírozásra számíthatnak – nyilván pályázatok alapján. Biztos vagyok abban, hogy ezeken a pályázatokon kiválóan fogunk szerepelni. A kutatás és az oktatás nem választható szét egymástól. Nyilvánvaló, hogy ahol kiváló a kutatói bázis, ott ab ovo nagyszerű oktatás zajlik, s ahol kitűnő oktatói gárda készíti föl a diákokat, ott mindig igen komoly tudományosság áll a háttérben. Én tehát nem hangsúlyeltolódást látok, hanem a minőség előtérbe kerülését. Az oktatás tradicionálisan jól megy: az országos tudományos diákköri megméretéseken taroltak a szegediek. Így aztán jobban oda tudunk figyelni a tudomány fejlesztésére, ami újabb lökést fog adni az itteni képzésnek.
 
A borral és a szőlővel ma is tegező viszonyban vagyok. Fotók: Segesvári Csaba
 
Van egy nagyon fontos kutatási irány, ami az egyetem és a régió kapcsolatát elemzi. Hogyan jut el az itt megszerzett tudás a régió döntéshozóihoz?
– Lengyel Imre professzor vezényli ezt a programot. 2003 őszén határoztuk el a társadalmi tanács közreműködésével, hogy pozícionálnunk kell az SZTE-t a régióban. Ez az anyag elkészült, bizonyos fórumokon be is mutattuk, s ősszel fogjuk megismertetni az egyetem közvéleményével. A kollégáink mindenesetre erőteljesen dolgoznak a régióban a Nemzeti Fejlesztési Terven. Tudnunk kell, hogy ami nem lesz benne az NFT-ben, arra majd nem lehet európai forrásokat szerezni, ezért azon vagyunk, hogy az öt kutatási területünk bekerüljön a tervbe. Ezek az egészségipar, amibe beletartoznak az orvostudománnyal és gyógyszerésztudománnyal kapcsolatos természettudományok, a bioinnováció, aminek része a biotechnológia és a megújuló energiaforrásokra vonatkozó tudás, az anyagtudomány, ami alatt a nanotechnológiához kapcsolódó kutatásokat és kutatásfejlesztéseket kell érteni, a szórakoztatóipar, amihez talán kevesebbet tudunk hozzátenni, de bízhatunk az informatikusok és a marketingtudományokkal foglalkozók kreativitásában, és az ötödik nagy téma a humán erőforrás fejlesztése, ami minden korább említett területre is vonatkozik. Mielőtt bárki megvádolna azzal, hogy csak a természettudományokat érintettük, hozzáteszem: a szórakoztatóipari irányban vagy a humán erőforrás területén bármelyik tudományág és egyetemi kar találhat magának feladatot. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy az unió csak nagy, koncentrált témákat fog finanszírozni.
Tavaly szeptemberben négy „Bologna-szabatos" szak 2005 őszi indulásáról beszéltünk. Hogy állunk ezekkel?
– Az Élelmiszeripari Főiskolai Karon beindul a mezőgazdasági és élelmiszeripari mérnökképzés, valamint az élelmiszertechnológus képzés. A Mezőgazdasági Főiskolai Karon indul a mezőgazdasági mérnökképzés és a TTK-n a „Bologna-szabatos" informatikus képzés. Terveztük a kommunikáció szak elindítását, de ez nem jött össze, mert országosan sem sikerült akkreditálni.
Elkészült a TIK, sőt él. Mi a nagyobb: a finanszírozás gondja vagy az öröm, amit Közép-Európa legnagyobb felsőoktatási beruházása jelent?
– Annak idején itt a Szegedi Egyetemben már beszéltünk arról, hogy amikor le akarták állítani a beruházást, akkor a rektornak nagy-nagy nyugalommal kellett tárgyalnia az érdekeltekkel. Most is ilyen türelmes derűvel célszerű szemlélni azt a problémát, hogy a hatalmas épületet a karok költségvetéséből finanszírozzuk, ami különösen az induló évben nem helyes. A TIK-et tavaly év végén adtuk át, de mégis csak ez az első éve, aminek fenntartásához nem járul hozzá a központi költségvetés. Folyamatosan azon vagyunk munkatársaimmal, hogy állami forrást találjunk a nulladik év fenntartási költségeihez. A másik érvünk pedig az, hogy ez egy közkönyvtár is, aminek finanszírozását állami szabályok írják elő. Maradjunk annyiban, hogy számítunk az állami pénzre, s addig is a karok bölcs erőfeszítéseire támaszkodunk. Ami pedig a rendezvényekből, kongreszszusokból, partnertalálkozókból adódó bevételeket illeti: dinamikus képet kapunk, jó úton jár az intézmény.
Milyen szerencse, hogy nem vagyunk bulvárlap, így azt sem kell mondanunk, hogy áll a bál a tanárképzés körül.
– Én azon pesszimisták közé tartozom, akik rengeteg információval rendelkeznek, azaz optimista vagyok. Kezd körvonalazódni egy szervezeti struktúra, aminek tartalmáról még nem vagyok teljesen meggyőződve. Én magam a közvetlen munkatársaimmal azt javaslom, hogy alakuljon pedagógusképző intézmény, mégpedig karközi együttműködés formájában. Nem vagyunk elkésve, még sokat vitatkozhatunk a témán, s ha a nyári szünetig nem is, de talán még ebben az évben megtaláljuk a mindenki számára megnyugtató megoldást.
Rektor úr, félévi utolsó lapszámunk egyben a borfesztiválra készülő különszám is. Milyen viszonyban van ön a borral?
– Egyszer még borversenyen is indult a borom, megjegyzem, jó eredménnyel. A borral és a szőlővel ma is tegező viszonyban vagyok annak ellenére, hogy a domaszéki tanyámat, ahol szőlőt is gondoztam, már rég eladtam.  Mindazonáltal nagyon kedvelek mindent, ami az ágazattal kapcsolatos: a kóstolást és a pincemunkát, a boros témájú könyveket és a szőlővel való bíbelődést, a borok gyűjtését és a fejtést is. Magam leginkább a pincetérben lévő éneklésben és a demizsonmosásban árulok el különösebb készségeket, de több területen is számíthatnak rám az egyetemen belül és kívül. Van egy baráti társaságunk, amelyikkel tíz éve járjuk a neves borászatokat, és azt tapasztaltam, hogy habár a könnyebb száraz fehérborokon szocializálódtam, Tokajtól Neszmélyen és Badacsonyon át Villányig sehol sem okozott gondot, hogy közelebb kerüljek az adott táj stílusához.
Tehát számíthatunk a személyes részvételére is.
– Igen. És szívesen koccintok a város és az egyetem polgáraival. Különösen azokkal, akik felkészítő tanárként vagy hallgatóként részt vettek a nagy sikereket hozó tudományos diákköri versenyeken.
Dlusztus Imre

DEAK19711_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár