2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Egyetemi élet
Csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma

Az elmúlt évhez viszonyítva némileg csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda becslése szerint közel 150 ezer jelentkezési lap érkezett be az elmúlt hetekben. A jelentkezések feldolgozása, rögzítése már február közepén megkezdődött. A felsőoktatásba jelentkezők létszámáról pontos adatot majd csak e munka befejezése után tudnak mondani, hiszen több tényező is van, ami a végleges eredményt befolyásolja.
Ilyen például az elektronikus jelentkezések hitelesítése, illetve a nem véglegesített, de érvényes elektronikus jelentkezések sorsa. Minden évben több érvénytelen jelentkezési lap is érkezik az irodához. Ilyennek számít például, ha valaki február 15. után adta postára a jelentkezését vagy nem adott meg értelmezhető adatokat. Az iroda munkatársai találkoztak már teljesen üres jelentkezési lappal, keresztféléves és 2004-es felvételi lapokkal is.
A jelentkezési határidő óta eltelt időszakban sokan keresték meg az irodát azzal, hogy összecserélték az "A" és "B" lapok csekkjeit vagy valamelyiket elfelejtették felragasztani, illetve kisebb hibát vétettek a kitöltéskor. Akinek ilyen és hasonló kisebb problémája van, ezzel még nem zárta ki magát a felvételi eljárásból! Amint véget ér a jelentkezési lapok feldolgozása, és az adatokat rögzítették a felvételi rendszerben, mindenkit értesíteni fognak, milyen hiányosságokat, félreértéseket tapasztaltak, és ezeket miként lehet kijavítani.
Ezt követően elkezdik kiküldeni az úgynevezett regisztrációs leveleket, amelyet április 30-ig kell a jelentkezőknek megkapniuk. Ha valaki változtatni szeretne a jelentkezése elbírálási sorrendjén (erre is van lehetőség, de csak egy alkalommal), akkor az erre vonatkozó kérelmet a regisztrációs levél kézhez vétele után küldheti el az irodának, legkésőbb július 11-ig.
Bezár