2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2005  --  22. szám - 2005. december 5.  --  Egyetemi élet
Díszdoktorokat avattak az egyetemen
A Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává (Doctor Honoris Causa) avattak november 29-én három orvosprofesszort. James Krueger alváskutató, a Washington State University (Pullman, Washington, USA) tanszékvezető profeszszora 1985 óta áll kapcsolatban az SZTE Élettani Intézetével, az együtt munkálkodás – többek között – 73, Obál Ferenc professzorral közösen jegyzett közleményt eredményezett. Ez alatt az idő alatt szegedi kutatók összesen több mint 15 évet töltöttek Krueger professzor laboratóriumában. Ő maga is több alkalommal látogatta meg az Élettani Intézetet. Krueger professzor jelenleg az Egyesült Államokból irányítja az egykoron Obál Ferenc professzor vezette laboratóriumi alváskutatást. Összesen 294 közleménye jelent meg a szakma legkiválóbb tudományos folyóiratokban.
Szintén az egyetem díszdoktorává avatták Paul Francois Armand van Lookot, aki a nemzetközi egészségügyi szervezet (WHO) genfi központja reprodukciós osztályának vezetője 1998 óta. A Belgiumban született van Look 1984 óta a WHO munkatársa, s immár több évtized óta dolgozik együtt az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájával mint a WHO egyik kutatóközpontjával.
A harmadik kitüntetett, Stefan Pollak a Freiburgi Albert Ludwig Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének tanszékvezető professzora az elmúlt 12 évben minden szemeszterben vendégoktatóként dolgozott Szegeden. Részt vesz az idegen nyelvű és részben a magyar nyelvű orvosképzésben is. Rendszeresen tart előadásokat a szakorvosképzés keretében szervezett továbbképző tanfolyamokon, évek óta szerepel az ÁOK Igazságtani Orvostani Intézetének vendégelőadói között. Egyik fő kutatási területe az alkohol és a kábítószerek kimutatása, e szerek szerepe a közlekedésben. A tudományos együttműködés kapcsán több pályázatot nyert a szegediekkel közösen ezen a szakterületen. Az ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézete jelenleg folyó ETT kutatási témájának (hajból történő kábítószer-kimutatás) műszeres infrastrukturális feltételeit is a freiburgi intézet biztosítja. Elsősorban a szakorvosképzésben részt vevő hallgatók, de a szegedi intézet idősebb munkatársai részére is rendszeresen készséggel biztosít lehetőséget továbbképzésre intézetében.
P. M. L.

tik_045_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár