2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  22. szám - 2005. december 5.  --  Egyetemi élet
AZ MTA SZAB BIOLÓGIAI SZAKBIZOTTSÁG „Internationat Seminar on drug-resistance in cancer” címmel tart tudományos ülést december 5-én (hétfőn) 9 órától a SZAB Székházban. Köszöntőt mond Telegdy Gyula akadémikus, a SZAB elnöke és Molnár József szakbizottsági elnök. Az egész napos ülésen 18 tudományos előadás hangzik el a témával kapcsolatban.
 
A VIRTUÁLIS SZUPERSZÁMÍTÓGÉP-PROGRAM (GRID), valamint az Egyetemi Könyvtár vezeték nélküli internet (WIFI) kezdeményezését mutatják be a Tanulmányi és Információs Központban december 5-én (hétfőn) 11 órakor. Sajtótájékoztató tart Szabó Gábor rektor. Az esemény annak az egész hetes programsorozatnak a része, mellyel a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának egyéves születésnapját ünnepli. 2004. december 9-én nyitották meg a TIK-et.
 
„A NAGY KÖNYV MUSICALBEN”. A Somogyi-könyvtárban december 5-én (hétfőn) 17 órakor kezdődő rendezvényen a Nyomorultak és a Légy jó mindhalálig című musicalekből ad elő részleteket Kocsis Judit, Boncz Ádám és Kiszely Zoltán. Zongorán közreműködik: Kerényi Mariann. Az est háziasszonya: Andódy Olga. Helyszín: I. emeleti folyóirat-olvasóterem.  
 
AZ UNIVERSITAS KÖR által szervezett „Filozófus esték” című előadás-sorozat negyedik felvonásként Dékány András tanszékvezető egyetemi docenssel (BTK Filozófia Tanszék) beszélget Szabó Balázs egyetemi hallgató. A „Polgárok és proletárok – beszélgetés Marx aktualitásáról” című est december 6-án (kedden) 19 órákor kezdődik a Petőfi sgt.-i épület II. emeleti Filozófia I. előadójában.
 
AZ SZTE GYÓGYSZERHATÁSTANI ÉS BIOFARMÁCIAI INTÉZETE tudományos ünnepséget tart december 7-én (szerdán) 14 órakor a SZAB Székházban Falkay György professzor 10 éves tanszékvezetői jubileuma alkalmából.
 
A MÓRA FERENC MÚZEUM ÉS A TÁPAI ANTAL EMLÉKALAPÍTVÁNY december 7-én (szerdán) 16.30-kor mutatja be Tápai Antal című könyvét. Helyszín: a Móra Ferenc Múzeum díszterme. Az est házigazdája Tandi Lajos művészeti író. Beszélgetőtárs: László Anna grafikus, Tápai Piroska, a művész lánya és Tóth Attila művészeti író. Közreműködik: Horváth Ferenc muzeológus.
 
„A SPIRITUÁLIS JÓZSEF ATTILA – A LÉLEKTŐL ELVÁLASZTOTT ÉN” címmel tartja meg a Mindentudás Egyeteme Szeged című sorozat következő előadását Odorics Ferenc tanszékvezető egyetemi docens (BTK Modern Magyar Irodalmi Tanszék) december 7-én (szerdán) 18 órától a Tanulmányi és Információs Központban.
 
„A RÉGI JÓ EGYETEM – A RÉGIÓ EGYETEME” címmel rendeznek szakmai fórum és kerekasztal-beszélgetést a TIK-ben december 8-án (csütörtökön) 10 órától. Vilmányi Márton stratégiai igazgató bevezetője mellett a helyi, illetve a regionális gazdálkodási és munkaerő-piaci szereplőkkel való együttműködés erősítéséről és folyamatos fenntarthatóságáról beszélgetnek a meghívott előadók.
 
LÉVAI BALÁZS, az MTV Bestseller című irodalmi műsorának szerkesztő-műsorvezetője lesz a Somogyi-könyvtár vendége a Nagy Könyv sorozat keretében december 8-án (csütörtökön) 17 órától. A „Légy a levesben, avagy kultúra a képernyőn” című beszélgetést Hegedűs Claudia televíziós szerkesztő vezeti. Helyszín: I. emeleti folyóirat-olvasóterem.
 
ARANYI SÁNDOR, a JGYTFK Rajz-Művészettörténet Tanszék tanszékvezető főiskolai tanárának fotóiból nyílik kiállítás a Bartók Béla Művelődési Központ B galériájában (Vörösmarty u. 3.) december 8-án (csütörtökön) 17 órakor. A „Fényfestmények” című kiállítást Sándor János rendező nyitja meg. Közreműködik: Vizsolyi Lívia fagottművész. A tárlat január 7-éig lesz látható, munkanapokon 10 és 18 óra között. 
 
SZABÓ ANDRÁS FESTŐMűVÉSZ alkotásaiból rendeznek kiállítást a Bálint Sándor Művelődési Házban (Szeged, Temesvári krt. 42.). A tárlat megnyitóján december 8-án 17 órakor bevezetőt mond Tóth Attila művészeti író, majd a festőművész bemutatja Bábel-világ című diaporámáját. A kiállítás december 8-tól 20-áig és január 3-tól 10-éig tekinthető meg vasárnap és hétfő kivételével 10-18 óráig.
 
MOZJER MIKLÓS, a Szépművészeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója tart előadást az MTA SZAB Tudósklub vendégeként „Műgyűjtés – műtárgy gazdálkodás” címmel a SZAB Székházban december 8-án (csütörtökön) 17 órától. Az est házigazdája Csernay László emeritus professzor, a Tudósklub titkára.
 
KERESZTELÉS ÉS DÍJÁTADÁS: EGYÉVES A TIK. A Szegedi Tudományegyetem Tanácsa december 9-én (pénteken) 10.00 órakor a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában (Szeged, Ady tér 10.) ünnepi tanácsülést tart a TIK avatásának egyéves évfordulója alkalmából. Ennek keretében az Egyetemi Tanács Senator Honoris Causa címet adományoz Steven G. Kaáli (Kaáli Nagy Géza István) szülész-nőgyógyász professzornak, a magyarországi Kaáli Intézetek megalapítójának, aki ebből az alkalomból előadást is tart. Ezt követően a József Attila Tanulmányi és Információs Központ ünnepélyes névadása alkalmából Szörényi László irodalomtörténész-professzor tart előadást József Attiláról „…minden porcikám tudni, ezért tanulni akar…” címmel.
 
SIMONKA JÁNOS AURÉL PROFESSZOR 10 éves tanszékvezetői jubileuma alkalmából rendeznek tudományos ülést december 9-én (pénteken) 14 órakor az ÁOK Új Klinika tantermében (Semmelweis u. 6.). Szervező: SZTE Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum ÁOK Traumatológiai Klinikája, Tudományos Ülések Bizottsága és SZAB Orvostudományi Szakbizottsága, Traumatológiai, Ortopédiai, Kéz- és Plasztikai Sebészeti Munkabizottsága. A tudományos ülés elnöke Bodonyi Mihály professzor.
Bezár