2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2005  --  22. szám - 2005. december 5.  --  Egyetemi élet
Nemzetközi tanulmányok és politológia szak indul Szegeden
A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán a 2006/2007-es tanév őszi félévében nemzetközi tanulmányok és politológia alapszak indul. A hat féléves nemzetközi tanulmányok alapképzés két fő részre bontható – mondta Trócsányi László professzor, Magyarország korábbi brüsszeli nagykövete. A diákok az alapozó törzsanyag tantárgyai – közjog, politológia, közgazdaságtan, szociológia, filozófia – segítségével sajátítják el azokat az ismereteket, melyekre a szakmai törzsanyag kurzusai – európai uniós, jogi, történeti és civilizációs, gazdasági, földrajzi, politikai ismeretek – épülnek. Az elméleti és gyakorlati képzést négyhetes szakmai gyakorlat, a szakdolgozat védése és a három részből álló záróvizsga zárja.
A már létező hazai képzésekhez képest – melyek más egyetemek közgazdasági. illetve bölcsészettudományi karain folynak – Szegeden a jogi ismeretek oktatása hangsúlyosabb lesz, a hallgatók részletesen megismerkedhetnek az európai jog, a nemzetközi köz- és magánjog számos kérdésével. Bár a szegedi folyamat és a régió elhelyezkedése miatt jelentős az igény nyelveket tudó, elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakemberek iránt, nincs hasonló képzés a Dél-Alföldön, ezért igen nagy az érdeklődés az induló szak iránt. A távlati tervek között a levelező képzés elindítása is szerepel – közölte a professzor.
A politológia szak hallgatói hat féléves képzésük során a társadalomtudományi alapismeretek mellett a politikatudomány alapjaival, az egyetemes és magyar politikai gondolkodás történetével, a magyar politikai rendszerrel és a nemzetközi viszonyokkal ismerkedhetnek meg. A Paczolay Péter professzor, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője irányította szakon végzett hallgatók a politikai rendszer számos területén tudják hasznosítani ismereteiket. A perspektíváik széles körűek: a parlament és az önkormányzatok mellett működő szakértői apparátusokban, a pártok, érdekképviseleti és a civil szervezetek soraiban, a tömegkommunikáció világában helyezkedhetnek el.

_MG_20422_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár