2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Egyetemi élet
Hazánk külső pénzügyi ellenőrzése megfelel az uniós normáknak
A Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központja által indított Integrációs Klub keretében Szegeden járt Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, aki A pénzügyi források ellenőrzése az Európai Unióban címmel tartott előadást. Az alábbi rövid interjú az előadást követően készült.
Milyen a kapcsolat az Állami Számvevőszék és a magyar felsőoktatás között?
– Többszálú, kettős kapcsolat hatja át az életünket. Egyrészt tanítunk jó pár egyetemen, én is különböző egyetemeknek vagyok az oktatója. Szegedre is nagy örömmel jöttem, hiszen ez egy új kapcsolatnak a nyitányát jelenti. Másik oldalról pedig az egyetemi pénzfelhasználásnak, a felsőoktatás reformjának a kérdésköréről éppen most publikáltunk egy jelentős, hoszszabb tanulmányt, ezzel segítve az országgyűlésnek a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos döntéshozó munkáját. Ezt a www.asz.hu címen teljes terjedelmében megtalálható jelentést minden olvasójuk figyelmébe ajánlom. Érdekes lehet ugyanis megnézni, hogyan alakul az egyetemek finanszírozásának a világa.
Hogyan látja, mennyiben tér el, illetve mennyiben egyezik meg a pénzügyi ellenőrzés gyakorlata hazánkban, illetve az Európai Unió más tagállamaiban?
– Az Európai Unió és az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenysége elég jelentős mértékben harmonizált, gyakorlatilag egybeesik. Amennyiben a magyar ellenőrzés nem felelt volna meg az elvárt, alapvető Európai Uniós alapelveknek, akkor Magyarország ma nem lenne az Európai Unió tagja. A külső ellenőrzés alapvetően ennek megfelel, a magyar belső ellenőrzéssel kapcsolatban viszont komoly kritikák hangzanak el ma is az Európai Unió részéről. Reméljük, hogy ezek fel fognak oldódni.
Várhatóan hogyan alakul a hazai költségvetési hiány az idei évben?
– Ha megmondanám a költségvetési hiány alakulását 2005-re, az mindenféleképpen csak egy jóslás lenne a részemről. Az biztos, hogy a kiadások determináltak, nagyon jelentős megtakarításokra nincs lehetőség. Bizonyos tartalékok vannak, ugyanis azt a kormányzat megtervezte. A kérdés az, hogy  be tudnak-e folyni azok a pénzek, amelyeket reméltünk. Az Állami Számvevőszék a különböző bevételekkel kapcsolatban kockázatokat jelzett, ilyen a vállalkozási nyereségadó vonatkozásában, az ÁFA vonatkozásában, valamint magának a költségvetés finanszírozásával kapcsolatos kamatpályát illetően. Én borzasztó boldog lennék, hogyha nem lenne igazam, és mindazokat, amiket a parlamentnek leírtunk, azok nem megalapozott aggályoknak bizonyulnának. Sajnos az elmúlt évek tapasztalata, gyakorlata azonban az, hogy az általunk adott prognózis közel áll a valósághoz.
Dobos Tamás
Bezár