2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  22. szám - 2005. december 5.  --  Egyetemi élet
Megegyezés a művészeti képzésről
Az Oktatási Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Művészeti Egyetemek Rektori Széke (MERSZ) képviselőivel, ahol megegyezés született a vitás kérdésekben – közölte az Oktatási Minisztérium sajtóirodája.
A mesterképzésre az alapképzést elvégzett diákok 35 százaléka juthat be. A MERSZ célja az, hogy a művészeti képzések területén ez a számarány ne érvényesüljön.
„Bár a bolognai folyamat szükségességével egyetértenek, a művészet oktatásának azonban olyan sajátosságai vannak, amelyeket figyelembe kell venni a rendszer átalakításakor” – mondta el a Kovács Brigitta, a Liszt Ferenc Zeneakadémia adjunktusa, a Bartók Konzervatórium igazgatója.
Az alapképzésben és a mesterképzésben részt vevő hallgatói létszám és a művészeti tanárképzés vonatkozásában sikerült a félreértéseket tisztázni és a pontosításokban megállapodni. Az Országgyűlés által május 23-án elfogadott törvény a teljes felsőoktatás tekintetében rendelkezik arról, hogy a mesterképzésre felvehető államilag támogatott hallgatói létszámkeret az adott évet megelőző harmadik évben megállapított új belépők létszámkeretének 35 százaléka. A művészeti képzési terület sajátosságát figyelembe véve, különösen a komoly, előzetes szelekciót, a tehetségneveléssel, kiválasztással kapcsolatos sajátos képzési feladataikat, a mester és tanítvány személyes kapcsolatát  az országosan meghatározott arány akár 100-120 százalék is lehet, szemben az országos 35 százalékos átlaggal, de erre jelenleg jogszabályi garancia nincs, így az elv az elkészült kormányrendelet tervezetében is megjelenik.
A Nemzeti Bologna Bizottság pedagógusképzési Albizottságával folytatott előzetes egyeztetés alapján elfogadták, hogy két módon lehet tanári szakképzettséget szerezni. Egyfelől a művészeti képzési területen és művészetközvetítő képzési területen meghatározott alapszakokra épülően tanári szakképzettséget eredményező képzésben, másfelől a mesterfokozat és a művész szakképzettségre irányuló tanulmányokkal párhuzamosan, vagy azt követően művésztanár szakképzettséget eredményező képzésben.
Mint azt Kerek Ferenc, az SZTE Zeneművészeti Főiskolai Kar főigazgatója elmondta, nagyon kemény és jelentős tárgyalások zajlottak a művészeti képzéseket képviselők és az OM között. Az egyezkedések során sikerült elérniük, hogy területükön a 2006/2007-es tanévben ne történjenek változások az előző évihez képest. Tehát jövőre a zeneművészeti képzés az ideivel megegyező feltételekkel indul, ám jövőre újabb tárgyalások várhatók, melyek során a 2007/2008-as tanévben sorra kerülő változásokról kell megegyezniük a szaktárcával – fűzte hozzá Kerek Ferenc.

DSC_6710_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár