2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Egyetemi élet
Strukturális átalakulás és reform
Az SZTE Európa Tanulmányok Központja Integrációs Klub néven előadássorozatot indított, ahol neves szakemberek mondják el véleményüket az uniós csatlakozást követő időszak aktuális kérdéseiről. A rendezvény legutóbbi két előadója Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt.
 
Kovács Árpád szerint a nagy ellátó rendszerek reformjához konszenzusra van szükség. Fotó: Segesvári Csaba
 
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a költségvetés bevételei reálértékben nem növelhetőek érdemben, a kiadási oldal a fejlődés és a lakosság igényei miatt ugyancsak determinált, ezért az államháztartás hiánya csak strukturális reformokkal csökkenthető jelentősen. Kovács Árpád kifejtette: a fejlesztéshez szükséges források pótlása három módon lehetséges: az államadóság növelésével, államháztartáson kívüli források bevonásával, vagy az állami vagyon értékesítésével. Hozzátette: privatizációs bevételekből jelentős források nem várhatók.
Ahhoz, hogy a nagy ellátó rendszerek korszerűsítése vagy esetleges magánkézbe adása bekövetkezzen, társadalmi konszenzusra lenne szükség - hangsúlyozta a szakember. Konszenzus esetén a társadalomnak a témával kapcsolatos teherbíró képessége is növekedne - vélekedett. Kovács Árpád hozzátette, nemcsak politikai megegyezésre van szükség, a szakmai összhang megteremtése is fontos lenne.
A Magyar Nemzeti Bank szerint minél hamarabb be kellene vezetni az eurót hazánkban, az elmúlt három évben azonban a magyar gazdaság gyors ütemben távolodott ettől a céltól - jelentette ki Járai Zsigmond. Véleménye szerint hazánk jelenleg az unióban egyedüliként, az euró bevezetésének egyetlen kritériumát sem teljesíti. A nemzeti bank elnöke kifejtette: az  euró 2010-es bevezetését elvileg még lehetségesnek tartja, de úgy gondolja nagyon rosszat tett a piacnak a bevezetési céldátum többszöri módosítása.
„A világ legrosszabb politikája, kitűzök egy célt, ahhoz vezet egy gazdaságpolitika, s amikor látom, hogy a gazdaságpolitikával nem lehet elérni a célt, akkor nem a gazdaságpolitikát változtatom, hanem a célt” - mondta Járai. Ez a politika lejáratta a gazdaság megítélését és elbizonytalanította a befektetőket - tette hozzá.
A rendezvénysorozat következő vendége S. E. Marc-André Salamin, Svájc magyarországi nagykövete lesz, aki az alpesi ország és az európai integráció kapcsolatáról tart előadást március 10-én 17.00 órakor az SZTE ÁJTK JK 211-es teremében.
F. J.
Bezár