2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Felsőfok
A kormány módosította a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletét, melynek értelmében az oktatási miniszternek lehetősége nyílik arra, hogy bővítse az egyes szakok keretszámait az idén érettségizettek javára, amennyiben hátrányosan érintené őket a felvételi pontok számítása a korábban maturálókkal szemben. Magyar Bálint hangsúlyozta: szeretnének mindenkit megnyugtatni, senkit nem fog hátrány érni, sem azért, mert korábban, sem azért, mert idén érettségizett.
Felemelheti az egyes szakok államilag finanszírozott felvételi keretszámát az oktatási miniszter, hogy így ellensúlyozza a régi és az új érettségik eredményeinek felvételi ponttá váltásából fakadó esélyegyenlőtlenséget. Az ügy előzménye az volt, hogy a Városmajori Gimnázium szülői munkaközössége nemrég aláírás-gyűjtési akciót indított, hogy változtassák meg az érettségi-felvételi pontszámítási rendszerét. A szülők szerint azért igazságtalan az új, kombinált pontszámítási rendszer, mert az idén már a kétszintű érettségin elért százalékos eredményekből számítják ki a felvételi pontokat, a régi érettségiket viszont csak osztályzatokkal értékelték, így ott a pontátváltásnál az adott osztályzathoz tartozó legmagasabb százalékos eredményt számítják be.
Az évekkel ezelőtt vizsgázók, ha most emelt érettségit tesznek, és legalább 33 százalékra teljesítenek, megkapják a plusz hét pontot, de ha a régi érettségijük ötös volt, nem az idei 33 százalékért járó 18 pontot ítélik meg nekik, hanem az ötösért járó 30-at. Ez pedig jelentős pontkülönbséget okozhat, ami miatt komoly hátrányba kerülhetnek az idén érettségizők. Márpedig egy ponttal is le lehet csúszni az államilag finanszírozott szakról, amelynél a költségtérítés százezer forint is lehet félévenként.  Emiatt két szülő már az Alkotmánybírósághoz fordult, mondván, az idén érettségizők így hátrányba kerülhetnek. A választható pontszámítás egyébként egy joghézagból adódik. A kormányrendelet egyik pontja ugyanis azt mondja: a régebben érettségizettek eldönthetik, hogy régi vagy az új vizsgájuk eredményeit számítsák-e be a felvételin. Egy másik pontja pedig úgy szól: aki emelt szintű vizsgát tesz, és legalább 33 százalékot ér el, plusz hét pontot kap a felvételin. A kettőt összeolvasva adódik tehát a lehetőség a legkedvezőbb pontszámok besöprésére.
Az oktatási tárca álláspontja szerint a felvételi lapok beadása után már nem lehet módosítani a jogszabályon. Ezért a felvételi keretszámok átcsoportosításával próbálja orvosolni a problémát. Ha egy szakon a korábbi években felvettek 50 százaléka érettségizett abban az évben, az idén meg csak tíz százaléka, akkor úgy módosítanak a keretszámokon, hogy az arányok az elmúlt éveknek megfelelőek legyenek.
Csécsi László

BTK2_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár