2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Felsőfok
Több jelentkezés, kevesebb jelentkező
A beérkezett központi jelentkezési lapok mintegy 97 százalékát rögzítette az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda, kb. 6 ezer olyan jelentkezési lap érkezett, amelynél valamilyen hiányosságot vagy hibát találtak, így ezek korrekciója és feldolgozása még folyamatban van.
 
Lehetősége nyílik arra, hogy bővítse az egyes szakok keretszámait az idén érettségizők javára. Fotó: Segesvári Csaba
 
2005. február 15-ig mintegy 150 ezer jelentkező adott be több mint 380 ezer jelentkezési lapot az egyetemekre és főiskolákra, és ez a szám mintegy 10 százalékkal kevesebb, mint 2004-ben, ugyanakkor a jelentkezések száma bizonyos területeken nőtt, illetve sokkal kisebb mértékben csökkent, mint a jelentkezőké. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők nem bízzák a véletlenre a felvételit, megpróbálnak minél több intézményt megjelölni az A-lapon. 2004-ben egy jelentkező átlagosan valamivel több mint 2 jelentkezési lapot töltött ki, 2005-ben viszont egy jelentkezőre majdnem 3 lap jutott. A jelentkezők számának a csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az elmúlt években a felsőoktatási intézmények a továbbtanulásra alkalmas, jó felkészültségű pályázókat többségükben felvették az államilag finanszírozott vagy költségtérítéses képzésre, ennek következtében csökkent azoknak a száma, akik azért jelentkeztek újra felsőoktatási intézménybe, mert az előző években nem sikerült bekerülniük. Ennek bizonyítékául szolgál többek között az, hogy a nappali alapképzésre a jelentkezők száma az átlagnál jóval kisebb mértékben csökkent, a beadott jelentkezések száma viszont az általános tendenciával szemben, több mint 3 százalékkal nőtt. Csökkent viszont az érdeklődés az esti, levelező és távoktatásos képzés iránt. A nagy reményekkel induló távoktatásos alapképzések is leszálló ágba értek, a jelentkezők száma néhány év alatt egyharmadára esett.
A jelentkezéseket szakcsoportok szerint vizsgálva az látszik, hogy az átlagot meghaladóan növekedett azoknál a szakcsoportoknál a jelentkezők száma, ahol a kötelező érettségi tárgyakkal vagy azok valamelyikével (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika és idegen nyelv) lehetett jelentkezni, vagyis ezekből fogják a pályázók szerzett pontjait kiszámolni. Ennek megfelelően jelentősen nőtt a „klasszikus” bölcsész szakok, mint például magyar, történelem, kommunikáció, művelődésszervező stb., az ún. kis bölcsész szakok, mint például az altajisztika, japán, kínai, ógörög, tibeti stb. és a gazdasági szakcsoportokba jelentkezők száma. Ezzel ellentétes tendenciát mutat – vagyis az előző évekhez képest némileg kevesebb jelentkező van – például az agrár, az informatikai, műszaki vagy természettudományos területen. A természettudományos érettségi tárgyak alapján rangsoroló szakcsoportoknál kivételt jelent az egészségügyi képzés, ahol a jelentkezők és a beadott jelentkezések száma is nőtt.
Cs. L.

etszk1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár