2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  17. szám - 2005 október 17.  --  Fókusz
Hosszútávú agráripari stratégia szükséges
„Mindenképpen döntő fontosságú a kis- és középvállalkozások szerepe, hiszen az EU-hoz való csatlakozásunkkal a piac kibővült. Az uniós országok szabadon hozhatják termékeiket. A kisebb, helyi igények kielégítése céljából a kis- és közepes vállalatok rést tudnának találni ebben a rendszerben" – nyilatkozta a Szegedi Egyetemnek az SZTE Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar főigazgatója.
 
Az élet előbb-utóbb kikényszeríti majd a szegedi műszaki kart. Fotók: Segesvári Csaba
 
 
A mostani tanév mérföldkő a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar számára abban az értelemben, hogy szeptembertől két szakjukat már a bolognai rendszer szerinti bachelor szinten indították. Főigazgató úr, mennyire népszerűek ma a SZÉF képzései a jelentkezők körében?
– A nappali, államilag finanszírozott helyeket tekintve nagyon kedvező a helyzetünk: a bachelor szinten indított élelmiszermérnök, illetve mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök szakunkra kétszeres, a gazdasági jellegű vállakozó-menedzser képzésre négyszeres volt a túljelentkezés. Ez utóbbi a jövő évtől gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök elnevezéssel működik majd alapszakként. A levelező képzések terén mutatkozott némi visszaesés, mert a mostani felvételi keretszámok miatt sokan bekerülhettek a költségtérítéses nappali képzésre. Felmenő rendszerben az élelmiszermérnök szakunkon tervezzük a mesterképzés indítását, erre vonatkozólag a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen tettük meg a szükséges lépéseket. Az alapítás közös lesz, de az indítás már külön történik a két intézményben. Ezen a szakunkon maximálisan megfelelünk a mesterképzés minden feltételének.
Sokat beszéltünk az elmúlt időben arról, hogy műszaki kart kellene indítani Szegeden. Úgy tűnik, rövid távon egyelőre nem lesz a tervből semmi, de a műszaki képzés csíráinak gondozásában a TTK mellett a SZÉF is oroszlánrészt vállal…
– Nézze, mivel a Dél-Alföldön tulajdonképpen nincs műszaki képzés, az élet előbb-utóbb kikényszeríti majd a szegedi műszaki kart. A munkaerőpiac kapkod a mérnökök, műszaki végzettségű szakemberek után. Valóban a TTK-val együtt próbálunk ilyen jellegű képzéseket kialakítani. Az előbb említett mesterképzésünk is csírája lehet a műszaki képzésnek.
Ha már a munkaerőpiac került szóba: milyen eséllyel találnak ma munkát a karukon végzettek?
– Ez nyilván a személyi kvalitásoktól is függ. A multinacionális cégeknél inkább fel vannak töltve az állások, oda kevesebben kerülnek. Az élelmiszeriparban azonban rengeteg a kis- és középvállalkozás, ahol szükség van a jól képzett szakemberekre. Összességében azt mondhatom, jó eséllyel el tudnak helyezkedni az itt végzettek.
Akár Szegeden is? Hiszen nagyon jól tudjuk, hogy itt az élelmiszeripar komoly veszteségeket szenvedett el az utóbbi időben…
– Én nem úgy fogalmaznék, hogy vesztett volna Szegeden a jelentőségéből az élelmiszeripar – a Dél-Alföldön az egyéb iparágakban is jellemző volt a leépülés –,  inkább azt mondanám, nem túl szerencsés átalakulásokon ment keresztül. Kedvezőtlen például, hogy az élelmiszeriparban ma közel nyolcvan százalék a külföldi és csak húsz a magyar tulajdon aránya. Aztán a déli szomszédunknál sokáig háború dúlt, meg az autópálya sem jött el idáig. Az is igaz persze, hogy a gazdaságpolitika sem tett meg mindent a helyzet jobbá tételéért. Itt van például a Pick esete: egész egyszerűen nem lett volna szabad hagyni, hogy ilyen helyzetbe kerüljön ez a valódi hungarikumot előállító cég!
A tejipar területéről viszont kedvezőbb hírek érkeznek: úgy tűnik, Szeged lehet a dél-alföldi tejgyártás központja…
– Igen, mivel a pécsi MiZo és a szegedi Sole egy kézbe került, s el kellett dönteni, hol hajtsanak végre fejlesztéseket. Szegednek szerencséje volt, mert itt végeztek olyan beruházásokat, amelyek alapján a pécsi kapacitást Szegedre helyezik át. Ez Szegednek szerencse, de a magyar tejiparnak és az utcára kerülőknek már nem annyira…

 
A magyar élelmiszeripar nincs különösebb válságban.
Fenyvessy József
Agrármérnök, mezőgazdasági szakmérnök. 1941-ben született Técsőn. Tanulmányait a Debreceni Agrártudományi Főiskolán és a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végezte. 1980-tól tanít a szegedi élelmiszer-ipari főiskolán. A mezőgazdasági tudomány kandidátusa (1993), habilitált doktora (1998), tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE SZÉFK Élelmiszertechnológia és Környezetgazdálkodás Tanszék), 2003 óta kari főigazgató. 
 
 
Ön szerint mi lehet a kitörési pont a magyar élelmiszeripar számára?
– Átfogó, országos stratégiára lenne szükség, amely valamennyi piaci szereplő helyét megtalálja. Meg kell jelölni azokat a lehetőségeket, amelyek a kis- és közepes vállalkozásoknak, illetve a nagyiparnak biztos megélhetést és piacot biztosítanak, és az ország adottságait is kedvezően használják ki. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy Magyarországon a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak olyan helyzeti előnyei vannak, melyeket felelőtlenség veszni hagyni!
Összességében szerintem a magyar élelmiszeripar nincs különösebb válságban: elég bemenni egy élelmiszerboltba, már a csomagoláson, a termékek választékában, minőségében óriási fejlődést tapasztalhatunk az elmúlt tizenöt évet tekintve. A foglalkoztatás persze nem optimális. Mindenképpen döntő fontosságú a kis- és középvállalkozások szerepe, hiszen az EU-hoz való csatlakozásunkkal a piac kibővült. Az uniós országok szabadon hozhatják termékeiket. A kisebb, helyi igények kielégítése céljából a kis- és közepes vállalatok rést tudnának találni ebben a rendszerben. Egyes területeken a tájnak és a szokásoknak megfelelő termékekkel, jogvédett termékekkel versenyképessé válhatnának az óriási mennyiségben előállított egyentermékek piacán.
Nehéz elképzelni, hogy árban is versenyképesek lehetnek a mamutcégekkel…
– Az lenne a cél, hogy ehhez megfelelő lehetőségeket kapjanak. Sajnos ezek a vállalkozások általában tőkeszegények, nem tudják megfinanszírozni a termelésüket. Emiatt mint beszállítók vagy alapanyag-termelők bizonyos fokig kiszolgáltatottak a multiknak. Ennek a helyzetnek a megváltoztatását látnám én az egyik kitörési pontnak, nem megfeledkezve a növénytermesztés és az állattenyésztés fejlesztéséről. Fontos, hogy piacot találjunk a termékeinknek, akár kelet felé, akár más irányba. Ki kell használni, hogy Magyarországon rendkívül kedvezőek az adottságok a mezőgazdasági termeléshez. Ezért van szükség a hosszú távú, átgondolt, minden szempontot figyelembe vevő stratégiára.
Mit tud kezdeni egy ilyen hosszú távú stratégia a kistermelőkkel?
– Valamennyi érdekelt félnek közösen kellene meghatározni azokat, az élelmiszer-gazdaság jövőbeni fejlődése szempontjából stratégiailag fontos irányokat, ahol az EU-szintű versenyképesség a közép- és hosszú távon elérhető K+F eredményektől függ. Egyébként olyan jövedelmet kell a kistermelőknek biztosítani, hogy meg tudjanak élni; sőt ebből bizonyos bővítésekre is fussa nekik. Fontos lenne, hogy célszerűen használjuk fel az Európai Uniótól kapott támogatásokat. Sajnos általában véve az a gond, hogy a magyar élelmiszeripar komoly EU-s konkurenciával küzd: máshol kedvezőbb egy-egy termék előállításának a megfinanszírozása, így nehéz versenyképesnek lenni. Előbb-utóbb azonban kiegyenlítődnek a finanszírozási viszonyok, bizonyos dolgokat nálunk lehet majd gazdaságosabban előállítani, mást meg Nyugat-Európában: kialakul a specializáció. De hadd közelítsem meg a dolgot onnan, hogy Magyarországon az élelmiszerek biztonsága és minősége sokszor jobb, mint az Európai Unióban. Nem minden európai uniós termelőnél gyakorlat például a HACCP minőségbiztosítási rendszer az élelmiszerek előállításánál, nálunk ez szigorúan kötelező.
Ha már szóba került az élelmiszer-biztonság: a magyar, illetve az országba érkező külföldi termékek alapos vizsgálata elsősorban pénz vagy szervezettség kérdése?
– Mindkettő. Nálunk a pénzt se sajnálták az élelmiszer-biztonsággal összefüggő laboratóriumi vizsgálatokra, másrészt rendkívül jól szervezett a magyar ellenőrző rendszer. Ugyanakkor sajnos előszeretettel hozzuk be az olcsóbb, de gyengébb minőségű külföldi árut, s a nagy hipermarketek mesterségesen kialakítják az igényt ezek iránt. Hadd mondjak egy példát: a szlovák, de különösen a lengyel tejtermékek egy része a magyar termékek minőségét meg sem közelíti, mégis tele vannak velük a polcok és a vásárlók kosarai! Hogy lehet kiszűrni a silány minőségű, problémás termékeket, melyeket előszeretettel talál meg a média is? Többféle adminisztrációs lehetőség is nyílik erre: meg kell vizsgálni, s kizárni a piacról a gyenge minőségű, selejtes áru szállítóját. Másrészt pedig magyar termékekkel kell helyettesíteni ezeket az árukat. Nem azt állítom persze, hogy a magyar márkákkal soha nem volt semmi gond (lásd a pirospaprika-ügyet), de azt bizton mondhatom, hogy a magyar áruk sokkal inkább megbízhatóak élelmiszer-biztonsági szempontból, mint egyes most csatlakozott országok termékei.
A SZÉFK két GVOP-pályázatot is nyert nemrégiben, melyek élelmiszer-biztonsági szempontokat figyelembe vevő projektek megvalósítását célozzák.
– Valóban, 21 millió forintot nyertünk az élelmiszer-biztonságot szolgáló EU-kompatibilis gépalkatrészek kifejlesztésére. Ennek keretében egy olyan biztonsági szerelvény megvalósítása zajlik, melynek segítségével az élelmiszer-tartósítás minél kevesebb ráhatással valósul meg, s így az élelmiszer megőrzi minél eredetibb, nyers jellegét. A másik nagy volumenű GVOP-pályázatunk, mely 43 millió forint támogatás nyert el, a korszerű, regionális élelmiszer-vizsgáló laboratórium fejlesztését célozza. Jelenleg egyébként összesen tizenkét elnyert pályázatunk van, ezek keretében például termékfejlesztésekkel, illetve élelmiszerek különböző tulajdonságainak javításával is foglalkozunk.
Az utóbbi időben szintén felkapott téma lett a helyes táplálkozás kérdése. A SZÉFK oktatói az Őszi Kulturális Fesztiválhoz kapcsolódva több előadást is tartottak ebben a kérdéskörben.
– A kollégáink nemcsak arra hívták fel a figyelmet, hogy együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, mert magas a rost-, alacsony a zsír- és szénhidráttartalma, hanem táplálkozás-élettani oldalról is megvilágították ennek jelentőségét. Azért is fontos ez, mert rengeteg tévhit uralkodott el az országban: többek között a telítetlen zsírsavak fogyasztásával vagy a koleszterinnel kapcsolatban. Nem mondhatjuk egyébként, hogy a magyar táplálkozás a nyugat-európaihoz képest egészségtelenebb, míg a franciák több zsíradékot, például vajat fogyasztanak, mint mi, mégis majdnem tíz évvel tovább élnek. Egyes élelmiszer-alkotókból fogyasztunk többet, például energiadúsabban táplálkozunk a kelleténél, emiatt túltápláltak az emberek. A táplálkozási szokások megváltoztatása azonban rendkívül nehéz: már az óvodában, általános iskolában kell kezdeni a helyes életmódra, étkezésre való nevelést, mert ha valaki megszerette mondjuk a töltött káposztát, azt később már senki sem tudja rábeszélni a szójafasírtra. Mindenesetre csökkenteni kellene a szénhidrát- és a zsírbevitelt, különösen azoknak, akik nem végeznek nehéz fizikai munkát. Ezzel persze szorosan összefügg, hogy a mozgáskultúrán sem ártana változtatni…
Pintér M. Lajos

DSC_1794_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár