2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Hangsúly
A szegedi Kész Kft., amely több mint ezer embert foglalkoztat, Csongrád megye legnagyobb építőipari cége. A fizikai munkások mellett nagy szükségük van jól képzett szellemi szakemberekre is - nemcsak mérnökökre, hanem jogászokra, közgazdászokra, vállalkozó menedzserekre és logisztikai szakemberekre is A friss diplomások gyakorlati felkészültségről a Kész kft-t is megkérdeztük, Lénárt László a vállalat humán erőforrás igazgatója készségesen válaszolt kérdésünkre, sőt felajánlotta együttműködését a diplomásaink elhelyezkedését, gyakorlati felkészítését elősegítő kezdeményezés kidolgozásában.
– Egy friss diplomásból több év, mire kész szakember válik. Mindenképp plusz tanulmányokra van szükség, mivel a cégek különböző szakterületei speciális képzést is igényelnek. Nálunk is, mint általában a nagyobb cégeknél, beindítottunk egy gyakornoki programot, ami másfél-két évig tart, és ha ezt a próbaidőt sikeresen teljesítik a fiatalok, akkor egyenes út vezethet a vállalathoz - mondta Lénárt László. Az igazgató szerint a főiskolákról, egyetemekről kikerülő munkavállalók gyakorlati tudása hagy némi kívánni valót maga után. A vállalat vezetésének van elképzelése arról, hogy miként lehetne ezen javítani - a gyakornoki program potenciális álláslehetőséget is tartalmaz, de a cég nem mindig tudja elérni a megfelelő célszemélyeket, mivel különböző adatvédelmi problémák miatt nem lehet kategorizálni a hallgatók adatait, érdeklődési körét, elhelyezkedési elképzeléseit. A cég támogatna egy olyan elképzelést, amely elektronikus úton eljuttatná a hallgatókhoz az állásajánlatokat, az elvárásokat, készítenének egy web oldalt az egyetem portáljára, ami még idejében felvilágosítaná a diákokat a cég elvárásairól. Sőt, ha az SZTE nyitott, és szívesen fogadja az új ötleteket, akkor tárgyalóasztalhoz ülnének az illetékesekkel, és akár a gyakornoki program tanrendbe illesztését is lehetővé tennék, így meg lehetne valósítani a szakirányú képzést akár már a szemesztereken belül is.
Kívánatos lenne, ha e kezdeményezés kiteljesedhetne, és akár külön portál is készülhetne az egyetem honlapjára, mely több tucat cég névsorát, munkaajánlatát, elvárásait, át- és továbbképzési struktúráját vázolná fel.
Bezár