2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  22. szám - 2005. december 5.  --  Hangsúly
Nem érvényesülni, hanem szolgálni
Annak ellenére, hogy a többség nem tud róla, Szegeden számos jótékonysági szervezet működik.
Az egyik legjelentősebb a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged. A világ legnagyobb jótékonysági szervezete idén ünnepelte százéves fennállását. Ahogy Szent-Györgyi Albert megfogalmazta:
"Rotariánus mindenki, aki elsősorban nem érvényesülni, hanem szolgálni akar, aki mást nem ütni, de megérteni akar, aki meg van győződve arról, hogy az építés több, mint a rombolás, az együttműködés több, mint a civakodás...".
A szegedi klub külföldi rotarys klubokkal együttműködve idén egy akadálymentes feljárót építetett a fogadalmi templomnál. Támogatja az Ágota Alapítványt, amely az árva gyerekek üdültetésével foglalkozik, erdélyi árvaházakat pénzzel és ruhaneművel. A következő megmozdulásaik egyike egy iskola teljes felújítása lesz. A tervek között szerepel még a Szegedi Gyermekklinika rehabilitációs és műtőrészlegének a fejlesztése is, emellett természetesen a hajléktalanok illetve a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetését is támogatják. Rotarysnak lenni presztízs, a tagfelvétel évekig húzódik, komoly és elismert üzletemberek és közéleti személyiségek alkotják a csapatot.
A Rotary ifjúsági szervezete a Rotaract Club Szeged, ami egy jószolgálati egyesület, és elsősorban a gyerekeket segíti. Hat éve Mikulás és húsvét közeledtével a klub középiskolás és egyetemista tagjai hat gyermekotthonba látogatnak el és ajándékoznak meg több mint háromszáz fogyatékos, beteg vagy hátrányos helyzetű gyereket. Jelenleg körülbelül 7500 klub működik a világ 155 országában. Magyarországon tíz klub körülbelül kétszáz tagot tömörít.  Közülük a szegedi a legnagyobb huszonhat taggal. Baleseti szimulációt, pályaválasztási tanácsadást, véradást is szerveztek már, és az idei 60’-as 70’-es évek jelmezes bulijának a bevételét Böjte Csaba dévai kolostorának ajánlották fel. Kért és kapott tőlük segítséget a Pulcz utcai gyerekotthon is, akiknek az augusztusi halfesztiválon gyűjtöttek már, illetve fognak gyűjteni a karácsonyt megelőző héten forralt bor akcióval egybekötve a Kárász utcán.
Természetesen Szegeden is működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak városi képviselete, amelynek feladata a „Hit védelme és a szegények megsegítése".
Szellemisége keresztény alapú. Összefogja és koordinálja az önkéntesek tevékenységét, mely az adományok gyűjtéséből, feldolgozásából és szétosztásából áll, továbbá intézményesült formában ingyenes játszótéri és játszóházi szolgáltatást nyújt, tehát megteremti a kapcsolatot az adományozók és a rászorulók között. A szociális tevékenysége során a város humán szolgáltató szerveivel és civil szervezetekkel összefogva vesz részt a hajléktalanok ellátásban, melybe a dologi segítségnyújtástól a tájékoztatásig minden beletartozik.
Az MMSZ Szegedi Csoportja egyedül csak az anyaszervezettől függ, és egyéni illetve vállalkozói pénzbeli adományokból gazdálkodik. Ők a régió egyik legnagyobb gyűjtő szervezete, akik évente 10, 15 ezer kg ruhát osztanak szét. Részt vettek a Kézfogás Napja alkalmából megrendezett szeretetlakomán, ahol a hajléktalanokat segítették, továbbá minden hétfőn a város fontosabb hajléktalan gyülekező helyein százhúsz adag zsíros kenyeret és teát biztosítanak nekik. Idén is tervezik a Százszorszép Gyermekházban és a Gondviselés Házában az ajándékosztással egybekötött karácsonyi műsort.
A Magyar Vöröskereszt kiemelt feladatai országos, illetve nemzetközi jellegűek, és ezek végrehajtása határozza meg a területi szervezetek feladatait. Így a szegedi képviselet feladatai közé tartozik a kiszállásos véradások és városi véradó rendezvények szervezése, elsősegélynyújtás oktatása tanfolyami keretben, katasztrófaelhárításban való részvétel területi szinten, ifjúsági elsősegélynyújtó és egyéb egészségnevelési versenyek szervezése. Ruhaneműket, élelmiszereket, tisztítószereket egész évben osztanak, és lehetőségeik szerint elsősorban az idős embereket és a hajléktalanokat segítik
Szegeden is működik helyi szervezete az 1917-ben, az USA-ban alapított Lions Klubnak. A szövetség a jószolgálati típusú tevékenységeket és mozgalmakat nemzetközi szinten is műveli, és erre buzdítja klubjait is. E téren jelenlegi legnagyobb horderejű nemzetközi jótékonysági kötelezettségvállalását a Lions-tagoknak a vakság elleni küzdelmét megtestesítő SightFirst program jelenti. E program azt a nem csekély célt tűzte maga elé, hogy küzdelmet folytasson a megelőzhető vagy még visszafordítható vakság, illetve az ehhez vezető betegségek ellen. A SightFirst program projektjeit azokból az összegekből finanszírozzák, amelyek a Lions Klubok Nemzetközi Szövetségének Alapítványa által kezdeményezett pénzgyűjtő akció során folytak be. A Nemzetközi Szövetség hasonló nagyobb jószolgálati programjai közé tartozik még a Látásvédelmi és Vakgondozási Program, a Hallás- és Beszédhibások, valamint a Siketgondozás Programja, a Környezetvédelmi Szolgálatok Programja, az ifjúsági Leo Klub Program, az Ifjúsági Csereprogram, a Nemzetközi Kapcsolatok Programja is. Számos klub szponzorálja a nemzetközi ifjúsági táborok működését.
Noha az új tagok felvétele kizárólag meghívásos alapon történik, a tagság lehetősége mégis nyitva áll minden olyan nagykorú személy előtt, aki erkölcsileg feddhetetlen életet él, és elkötelezettséget érez közössége életkörülményeinek jobbítására.

tik_045_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár