2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Hangsúly
Minden évben új választások, új emberek, új hallgatói önkormányzatok, új ösztöndíjhatárok, szociális támogatások, könyvcsekk, bérlet, bélyeg a diákra, igazolás a szülő munkahelyére – a hallgatónak természetes, hogy ezek a dolgok elintéződnek. Csak akkor lát bele, hogyan működik a rendszer, amikor az új hallgatói önkormányzatok új emberei még tájékozatlanok, és kiderül, ők is egyszerű diákok, pénzügyi és jogi képzettség nélkül, mint a többiek. Igen, ám, de a hallgatói önkormányzatok tagjai nem kis összegekkel bűvészkednek: összességében az egyetem költségvetésének tíz százalékával, durván négy és fél milliárd forinttal gazdálkodnak. Ennek az összegnek a legnagyobb része, majdnem kilencvenöt százaléka a hallgatók ösztöndíjszerű kifizetéseire megy el, így az egyéb költségekre, mint a rendezvényszervezés, bulik „mindössze” huszonegynéhány millió forintos keret marad. Kinek sok, kinek kevés.
A mire mennyi döntéseit a hallgatói önkormányzatok hozzák - a döntések előkészítésében a Hallgatói Szolgáltatói Iroda (HSZI) annyiban vesz részt, hogy segít a rendelkezésre álló keretek meghatározásában. Fekete Csaba mint a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság Hallgatói és Szolgáltatói Főosztályának vezetője – aki korábban maga is irányította az EHÖK-öt – részt vesz a hallgatói pénzügyi rendszerek kialakításában, biztosítja az információkat a HÖK-ök felé, hogy kinek mikor mennyi pénze van, mi áll rendelkezésre, hány hallgató várható, milyen támogatások érkezhetnek. Ezek után a döntés a HÖK-öké, majd a lebonyolítás újfent a HSZI dolga, csakúgy, mint az év végén az elköltött keretek elszámolása és zárása.
A hallgatói önkormányzatok pénzügyeikben autonómak – ellenőrzés felettük van is, nincs is. Ha benyújtanak egy számlát a gazdasági főigazgatósághoz, akkor annak a kifizetéséhez két aláírásnak kell szerepelnie az okmányon – az egyik aláíró a szakmai referens, aki eldönti azt, hogy autót bérlünk, (erre is volt példa), vagy rendezvényt szervezünk, erre kell fizetni, arra nem. Mellette működik az ellenjegyző, aki a Hallgatói Szolgáltató Iroda munkatársa, tehát az államháztartási törvény szerint közalkalmazott, és felel azért, hogy ez a kifizetés szakszerűen történjen meg. Mivel a hök-ök önkormányzatok, abba nincs beleszólása a HSZI-nek, hogy autóbérletre, reprezentációra, éttermi fogyasztásra vagy mi másra használják a pénzt. „Vannak alapszabályok, amiket követni kell - például előre nem fizethet egy költségvetési intézmény -, de abba, hogy rágógumit vagy turmixgépet vesz a hök, nem szólhatunk bele. Az az ő kompetenciájuk, sérülne az oktatás, kutatás vagy gyógyítás szabadsága, ha nem így lenne” – mondta el lapunknak Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági főigazgatója.
„A négy és fél milliárd forint, amivel a hök-ök gazdálkodnak, hatalmas összeg, ennek a szakszerű kezelése nagy feladat. Néha szembesülnünk kell azzal, hogy nem jó irányba mennek a dolgok. Mivel az ellenjegyzés a feladatunk – vagyis biztosítani a folyamatok szakszerűségét – nincs jogunk megítélni azt, hogy a kari hallgatói önkormányzatok mire költik a pénzt" – tette hozzá a szakember. Karonként eltérő megoldások születtek a problémák elkerülésére: volt olyan intézmény, ahol valóban kritizálható volt a felhasználás, ezért a vezetés úgy döntött, hogy a dékánhelyettesnek is ellen kell jegyeznie a számlákat, és csak utána lehet felhasználni a pénzt.
Tény, hogy minden évben megváltozik a hallgatói önkormányzatok összetétele, így szinte minden évben elölről kell kezdeni a képviselők tanítgatását, irányítását, a pénzek felhasználását rendre vissza kell terelni a megfelelő mederbe. Egy év alatt mindenkinek meg kell ismernie a szabályokat: például azt, hogy nem lehet azonos személy a számla kifizetője és kedvezményezettje. Volt olyan, aki önmagának engedélyezte a kifizetést, nem is kicsi összeget. De ez, mint a búvópatak, előbb-utóbb mindig felszínre kerül.
Jó tíz évvel ezelőtt, a hallgatói mozgalmak, az önkormányzatok indulásakor más volt a képviselők motivációja – létrehozni egy érdekképviseleti szervezetet, működtetni azt, kiharcolni és gyakorolni a jogokat és azokkal járó kötelességeket. Mára természetes, hogy vannak HÖK-ök, mint ahogyan az is, hogy ott nagy pénzek forognak. De a millióknak nem szabad elhomályosítani a felelősséget a hallgatók iránt.
Bezár