2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Kapcsolatok
Ha szeptember, akkor jönnek a feltalálók – mondta Mucsi Imre, a vásárhelyi főiskolai kar főigazgatója az Idea 2005 megnyitóján szeptember 16-án. A nyolcvanhét hazai és külföldi kiállító találmánya között például gyermekjátékokat, különleges eljárással fagyasztott tortákat, biotermékeket és mezőgazdasági eszközöket is bemutattak.
Megtiszteltetésnek tartja a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara, hogy már évek óta helyet adhat a kiállításnak – szögezte le Mucsi Imre. Az intézményben oktatómunka folyik, ám az új elgondolások, találmányok újabb lendületet adhatnak ennek is, hiszen az ötletgazdák a fejlődés minimotorjai – idézte Gábor Dénes szavait.
A hódmezővásárhelyi Ötlet Klub 13 Egyesület hetedik alkalommal rendezte meg a különleges kiállítást és vásárt, ahol óbecsei és más Szerbia és Montenegró-i feltalálók is bemutatkoztak. Az egyesület elnöke Nagy Zoltán elmondta, hogy májusban Óbecsén vendégeskedtek, ahol húsz magyar ötletgazda vett részt újításaival a közösen szervezett találmánybörzén. A vásárhelyi egyesület rendezvényén az elmúlt évek során kiállított már amerikai, lettországi, román és izraeli feltaláló is, de oktatási intézmények is képviseltetik magukat rendszeresen igaz, idén csak a Debreceni Egyetem jelentkezett a felhívásukra.
A külföldi feltalálókkal a kezdetektől jó kapcsolatot ápolnak – mondta el Nagy Zoltán. Nemcsak a határainkon túl élő magyarsággal, hanem például a szerb feltalálókkal is, így a kint élő magyarok és szerbek közös munkáját is elősegítheti az Ötlet Klub. A hosszú távú együttműködés mindkét országnak kedvez, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy magyar találmányt például Újvidéken fognak használni, és természetesen az is lehetséges, hogy egy szerb ötletben lát majd fantáziát egy magyar cég, és megvásárolja azt. Az Idea mindenkinek nyitott, itt megtalálhatók a kezdetleges ötletek is, melyekből talán évek múlva lesz csak kész termék, de a hulladékból készített játékok, biotermékek, ruhamodellek, háztartási eszközök és komoly, gazdasághoz kötődő találmányok is láthatóak. Nagy Zoltán véleménye szerint a kiállítás egyik legnagyobb pozitívuma a sokszínűsége, hiszen egy család minden tagja láthat érdekes és számára hasznos dolgokat.
A találmányokat, az emberek szellemi termékeit védeni is kell azonban – hangsúlyozta Priskin István iparjogvédelmi szakértő. A Magyar Szabadalmi Hivatal együttműködve a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségével a közelmúltban éppen ebből a célból korszerűsítette a regionális iparjogvédelmi dokumentációs hálózatát, melynek egyik fontos célja, hogy a témával kapcsolatos minden szükséges adatot eljuttasson az érintettekhez. Az elmúlt években talán részben az információk hiánya miatt is csökkent hazánkban a szabadalmi bejelentések száma, ezen akarnak változtatni. Priskin István lapunk kérdésére elmondta, hogy fontos lenne az oktatási intézmények és a Magyar Szabadalmi Hivatal közti szorosabb kapcsolat kialakítása.
A hivatal már együttműködést kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, és valamennyi karon beindult az iparjogvédelmi oktatás, melynek több fajtája van. Indítanak 60 órás középfokú tanfolyamot, illetve felsőfokút, mely utóbbi szakvizsgához kötött. Mindkét szint elvégzése után a hallgatók olyan bizonyítvány kapnak, mely országos érvényű. Priskin István azt tapasztalja, hogy a jogászok sokszor azt sem tudják, miként kell eljárniuk egy védjegybejelentésnél, emiatt lenne kiemelkedően fontos a megfelelő szintű oktatása ennek a tárgykörnek. A jogi karokon természetesen oktatnak a szabadalmakkal kapcsolatos jogszabályokat és előírásokat, de meglátása szerint nem kellő mélységben. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Szabadalmi Hivatal is megkezdte már a közös oktatómunkával kapcsolatos egyeztetéseket.
Varga Anna

DSC_2781_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár