2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Kultúra
Emlékpont: letünt korok üzenete
Ma még élnek olyanok köztünk, akik emlékeznek a második világháborúra, valamint az azt követő évtizedekre. Az ő történeteiket, tárgyi emlékeiket gyűjtik most össze Hódmezővásárhelyen. Az Emlékpont múzeum személyes sorsokat, eszközöket, iratokat és fényképeket mutat majd be egy állandó kiállítás keretében jövő év elejétől.
Hódmezővásárhely egyedülálló az emlékek és értékek megőrzésében. Ez a kijelentés túlzónak tűnhet, ám a történelmi múlttal való foglalkozás tekintetében igaz. A holokauszt hatvanadik évfordulójára a vidéki városok közül elsőként avattak múzeumot a zsinagóga mögötti egykori zsidó iskola épületében, most pedig az elmúlt fél évszázadnak állítanak emléket, szintén különleges módon.
Az Emlékpont – Fél Évszázad Humán Oktatási Központ – létrehozása, melyről a vásárhelyi közgyűlés januárban rendeletet alkotott, az országban egyedülálló kezdeményezés. Az 1944 és 1990 közti korszak - főként vásárhelyi vonatkozású - történetét felölelő központ 2006 februárjában nyitja meg kapuit. Egy ötszáz négyzetméteres kiállítótér, tantermek, valamint konferenciaterem kapnak helyet az Andrássy út 34. szám alatt, mely épületben egykor iskola működött.
Az Emlékpont létrehozásában negyven vásárhelyi helytörténész vesz részt – mondta el lapunknak Elek András, az Emlékpont Iroda vezetője. A lakossági kapcsolattartásban fontos szerepet játszó iroda hétköznaponként fogadja az ügyfeleket, a bejelentéseket és tárgyi emlékeket, melyek rendszerezése és szelektálása a múzeum jövő évi megnyitása után sem fejeződik be. A gyűjtő-, és kutatómunka főkoordinátora Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója.
A központ egyik lényege, hogy személyes benyomást keltsen, hiszen az interjúk is egyéni nézőpontokat mutatnak be, tehát nem csupán tárgyak és adatok halmazát láthatják majd az érdeklődők, hanem az egyszerű vásárhelyi emberek életét ismerhetik meg, az ő szemükön keresztül pillanthatnak be az elmúlt öt évtized történelmébe. Eddig már több mint száz interjút készítettek az Emlékpont létrehozásában tevékenykedők, melyeket vágatlanul vetítenek majd le.
Emellett tekintélyes fotóanyagot gyűjtöttek össze az elmúlt évtizedekről. A közel ezer fénykép segítségével szemléletesen bemutatható a város korabeli képe, hiszen olyan épületek láthatóak rajtuk például, melyeket a hetvenes években elbontottak. A belvárosi részen, ahol most panelok állnak, a fotók tanúsága szerint régen polgári házak sorakoztak, de gyűjtöttek fotókat a víztorony és iskolák építéséről is. Érdekességként említette Elek András, hogy vannak képeik például a Lenin-szobor felállításáról is, hiszen megörökítették azt, amikor teherautóval szállították a Hősök terére a műalkotást. Hódmezővásárhely jelenlegi szoborparkjából egyébként a négy méteres Iván-szobor – mely egykor Szeged felé mutatott karjával – szintén az Emlékpont udvarán kap majd helyet.
A fényképek közt természetesen vannak személyes jellegűek is, többen vittek az irodába olyan fotót, mely egy felvonuláson készült róluk, illetve a paraszti kultúrát mutatja be, de már a hatvanas évek gyermekjátékait ábrázoló fotográfiák is kerültek az irodához. Ezen különleges fotóanyag segítségével azok is bepillantást nyerhetnek ezekbe a letűnt korszakokba, akik még nem éltek akkor, így nem ismerhetik az utcák egykori képét vagy az emberek akkori hétköznapjait.
Gyűjtik a tárgyi emlékeket is a múzeum számára. A régi rádiók, lemezjátszók és kitüntetések mellett elsősorban a vásárhelyi készítésű, például házi- és agyagipari termékeket, vagy a majolikagyárban készült dolgokat állítják majd ki. Érdekesség, hogy egy szintén helyi gyártású Puli típusú autó is megtekinthető lesz a központban – tette hozzá Elek András. Az Emlékpontnál törekednek arra, hogy a háborút közvetlen követő időszakot, az 1956-os forradalom helyi vonatkozásait, majd a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek jellemzőit egyaránt bemutassák. Minden korszakról vannak anyagok, hiszen a helytörténészek már évek óta kutatnak egyes területeken, így például az, aki a téeszek megalakítását dolgozza most fel a központ számára, már évek óta foglalkozik ezzel a témakörrel.
A kutatómunkára egyrészt felkértek vásárhelyieket, de voltak olyanok is, akik maguktól jelentkeztek az önkormányzat felhívásának megjelenését követően, hogy szívesen segítenek az adatgyűjtésben.
Az anyagok válogatásában a helytörténészek munkáját a Terror Háza Múzeum munkatársai segítik, akik heti rendszerességgel járnak le a fővárosból személyes egyeztetésekre Hódmezővásárhelyre. Természetesen az Emlékpontot helyiek szervezik a város lakosságának, de mivel helyben nincs tapasztalata senkinek abban, hogy miként is kell egy ilyen jellegű múzeumi anyagot összegyűjteni és szortírozni, szükséges, hogy a témában jártas szakemberek koordinálják a munkát – hangsúlyozta Elek András.
Fontos tudni azt is, hogy az Emlékpont a város és lakóinak múltját fogja őrizni, nem az a célja, hogy negatív színben tüntesse fel az elmúlt közel ötven év bizonyos eseményeit, tehát nem a régi rendszerekkel való leszámolás áll létrehozásának szándéka mögött. Az Emlékpont nem csupán egy múzeum lesz, hanem oktató- és kutatóközpont is egyben. Az elmúlt öt évtized jelentős eseményeit, emlékeit bárki szabadon tanulmányozhatja majd. Az adatbázis feltöltése folyamatos lesz, nem fejeződik be a kutatómunka a februárra tervezett megnyitás után sem.
Varga Anna
Bezár