2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  22. szám - 2005. december 5.  --  Kultúra
A lezáratlan hermeneutikai diskurzus
Immáron második alkalommal kerül az olvasóközönség elé Máté Zsuzsanna Madách-könyve, mely a Magyar Filozófiatörténeti Könyvtár sorozat VI. darabjaként jelent meg, Miskolcon. Máté Zsuzsanna már bizonyára nem ismeretlen a hazai irodalom és filozófia iránt érdeklődők előtt. A szerző – aki az SZTE JGYTFK Magyar Irodalom Tanszék főiskolai tanára – már a negyedik önálló szakkönyvével jelentkezik, és emellett számos tudományos közleményt, illetve publikációt köszönhetünk neki. Kedvelt kutatási területei közé tartozik a XX. század első felének magyar esztétikatörténete, az esztétika és irodalomtudomány hatáselméleti és hermeneutikai problémakörei, Madách és Sík Sándor életműve, valamint az irodalom filozófiai beszédmódja.
A madáchi mű köztudottan mindig is dinamikus értelmezői atmoszférát generált maga köré, és ennek a dinamizmusnak egyik alapvető forrása volt a Tragédiát övező, sokszor ambivalens viszonyulás. Mindig megoszlottak a vélemények irodalmi és filozófiai értékei kapcsán. Ebbe a diskurzusba kellett tehát bekapcsolódnia a szerzőnek is, azonban az említett nehézségek ellenére egy remek tanulmányt vehetünk a kezünkbe, amely egyaránt otthonosan mozog a XX. század végi hermeneutikai elméletekben, valamint a tradicionális madáchi szövegkörnyezetben is. Munkájára a szép kidolgozottság és érthetőség jellemző, mely szerencsés arányban párosul a szakmai éleslátással és lényegkiemeléssel. Az értelmező egyik legérdekesebb kérdése számomra az, hogy miképp valósul meg az eszmei tartalom esztétikai gyönyörré való transzformálódása. Mondhatnánk, ez az idealitás realitásba való átcsapásának nem mindennapi pillanata, egyfajta metamorfózis, így az idézett Babits „bűvölet” szava nagyon is találó. Máté Zsuzsanna munkája tehát, mely felvillantja a madáchi Tragédia Janus-arcát, kiérdemelten tarthat számot valamennyi irodalom- és filozófiaszerető olvasó érdeklődésére.
Máté Zsuzsanna: Madách Imre, a poeta philosophus – Tanulmányok Az ember tragédiája esztétikumáról; Bíbor kiadó, Miskolc 2004.
Berta Gergely
Bezár