2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  7. szám - 2005. április 11.  --  Monitor
MERŐLEGES ADATRÖGZÍTÉSSEL ELŐZ A HITACHI. A Hitachi bejelentette, hogy 230 gigabitet tud elhelyezni hat és fél négyzetcentiméteren, mégpedig a merőleges adatrögzítés bevezetésével. A gyártók jelenleg hosszirányú rögzítést használnak, amely hamarosan eléri végső határát, nem tudják növelni az adatsűrűséget. A Hitachi fejlesztése azt jelenti, hogy az egyinches merevlemezek kapacitása a jelenlegi tíz gigabájtról hatvan gigabájtra nőhet. Ezeket a parányi merevlemezeket többek között az Apple, Creative Labs, Archos és az iRiver használják zenelejátszóikban.
 
SAJÁT JOGAIKÉRT KÜZDENEK A HAZAI FÁJLCSERÉLŐK. A szerzői jogvédő egyesületek mintájára a fájlcserélőket használók jogainak védelmére hívtak életre civil szervezetet a peer-to-peer alkalmazásokat használók. A másolható javakat fogyasztók érdekeit védő civil szervezet, a MACI egyelőre még nem hivatalosan bejegyzett szervezet, de máris lelkes rajongótáborral büszkélkedik.
 
CIA KÉMFOTŐKKAL ÉS TÉRKÉPPEL BŐVÜL A GOOGLE. Az internetes keresők között vezető Google új funkcióval bővítette ki szolgáltatását: az oldalra ellátogató internetezők ezentúl műholdról készített felvételek között válogathatnak, kiváltva ezzel a személyiségi jogokért aggódók félelmeit.
A bejelentés várhatóan újabb versenyt indít el a nagyobb keresők között, de még fontosabb, hogy máris számos aggodalom merült fel az új szolgáltatással kapcsolatban, amelyek egyrészt a személyiségi jogokkal, másrészt a technológiát átadó vállalattal kapcsolatosak. A műholdas technológia ugyanis a Keyhole Corp. részeként került a Google tulajdonába, amikor közel fél évvel ezelőtt - közelebbről meg nem nevezett összeg fejében - felvásárolták a céget. A Keyhole 2001-ben alakult, és két évvel ezelőtt kapcsolatba került az In-Q-Tel nevű vállalattal, amely mögött a Központi Hírszerző Hivatal (CIA) áll.
 
ÚJRA INGYENES A WINDOWS AZ EGYETEMISTÁKNAK. A Tisztaszoftver Program folytatásáról kötött megállapodást az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) valamint a Microsoft - közölte az IHM pénteken. A program a korábbi Campus-megállapodás feltételeit érvényesíti ismét.
A szaktárca közölte, a Tisztaszoftver Program keretében kötött licencmegállapodás 2008. február 28-ig szól. A megállapodás értelmében a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépein, a felsőoktatási intézmények oktatói, hallgatói és dolgozói, valamint az általános és középiskolák pedagógusai otthoni számítógépein is jogtisztán használhatók a Microsoft Windows Frissítés (upgrade), valamint a Microsoft Office termékek.
 
KÖZEL NEGYEDMILLIÁRD BROADBAND INTERNET-HOZZÁFÉRÉS ÉV VÉGÉRE. Egy brit piackutató cég, a Point-Topic becslése szerint az idei évben is dinamikus növekedés előtt áll a broadband Internet-hozzáférés piaca - az év végére több mint 215 millió szélessávú internetező létezését tartják valószínűnek. Ezt a kijelentésüket többek között a 2004-es adatokra alapozzák: csak a második félévben 26,5 millió új vonal létesült, ami így éves szinten valamivel több mint 50 milliót tett ki; elérve ezzel a 150 milliós mennyiséget. A Point-Topic felmérése szerint a 26,5 milliós bővülés minden idők legnagyobb emelkedése, ami a szélessávú Internet-hozzáférések számát illeti.

DSC_3290_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár