2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  7. szám - 2005. április 11.  --  Monitor
Kulturális valóságshow
A Nagy Könyv címen nagyszabású olvasást népszerűsítő játéksorozat vette kezdetét Magyarországon idén tavasszal. Az év kulturális eseményeként aposztrofált program angol mintát követ: a műsorsorozat elődjét ugyanis The Big Read néven 2003-ban indította útjára a BBC azzal a céllal, hogy felvegye a versenyt az akkoriban tomboló Big Brother lázzal, s egyben újból felkeltse az érdeklődést az olvasás iránt.
Hogy szükség volt már egy effajta átfogó kampányra, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a lesújtó statisztikák. A felmérések szerint hazánkban az olvasás 25 fajta szórakozás közül a 20. helyre csúszott vissza, míg a mai érettségizők mintegy egyharmada és a diplomások egyhatoda egyáltalán nem él ezzel az időtöltéssel. A felnőtt lakosságnak így csupán a fele mondhatja el magáról, hogy évente legalább egy regényt elolvas, a másik fele pedig alighanem előnyben részesíti a televíziót és az egyéb multimédiás kikapcsolódási formákat.
Mindezt felismerve a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma összefogott a Magyar Televízió, a Könyvellátó Kht. és a Nemzeti Kulturális Alapprogram intézményeivel, hogy együtt indítsák el az olvasáskultúra fejlesztésére irányuló programot.
 
www.anagykonyv.hu : az olvasók segítségére van ezen kívül az internet is.
 
A játék három fordulóból áll, melyek során mindenki szavazhat kedvenc magyar és külföldi regényére. A jelölés egyszerre zajlik a televízió képernyőjén, az iskolákban, a könyvtárakban, a könyvesboltokban és a világhálón. Tetszés szerint jelölhető bármely szerző bármely regénye, amely magyar nyelven bármikor megjelent. A regény műfaja tágan értelmezhető: beletartozik például a kisregény, az önéletrajzi regény, a gyermek-és ifjúsági regény, de nem tartozik bele a mese, a novella, az elbeszélő költemény stb.
Az első fordulóban március 1-jétől április 23-ig lehet leadni a voksokat, s így alakul majd ki egy százas lista, mely a legnépszerűbb (50 magyar és 50 külföldi) könyv címét tartalmazza. E forduló eredményét április 23-i műsorában teszi közzé az MTV, s a későbbiekben már csak ezekre a regényekre lehet szavazni. Addig azonban az MTV-n számos kisfilmet is láthatunk, melyekben ismert emberek, sportolók, művészek, tudósok, színészek vallanak egy percben saját kedvenc olvasmányukról.
A június 11-ig tartó második szakaszban újabb szavazással választják ki az első száz helyezett közül azt a 12 regényt, amely bekerül a döntőbe, s ezzel esélyt kap a végső győzelemre. A bizonytalan olvasókat ebben a periódusban kéthetente megrendezett televíziós vitaműsorok segítik a döntésben. A program azonban nyáron sem szünetel; ez idő alatt a legjobb tizenkét könyvhöz kisfilm készül, melyeket ősszel vetít le az MTV. A mindent eldöntő napon, december 17-én már csak két könyv marad versenyben, s ekkor derül ki, melyik közülük Magyarország kedvence. És nem csak a könyv nyer, hanem a hozzákapcsolódó kisfilm alkotógárdája is részt kap az elismerésből.
Szavazni sokféleképpen lehet. Az első fordulóban több ezer szavazóláda és több mint másfél millió szavazólap áll a játékban részt vevők rendelkezésére az ország számos iskolájában, könyvtárában, könyvesboltjában és más művelődési intézményeiben, de a szavazólapokat a Magyar Posta levélgyűjtő ládáiba is be lehet dobni. Az olvasók segítségére van ezen kívül az internet is, jelölést leadni ugyanis a mozgalom hivatalos honlapján is lehetséges a www.anagykonyv.hu oldalon. Itt megtalálható mindaz, ami az akcióhoz kapcsolódik; hírek, interjúk, könyvajánlók várják az érdeklődőket. A honlap emellett különböző fórumok közvetítésével lehetőséget biztosít a könyvekről való eszmecserére, illetve a tévében bemutatott egyperces ajánlók letöltésére is. Ha tehát valaki elmulasztotta, amint Vámos Miklós a Száz év magányról, Szabó Magda Az aranyemberről, Geszti Péter az Utas és Holdvilágról és Varró Dániel az Iskola a határon-ról mesél, itt pótolhatja a lemaradást. Aki pedig szeretne valamilyen olvasókörhöz csatlakozni, itt azt is megteheti – s ha nem talál a bejegyzett olvasókörök között kedvére valót, útbaigazítást kap egy új klub alakításához. Sőt, a honlap még azoknak is segítséget nyújt, akik kedvet éreznek magukban író-olvasó találkozók és felolvasóestek megszervezéséhez. A Szépírók Társaságának tagjai ugyanis felajánlották, hogy szívesen tesznek eleget mindenfajta olvasói meghívásnak. A Társaság honlapon feltüntetett névsorában nem kisebb nevek szerepelnek mint Garaczi László vagy Kukorelly Endre, s nevük mellett rendre a „bárhová szívesen elmegyek” felirat olvasható.
A játék Nagy-Britanniában osztatlan sikert aratott, a szigetországban kitört az olvasási láz. Rövid idő alatt csaknem tizennégyezer olvasókör alakult (nálunk a játék indulásakor 27-et tartottak számon), s a beszavazóshowk résztvevőinek száma olykor túlszárnyalta még a Big Brother szavazótáborát is. S bár a fődíj ebben a játékban nem autó és luxuslakás, mint a villalakók esetében, szavazni azért nálunk is érdemes: 150, 100 és 50 ezer forintos könyvutalványok várnak gazdára. Az angolok egyébként Gyűrűk ura trilógiát szavazták meg első helyre, s ugyanez lett a végeredmény Németországban is (bár itt Frodo és társai mindvégig szoros versenyben álltak a Bibliával). A britek dobogóján helyet kapott még Jane Austin is a Büszkeség és balítélet című könyvével, csak úgy mint Philip Pullmann a Sötét anyagok című trilógiájával.
A mozgalom remélhetőleg nálunk is felébreszti az olvasási kedvet, s ha esetleg többet nem is, de annyit minden bizonnyal sikerül majd elérni, hogy ne bélyegezzék többé lenézően könyvmolynak azt, akit könyvvel a kezében kapnak el valahol.
Németh Ágnes Lilla

DVETT_20060504004_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár