2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Monitor
Virtuális műtő orvosjelölteknek
A középkor óta az orvostanhallgatók és a sebészjelöltek a műtéteken a tapasztalt oktatókat és a beteget körbeállva figyelték meg a szakma fogásait, majd egymáson és állatokon, később betegeken gyakorolhatták be az alapmozdulatokat. A harmadéves szegedi orvostanhallgatók az idei évtől kezdve sokkal többet gyakorolhatnak mint elődeik, mert uniós támogatással egy virtuális műtőt hoztak létre az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetében.
Európai uniós támogatásból virtuális műtőt hoztak létre a szegedi egyetem Sebészeti Műtéttani Intézetében: az orvostanhallgatók számítógépes szimuláció és fantom testrészek segítségével sajátíthatják el a sebészi szakma alapfogásait.
A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Műtéttani Intézete konzorciumvezetőként – összefogva a pécsi és a debreceni egyetemmel – 220 millió forintot nyert a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programban egy mikroszkópokkal kiegészített számítógépes kabinet kialakítására – mondta az Boros Mihály tanszékvetető egyetemi tanár.
 
A hallgatók a számítógép segítségével sajátíthatják el a helyes mozdulatokat. Fotó: DAF
 
A Nagy-Britanniában kifejlesztett számítógépes tananyag és az azt kiegészítő eszközök segítségével az orvostanhallgatók a három vidéki egyetemen megtanulhatják a kissebészet alapfogásait. A hallgatók az emberi bőrhöz minden tulajdonságában hasonló eszközön gyakorolhatják az injekció beadását, fantom testrészeken sajátíthatják el a gyomorszonda, a katéterek vagy a lélegeztető cső levezetését. Szintén műanyagból készült preparátumokon tanulhatják meg a sebvarrást vagy a szemölcsök eltávolítását. A diákok a Sebészeti Klinika alagsorában kialakított számítógépes kabinetben a képernyőkön folyamatosan nyomon követhetik a helyes mozdulatokat és elolvashatják, meghallgathatják a művelethez tartozó elméleti ismereteket is.
A kurzus százhúsz meghirdetett helyére jelentős túljelentkezés volt, így összesen százhatvanan – köztük majdnem húszan fogászhallgatók – kezdhettek neki a sebészszakma megismerésének, egészen az alapoktól. A hallgatók az első órákon megtanultak bemosakodni, beöltözni és szabályosan közlekedni a steril helyiségekben. Igazi bűvészmutatvány például a steril gumikesztyű felvétele úgy, hogy puszta kézzel kizárólag a belső feléhez lehet hozzáérni.
Korábban a hallgatók állatokon, majd betegeken gyakoroltak, ám fokozatosan szigorodtak az állatkísérletekre vonatkozó szabályok. Ezért kezdtek bele Nagy-Britanniában a számítógépes rendszer kifejlesztésében, amelyet az Egyesült Királyságon és Magyarországon kívül az Egyesült Államokban és Németországban használnak.
A sebészrezidensek képzésének továbbfejlesztésére a Regionális Operatív Programban nyert 60 millió forint támogatást az intézet – mondta a professzor.
A szakorvosjelöltek korábban a műtéteken a sebészeket és a betegeket körbeállva figyelték meg a különböző műtéti technikákat, az elmúlt évtizedben azonban egyre elterjedtebbé válnak a minimális beavatkozást lehetővé tevő laparoszkópos módszerek. Ennek lényege, hogy a hagyományos, nagyméretű hasfali metszések helyett a sebész apró nyílásokon keresztül, a hasüregbe juttatott speciális műszerekkel végzi el az operációt. A műtéti területről a képet videokamera továbbítja egy televízió képernyőjére. Az intézetben kialakított számítógépes rendszer segítségével e technikákat ismerhetik meg a szakorvosjelöltek.
A rezidensek háromhetes turnusokban ismerkedhetnek a laparoszkópos módszerekkel. Az év során összesen százhúsz szakorvosjelöltet képeznek ki, az első kurzus októberben indul.
F. J.

DSC_1794_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár