2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2006  --  2. szám - 2006. februás 13.  --  Egyetemi élet
Hangsúly a turkológián
Európai uniós pályázaton elnyert mintegy huszonötezer eurós összegből valósul meg egy intenzív kurzus február 8. és 18. között Szegeden, ahol az európai turkológiai vezető tanszékek (Frankfurt, Mainz, Oslo, Uppsala, Isztanbul, Ankara, Szeged) professzorai tartanak előadásokat, vezetnek szemináriumokat az érintett egyetemek hallgatóinak. A kurzus hátteréről Berta Árpád, az SZTE BTK Altajisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára számolt be. „Az Európában működő turkológiai műhelyek vezetőivel pár éve állapodtunk meg abban, hogy kidolgozunk egy nemzetközi magiszteri stúdiumot turkológia szakos hallgatók számára. A diplomát a részt vevő hallgatók számára az anyaegyetem állítja ugyan ki, de részint a hallgatói, részint az oktatói mobilitás kihasználásával megteremetjük a feltételeit annak, hogy a turkológia egyes részterületeit a hallgatók a legjobb kondíciók között, illetve a legjobb oktatók útmutatásával tanulmányozhassák” – nyilatkozta lapunknak. A stúdium kidolgozása folyamatban van, és  ennek az első, bevezető szakasza a mostani intenzív kurzus. Az „intenzív” itt szó szerint értendő, mert szombaton és vasárnap is lesznek foglalkozások. Délelőttönként előadásokat, délutánonként gyakorlatokat, szemináriumokat és multimédiás bemutatókat vezetnek.
Az Altajisztika Tanszéknek nagy múltú szakmai kapcsolata van a vezető európai turkológiai műhelyekkel. Tavalyelőtt Uppsalában, tavaly pedig Ankarában állítottak össze pályázati anyagot. Utóbbi végül is sikeresnek bizonyult, és az európai uniós Erasmus Mundus program keretén belül több mint huszonötezer eurós támogatást kaptak a projektjükre. Valamennyi vendégegyetem egy-egy professzorral és három-három hallgatóval képviselteti magát. Szegedről minden oktató jelen lesz az intenzív kurzus alatt, és a hallgatói létszámot sem limitálják. Az előadók valamennyien nemzetközi hírű tudósok. Az előadói nevek közt szerepel az uppsalai egyetem turkológus professzora, Csató Éva, aki a nyertes pályázat fő kezdeményezője és a konzorcium vezetője; a szegedi altajisztika szakot alapító Róna-Tas András akadémikus; valamint Lars Johanson, aki egyetemünk honoris causa doktora.
Berta Árpád elmondta, hogy nem csak a szegedi képzés szempontjából jó egy ilyen jellegű nemzetközi együttműködés. Főleg az ún. orchidea-szakok (kisebb szakok, mint például az altajisztika) esetében lesz szükség elmozdulni ebbe az irányba. A kis hallgatói létszámú szakok esetében ma már nincs olyan tanszék, ahol minden, a szakhoz tartozó részterületen magas szintű képzésben lehetne részesíteni a hallgatókat. Van, ahol a nyelvészeti, máshol a történeti vagy például az irodalmi képzés dominál. A hallgató választhat majd, hol akar az anyaintézményén kívül az őt érdeklő területen elmélyedni. Más esetben gyakran az oktató fog utazni, blokkban oktatni. Mindez természetesen sok átgondolást, összehangolást igényel a továbbiakban.
N. A. G.

tanter_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár