2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2006  --  2. szám - 2006. februás 13.  --  Egyetemi élet
ELEKTROMOS HÍRLEVELET KAPTAK az elmúlt napokban azok a fiatalok, akik e-felvételiben regisztráltak. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) a jelentkezési lapok véglegesítéséről, hitelesítéséről és az Ügyfélkapu felvételivel kapcsolatos szolgáltatásairól értesítette a jelentkezőket. Az e-felvételiben a véglegesítésre akkor kerül sor, amikor a jelentkező végzett adatai rögzítésével és ezeken már módosítani nem akar. A jelentkezési határidőnek megfelelően február 15. éjfélig lehet véglegesíteni az adatokat. Amennyiben ez a felhasználó részéről a határidő lejártáig nem történik meg, akkor az OFIK automatikusan véglegesíti a jelentkezést azokkal az adatokkal, amelyeket a jelentkező legutoljára rögzített.
 
BOJKOTT LEHET a kolozsvári egyetemen. Nyílt levélben kértek segítséget tudósok és egyetemi oktatók, hogy minél hamarabb létrejöhessenek a magyar tannyelvű karok a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE). Az aláírók – többségében nem magyarok, de megtaláljuk köztük Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét is – az egyetem ügye mellett síkra szálltak az esélyegyenlőségért és a kisebbségi jogokért is. A karok létrehozása azonban csak az első lépés, a távlati cél az, hogy önálló magyar egyetem jöjjön létre, úgy, hogy az megkapja a mostani BBTE infrastruktúrájának negyedét és a székelyföldi kampuszokat is.
 
GYAKORLATI TEREPET NYÚJT a Magyar Hírlap a Dunaújvárosi Főiskola kommunikáció szakos hallgatóinak. Erről írt alá együttműködési szerződést Bognár László főigazgató, valamint a Magyar Hírlap részéről Szombathy Pál főszerkesztő és Kárpáti Péter ügyvezető igazgató. A helyi médiumok (Dunaújvárosi Hírlap, Dunaújváros Online, Dunaferr Hetilap, Rádió 24, dufmedia.hu) mellett februártól a napilap is szívesen fogadja a Déri János Kommunikációs Intézet újságírás és szerkesztőségi munka iránt érdeklődő hallgatóit. A képzés során elkészült legjobb írások rendszeresen megjelenhetnek az országos napilapban. Ugyanakkor a főiskola egyeztetett témakörökben közvélemény-kutatást, kérdőíves felméréseket, illetve piackutatást végez legújabb partnerének.
 
EGYÜTTMűKÖDÉSI SZERZŐDÉST ÍRT ALÁ február 8-án a Zsigmond Király Főiskola és a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézete. Az együttműködés célja a tudományos kutatási, valamint a bolognai reformokból következő felsőoktatási feladatok színvonalas megvalósítása, a közös kutatási programok, pályázatok, készítése, konferenciák megrendezése. A PTI kutatói oktatóként és gyakorlatvezetőként is részt vesznek a képzésben. A könyvtári együttműködés és a kihelyezett intézeti tanszék működése hozzájárul az oktatás színvonalának emeléséhez, ösztönzi a kutatást, továbbá előkészíti a tervezett master szakok kidolgozását és bevezetését.
 
ÚJABB INFORMATIKAI VÁLLALATOT vont be a képzésbe a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara: ezúttal a vállalatirányítási rendszereket fejlesztő SAP magyarországi leányvállalatával kötött megállapodást az intézmény. Ennek részeként a karon SAP Kompetencia-központ létesül, az SAP szoftverek oktatása beépül a tananyagba, és az SAP Hungary Kft. segítséget nyújt az oktatók képzésében. Sima Dezső főigazgató a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a trendeknek megfelelően a kar oktatásában egyre nagyobb teret kap az alkalmazásmenedzsment és alkalmazásszolgáltatás elméletének és gyakorlatának korszerű oktatása.
 
SZAKMAI GYAKORLATOT BIZTOSÍT a jövőben a Mindentudás Egyeteme a Budapesti Kommunikációs Főiskola hallgatóinak. Az erről szóló rendhagyó együttműködési megállapodást a főiskola újonnan átadott, uniós forrásból épült központjában írták alá. A magyarországi tudásmenedzsmentnek még csak most kezd kialakulni a kultúrája, szakembergárdája. A több éves, stratégiai együttműködés keretében a Mindentudás Egyeteme több hallgatónak biztosít szakmai gyakorlati lehetőséget értékteremtő- és megőrző munkája során. A diákok a Mindentudás Egyeteme marketingjének, az előadások szervezésének és a nemzetközi kapcsolatok működtetésének területén szerezhetnek majd ismereteket.
 
EGYÜTTMűKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST KÖTÖTT a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara és a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodási Kara. A megállapodás legfontosabb eleme a sportmenedzserképzés területén létrehozandó, a bolognai képzésnek megfelelő mesterszak (MSc) indítása. A korábban Testnevelési Főiskolaként (TF) működő intézményben már az 1960-as évektől működik előbb sportvezető-, sportszervező-, majd sportmenedzserképzés főiskolai szinten. E szakot a kezdetektől fogva közösen gondozta a két egyetem, a közgazdasági tárgyakat a Corvinus jogelődje, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, a sportspecifikus tudományokat pedig a TF professzorai, tanárai tanították.
 
„111 ÉV – PORTRÉK, FOTÓK, DOKUMENTUMOK az Eötvös Collegium nagy egyéniségeiről” címmel nyílt kiállítás az ELTE-n. Az 1895-ben alapított Báró Eötvös József Collegium létrehívása pillanatától a minőségi tudós-  és tanárképzést tekintette feladatának. A korabeli oktatási rendszer állapotából kiindulva, Trefort Ágoston és báró Eötvös Loránd kezdeményezésére, a középiskolai tanárok színvonalas felkészítésére helyezte a hangsúlyt. Hogy az intézmény növendékei, a középiskolák falain túl, a tudomány, az irodalom, a művészetek tágabb régióiban is kimagasló eredményeket értek el, jelzi a Collegiumban folyó igényes oktatás, műhelymunka nagyfokú hatékonyságát.
 
GOMBA-SZAKELLENŐRI TANFOLYAMOT INDÍT a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara az Erdő- és Faanyagvédelmi Intézet, valamint a Magyar Mikológiai Társaság szervezésében, az ország legkiválóbb szakembereinek közreműködésével. A tanfolyam március második felétől júniusig hat alkalommal és szeptember-októberben négy alkalommal, péntek-szombati napokon, valamint háromnapos őszi terepgyakorlattal jelent elfoglaltságot a jelentkezőknek. A tanfolyam végén gomba-szakellenőri szakképesítést adó vizsga tehető.
Bezár