2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2006  --  2. szám - 2006. februás 13.  --  Egyetemi élet
A látássérült hallgatókat segíti a Lions adománya
Látássérült hallgatókat segítő eszközöket vásároltak a Szegedi Tudományegyetem könyvtárában a Szeged Első Lions Club egymillió forintos adományából, mely a jótékonysági szervezett, első SZTE-vel közös bálján folyt be. A berendezések beszerzését az oktatási tárca is támogatta.
A látássérült hallgatókat segítő program első lépéseként az egyetemi könyvtárnak is helyet adó József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületéről hangostérkép készült, amely segítségével a négy focipálya nagyságú komplexum összes szintje bejárható. A könyvtár látássérült látogatóit ezen túl több eszköz is segíti. Az újonnan üzembe helyezett felolvasó-berendezés a papír alapú szövegek hanggá alakítását teszi lehetővé. Az egyszerűen kezelhető eszköz a magyar mellett angol nyelvű írások felolvasására is alkalmas, memóriájában pedig több mint félmillió gépelt oldalt tud tárolni. Az olvasást és az írást segíti az LCD monitorral összekötött nagyítógép: a berendezés a legfeljebb harmincszoros nagyítás mellett a képek invertálására is alkalmas, mely bizonyos betegségeknél jelent komoly segítséget.
A számítógépes programok kezelése mellett a világháló böngészését teszi lehetővé az a munkaállomás, amelyet képernyőolvasóval, valamint magyar és angol nyelvű beszédszintetizátorral szereltek fel. Segítségével kezelhetők a legelterjedtebb internetböngészők és irodai programcsomagok.
A fogyatékkal élő hallgatóknak sokkal többet kell küzdeniük azért, hogy azonos eséllyel induljanak szakmai karrierjükön, mint az egyetem más diákjainak – mondta Szabó Gábor rektor az berendezések átadásakor. Hozzátette: az eszközök beszerzése 2,5 millió forintba került, melyből egymillió forintot az Szeged Első Lions Club fedezett az egyetem és a szervezet 2005-ös jótékonysági báljának bevételéből. A berendezéseket az egyetemi hallgatókon túl a könyvtár összes látogatója használhatja, így a szolgáltatás a város összes lakója számára hozzáférhető.
F. J.
Bezár