2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2006  --  2. szám - 2006. februás 13.  --  Egyetemi élet
Ötből három
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Asbóth Oszkár Húzóágazati Innovációs Programjának öt győztes pályázata közül háromban a Szegedi Tudományegyetem polgárainak részvételével kezdődnek meg a bioenergetikai és gyógyászati kutatások.
A 2005 szeptemberében meghirdetett Asbóth Oszkár Húzóágazati Innovációs Program célja a tudás- és technológiaintenzív iparágak hazai erősítése, a kutatás-fejlesztés terén egymással szoros együttműködő cégek, kutatóintézetek és egyetemek hálózatának létrehozása, működésük támogatása. Az NKTH az egészségipar, a biotechnológia és agrárgazdaságra támaszkodó megújuló energiaforrások területén öt konzorciumot hirdetett ki győztesként, melynek összesen 6,5 milliárd forint támogatást ítélt meg. Ezek közül háromban az SZTE oktatói és hallgatói is részt vesznek, az elnyert támogatás öszszege 3,8 milliárd forint.
A Solvo Biotechnológiai Rt. vezette konzorcium – melyben az SZTE orvos-, gyógyszerész- és természettudományi karának oktatóin kívül több kutatóintézet és cég munkatársai is részt vesznek – a 2009-ig tartó munkához 1,4 milliárd forintos támogatást nyert. Céljuk különböző gyógyszerek terápiás alkalmazását segítő technológiák kidolgozására. Az elmúlt évek kutatásai során számos olyan hatóanyagot sikerült kifejleszteni, amelyek ígéretesnek tűnnek a különböző neurodegeneratív betegségek – mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór – kezelésében. Ezeket a hatóanyagokat azonban nagyon nehéz bejuttatni a központi idegrendszerbe. A kutatások egy része ezt a problémát igyekszik orvosolni – mondta Falkay György, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.
 
A Corax-Bioner Környezetvédelmi Rt. a régió egyik vezető biotechnológiai cégévé vált. Fotó: Segesvári Csaba
 
Szintén ismert jelenség, hogy bizonyos daganatos megbetegedések kemoterápiás kezelése során kezdetben gyakran jelentős javulást sikerül elérni, azonban a további gyógyszeres beavatkozások hatásfoka fokozatosan romlik. Ennek oka, hogy a daganatos sejteknél kialakul a multi-drog rezisztencia, vagyis egyes transzportfehérjék kipumpálják a sejtből a hatóanyagot – magyarázta a professzor. Hozzátette: a Szegeden induló kutatások célja e folyamat befolyásolása, mellyel jelentősen javítható lenne bizonyos kemoterápiás kezelések hatásfoka.
A Corax-Bioner Környezetvédelmi Rt. vezette konzorcium, amely egymilliárd forintos támogatást nyert, a biológiai eredetű megújuló energiaforrások – biogáz, biohidrogén, bioetanol és biodízel – előállításának vizsgálatát és az elért eredmények gyakorlati alkalmazását tűzte ki célul. A hároméves kutatási programban az egyetem harminc oktatója és ugyanennyi doktorandusz hallgatója vesz majd részt. Kovács Kornél, az SZTE Biotechnológiai Tanszékének vezetője közölte, az eddigi alkalmazott kutatások során a legkomolyabb eredményeket a biogáztermelés területén érték el. Sándorfalván felépült egy 15 köbméteres kísérleti üzem, mely kiváló eredményekkel működik. A következő lépés egy erre a technológiára épülő nagyobb üzem létrehozása lehet.
A szegedi kutatóknak sikerült kidolgozni egy szabadalommal védett módszert, mellyel tollból és állati szőrből biohidrogént tudnak előállítani. A programban az ezekre a kutatási eredményekre alapuló ipari technológia kidolgozása is cél. A bioetanol és biodízel előállításával kapcsolatos módszerek közismertek, ám kevéssé gazdaságosak. A most induló fejlesztések célja ezek hatékonyságának javítása.
Az MTA Kémiai Kutatóközpontja vezette konzorcium az USA-ban élő magyar kutatónő, Lisziewicz Julianna kifejlesztette új terápiás eszközzel, a Derma Virrel kapcsolatos kutatásokat fogja végezni, melyhez 1,4 milliárd forintos támogatást nyertek. A Derma Vir egy DNS-alapú, bőrön át ható gyógyászati eszköz. A hatóanyagában és technológiájában is új módszer ígéretesnek tűnik az AIDS, az érelmeszesedés és az allergia kezelésében is. Az ez utóbbi betegség kezelésével kapcsolatos bőrélettani és immunológiai kutatások az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján folynak majd.
F. J.
Bezár