SZTE BTK 2023. március

2023. március 20.

A Magyar Irodalmi Tanszék a tavaszi szemeszterben is megrendezi Műhelytitkok elnevezésű beszélgetés-sorozatát. A belépés minden alkalommal díjtalan!

2023. március 20.

A SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke és a SZTE Klebelsberg Könyvtár

Osztrák Könyvtára 2023. március 28-29-én nemzetközi konferenciát tart Leo Perutz

életművéről a BTK Konferenciatermében. Az előadások minden érdeklődő előtt nyitottak!

2023. március 13.

Országh László születésének 90. évfordulója alkalmából a Magyar Anglisztikai Társaság (HUSSE) és a KLTE Bölcsészettudományi Kara 1997 tavaszán emlékdíjat hozott létre Országh László tiszteletére. A díjazottak olyan tudósok lehetnek, akiknek a munkássága az angol irodalomtörténethez, az amerikanisztikához és a nyelvtudományhoz kapcsolódik. A díjat minden második évben két, eredményeivel kiemelkedő szakember veheti át - egyikőjük idén az SZTE BTK Angol Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, Prof. Dr. Kiss Attila.

2023. március 13.

Áldozat-e a végső csatát megnyerő főhős? Nevethet-e saját magán egy varázsló? Tudás-e a sötét tudás? Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténésszel, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék docensével beszélgettünk a Harry Potter-regényfolyam irodalmi-mitológiai-kulturális utaláshálójáról.

2023. március 10.

A Petőfi emlékévhez egész napos programmal kapcsolódik Paál-Petőfi Platform címmel 2023. március 15-én a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Egyetemi Színház. A tragikusan elhunyt Paál Istvánra, az egyetemi színház ikonikus rendezőjére emlékeznek emléktábla avatással, monográfia bemutatóval, kiállítással, és az 50 éves Petőfi-rock felidézésével. Ezen a napon nyílik meg a VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó is.

2023. március 01.

Két falut egyszerre csak államhatár választ el ott, ahol addig soha nem húzódott határ. Az emberek illegálisan szöknek át a saját földjükre, annyira nem tudják vagy nem akarják tudomásul venni az új határt. Dr. Bencsik Péter történésszel, az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék egyetemi docensével beszélgettünk a 20. századi határok mentén kialakuló közösségi konfliktusokról.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.