2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2006  --  3. szám - 2006. februás 20.  --  Irodalom
Laguardia repülőtéren alaposan szétszedik a cuccomat, elveszik az öngyújtómat, a gyufát nem, azzal nem tudom felgyújtani a repülőt. Még a cipőmet is levetetik velem a biztonsági őrök. St. Louisban nem vár rám senki, néhány tisztázott félreértés után a társfordítóm, Michael Castro autózik ki értem, örömmel hagyva ott munkáját az egyetemen. Michael decemberben megkapta a St. Louis vitéz költője kitüntető címet egy igazi kard formájában, ő itt Mr. Poetry.
Másnap délelőtt már dolgozni indulok, és ez most már így lesz, amíg itt vagyok. Tavaly februárban a Neshui Kiadó igazgatója, Bard Hodge, stábjával dokumentumfilmet forgatott Budapesten a magyar költészetről, több neves és névtelen költő részvételével. Az utolsó simításokat végezzük a szerkesztővel és az operatőrrel, aki ugyanaz az ember: Derek Elz
Ellenőrzöm a fordítást, természetesen mindet újra kell fordítani, kivágunk sok felesleges jelenetet, és beillesztünk néhány nélkülözhetetlent. Nyolcvanórányi anyag áll rendelkezésünkre. Legtöbbször leszavazzák a javaslataimat, mondván, hogy ez nem a magyar, hanem az amerikai közönségnek készül. A Diktatúra ízlése ( Dictatorship of Taste) lesz a film címe, nem tudom őket lebeszélni róla, szerintük ez a cím erőteljesen megragadja majd a nézőket. Legyen igazuk!
Másnap Howard Schwartz jön látogatóba. Az általa válogatott és szerkesztett könyvet a zsidó mitológiáról (Tree of Souls) még egyetlen magyar könyvkiadó sem vállalta fel, akinek megmutattam. Nem zavarja. Mindennek eljön az ideje, mondja. Közben Balogh Attila tavaly angolul megjelent könyvének (Gypsy Drill) tervezünk új borítót, és kijavítjuk az újonnan felfedezett hibákat. Irány a nyomda. Félnapunkba kerül, amíg minden elkészül. Megérdemelt söreinket a Riddles nevű kocsmában hörpintjük fel, finom hondurasi szivarfüstöt eregetve a finnyás amerikai lányok irányába és miközben hangolnak a helyi dzsesszzenészek, házi hamburgert falatozunk Worcestershire szósszal.
St. Louis-i tartózkodásomból a fizikai munka sem maradhat ki.  Három orvosi megfigyelés alatt álló alkoholista segítségével kirámoljuk a pincét. Kidobjuk az ágyat is, amin eddig aludtam, az elkövetkező éjjeleket majd egy kicsiny sezlonon töltöm el.
Gyukics Gábor

DSC_2781_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár