2024. május 4., szombat English version
Archívum  --  2008  --  10. szám - 2008. szeptember 15.  --  Irodalom
SZESZ - egy premier, két továbbjátszás
Három darabot tervez a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) a 2008-2009-es évadra; egy új bemutatót és két, korábban már látott produkciót játszik majd a főként egyetemistákból álló társulat.
Czene Zoltán, az idén ötéves SZESZ művészeti vezetője elmondta, premierként egy Heltai Jenő vígjátéka nyomán született, romantikus, felnőtteknek szóló mesejátékot, a Némá de Leventét mutatják be. A darab – amely a Reneszánsz Év programsorozatához kapcsolódik – középpontjában a sodró szerelem és a férfi-nő közötti viszony áll, ugyanakkor nem hagyja figyelmen kívül azt a kort – a múlt század harmincas éveinek végét –, amelyben maga a darab született. A szöveg mögötti komorság, rossz közérzet – mely érvényes a mai ember privátszférájára, kapcsolati hálójára –; illetve a furcsa, fanyar „felhang” mintegy ellenpólusként jelenik meg az előadásban.
Újra láthatja majd a közönség a 2007 márciusában már bemutatott Kell egy csapatot is, amelyet Mándy Iván A pálya szélén című regényének és Sándor Pál Régi idők focija című filmjének felhasználásával állítottak színpadra. A rendhagyó előadás a közönség és a játszók viszonyát vizsgálja: az előadás során a nézőtéren ülők mint szurkolók vesznek részt a produkcióban.
A harmadik idén színpadra állított előadás címe: Könyvtáros kisasszonyok és dr. K.H.G.-k. Ez az összeállítás a 2008-as Költészet Napjára készült, de továbbra is műsoron tartják. Baka István, Darvasi László, Juhász Gyula, Katona Judit, Kocsis Gábor, Nagy László, Örkény István, Petőfi Sándor, Simai Mihály, Tandori Dezső, Weöres Sándor segítségével igazi csemege az est az irodalom kedvelőinek, Chopin zenéjével fűszerezve.
A társulatot 2003 nyarán Czene Zoltán hívta életre, azzal a céllal, hogy – értékes és nem utolsósorban sikeres produkciók létrehozása esetén – az eddigi hagyományokra épülő, de új értéket is létrehozni tudó együttessé váljon a harmincezer hallgatóval rendelkező egyetemi városban. A csaknem negyvenfős társulat tagjai nagyrészt SZTE-hallgatók.

hegedus_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár