2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2006  --  3. szám - 2006. februás 20.  --  Kultúra
Koncz Margit és Czabarka Zsuzsa régészeti rajzaiból és más művészeti alkotásaiból nyílt Csak rajzolok címen kiállítás pénteken délután Szegeden a Móra Ferenc Múzeum várépületében.
A múzeumok hőskorában, de még az alig elmúlt században is a régészek jelentős része — Jósa András, Milleker Bódog, Rhé Gyula, Fettich Nándor, László Gyula — kiválóan rajzolt. „Erről tanúskodik számtalan közlemény és könyv, amelyek illusztrációit ők maguk készítették. De eszembe jutnak a Móra Ferenc Múzeum régi leltárkönyvei is, amelyeknek lapjain elődeink, Reizner János és Móra Ferenc sok-sok rajza dokumentálja a múzeumba került leleteket és persze az ásatók kézügyességét és tehetségét” – mondta az Lőrinczy Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi, Ókortudományi, Orientalisztikai és Régészeti Intézetének oktatója, a múzeum régészeti osztályának vezetője.
„A mai muzeológia hármas feladatában — gyűjtés, nyilvántartás, közlés — a grafikusra hárul a rajzi dokumentálás semmit sem csökkenő fontosságú feladata” – fűzte hozzá a szakember. A régészeti kiállításokon az eredeti leletek mellett látható sír-, tárgy- vagy rekonstrukciós rajzok segítik a legkülönbözőbb korú és felkészültségű látogatók ezreit a mondanivaló megértésében.
„Koncz Margit és Czabarka Zsuzsa régészeti kiállításokon látható képeit általában csak néhány hétig tekinthetik meg az érdeklődők, de a régészek szakcikkeihez, tudományos feldolgozásaihoz és könyveihez készített alkotások a könyvtárak polcain megsokszorozódva szinte örök életűekké válnak, eljutnak Sydney-től Washingtonon át Szentpétervárig, nem beszélve az összes jelentősebb európai múzeumról, amelyekkel a Móra Ferenc Múzeum cserekapcsolatban áll” – közölte az oktató.
A rajzok nemcsak a régészeti kutatások során fellelt tárgyakat ábrázolják hűen, hanem azt is megmutatják, milyenek lehettek ezek a darabok eredeti fényükben, milyen környezetbe képzelje a látogató, így könnyebben értelmezhetővé teszik a múlt emlékeit. A május 21-ig látható kiállításon nemcsak a régészettel kapcsolatos rajzok láthatók, hanem a két alkotó személyes álmaiba, vágyaiba is betekinthetnek a látogatók, hiszen bábokat, illusztrációkat és festményeket is láthatunk vár kellemes hangulatú falai között.

DSC_2793_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár