2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Sport
Dicső múlt, reménytkeltő jövő
Hódmezővásárhelyen több mint fél évszázados múltra tekint vissza a női kézilabda. Az élvonalban sorozatban az ötödik szezonját játszó HNKC SE jelenleg megfiatalított kerettel, és hatalmas elszántsággal igyekszik teljesíteni a kitűzött célt, az első nyolcba kerülést. A klubvezetés ehhez zavartalan működéssel, a vállalt feltételek maradéktalan teljesítésével járul hozzá.
„A sport arra tanít, hogy dicsőséggel győzzünk, vagy emelt fővel veszítsünk. Így tehát mindenre megtanít!” – olvasható a Hódmezővásárhelyi Női Kézilabda Club honlapjának fejlécén.
Azt viszont már Talmácsi György és Székely-Szabó Pál 2004-ben megjelent könyvéből tudom meg, hogy Vásárhelyen 1945 óta küzdenek a kézilabdás lányok, asszonyok a fent említett szellemben. A II. világháborút követő első hat évben még nagypályán, szabadtéren, tizenegy-tizenegy játékos mérkőzött egymással a megszerezhető bajnoki pontokért, címekért, majd az 1981-ig terjedő időszakban már kispályán, de ugyancsak szabadtéren folytak az összecsapások.
 
A vásárhelyi lányok 30-24-re nyertek Békéscsabán. Fotó: Segesvári Csaba
 
A kézilabda ma ismert formája 1982-ben terjedt el a városban, amikor a Hódmezővásárhelyi Porcelán SK másodikként zárt az NB I/B-ben, és először jutott fel az élvonalba. Ezt a későbbiekben még kétszer ismételte meg a klub, jelenleg tehát harmadik alkalommal bizonyít a legjobbak között Hódmezővásárhely élcsapata. A mostani első osztályú tagság jogát a 2000/2001-es NB I/B-s pontvadászat során vívta ki az akkor B&B Autóker néven szereplő együttes, miután tizenhat pontos előnnyel zárt az élen. Az élvonalbeli tagság névváltoztatással is együtt járt, a vásárhelyi lányok a 2001/2002-es szezontól kezdve szerepelnek Hódmezővásárhelyi Női Kézilabda Clubként, röviden HNKC-ként. A sikerek a feljutás után sem maradtak el. Az újonc gárda a bajnokságban hatodikként zárt, míg a Magyar Kupában mindössze egy góllal maradt alul az EHF kupadöntős Győrrel szemben. Az egyesület a következő szezont is a hatodik helyen zárta, ezt viszont már inkább csalódásként, mint sikerként könyvelte el a kritikus vásárhelyi közönség. A két hatodik helyezés után 2003/2004-ben nyolcadikként, majd tavaly a hetedik helyen zárta a pontvadászatot a HNKC. Ezzel el is érkeztünk az idei szezonhoz, amelyről már Antós Istvánnal, a klub jelenlegi elnökével, korábbi technikai vezetőjével beszélgettem, miközben a lányok - köztük egyetemünk két művelődésszervező szakos hallgatójával, Jenőfi Katalinnal és Sipos Krisztinával – már megkezdték a bemelegítést a Békéscsaba elleni idegenbeli bajnokira.
A csapat, amelyet az idei szezontól kezdve a Vásárhelyhez több szállal kötődő Buday Ferenc irányít, a legmeszszebbmenőkig élvezi a vásárhelyi városvezetés támogatását. A városi önkormányzat, lehetőségeihez képest mind anyagilag, mind a sportlétesítmények használatát biztosítva segíti az egyesületet a minél sikeresebb működésben. A csapat által elért eredmények elismerését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Vásárhelyen nemrégiben díjazták a város legjobb sportolóit, csapatait, és női csapat kategóriában a HNKC SE, míg az utánpótlás lányoknál Mihucz Bernadett végzett az élen, aki szintén az egyesület sportolója. Bár a fiatal és lelkes első keretben jelenleg nem sok tősgyökeres vásárhelyi kézilabdás található, az mindenképpen biztató, hogy a felnőtt, junior, valamint az ifjúsági korosztályokat is számítva mintegy százhúsz kézilabdás fejlődése biztosított a HNKC-nél. Talán közülük is kikerülnek majd olyan ismert és elismert játékosok, mint a karrierjét szintén Hódmezővásárhelyen kezdő Kirsner Erika, vagy éppen Asztalos Judit, aki vásárhelyi játékosként jutott el a válogatottságig. A szakmai stáb pedig bátran a mély vízbe is dobja a legtehetségesebb ifjú titánokat, Fehér Viktória például éppen a Békéscsaba ellen, mindössze tizennégy évesen debütálhatott az élvonalban. Ráadásul győztes meccsen, ugyanis a vásárhelyi lányok 30-24-es győzelemmel rakták le a legjobb nyolc közé jutás alapjait, míg hosszú távon a két éve elindított tervszerű utánpótlás-nevelés szavatolhatja azt, hogy a sportág fejlődése és népszerűsége továbbra is töretlen maradjon Hódmezővásárhelyen.
Dobos Tamás

Tart5_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár