2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Kultúra
Behatárolt ismerkedés
Viszonylag kevesen voltak kíváncsiak február 13-án a Fosszília estjei sorában megtartott beszélgetésre Orcsik Roland és Németh Zoltán között.
A bemutatkozó esten eredetileg a magát elsősorban költőnek tartó Németh Zoltán beszélt volna a költészetéről, prózaírásáról, fordításairól, irodalomtudományi és -kritikusi munkásságáról, illetőleg a Kalligramm nemrég elnyert főszerkesztői posztján jelentkező új feladatairól. Sajnálatos módon ez nem valósulhatott meg, mivel a moderátor Orcsik Roland (Németh Zoltán finomabb és szókimondóbb tiltakozása ellenére is) túlságosan ragaszkodott a határon túli magyarság és az anyaország irodalmának viszonyát taglaló kérdéseihez, így több témát idő hiányában már nem lehetett megbeszélni. Ennek ellenére a költő sajátos irodalomszemlélete megmutatkozott, szívesebben vettem volna ezt még jobban megismerni.
A beszélgetést versek olvasása szakította félbe, illetve zárta le. Többnyire állatokról szóló versikék, „ökörködések" (N. Z.) voltak ezek, humoros és játékos szövegek, iróniától sem mentes hanggal.
Talán a két beszélgetőtárs nem volt annyira összhangban, ennek ellenére tanulságos esten vettem részt, legalábbis számos némethi gondolattal gazdagodva az irodalom helyzetéről.
Szekeres Nikoletta
Bezár