2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Kultúra
Monod(r)ámák
Kedd esténként a Radnóti kávézóba csalogatják az egyetemistákat a nemrég alakult Monod(r)ámák. A megszokottól eltérő irodalmi estekkel várják az érdeklődőket a bölcsészettudományi karon.
A név eredetileg lányos játékokra utalt volna, és eleinte „r” betű nélkül képzelték el, csakhogy ráébredtek a nő és férfi közti örök harcra, ráadásul több estjük is férfiakról szól. Az elnevezés ezenfelül szójátékként is funkcionál.
 
 
A négy dáma: Varga Mónika, Stégelmayer Rachel, Goda Szilvia, Petró Annamária.
Fotó: S. Cs.
 
A Monod(r)ámák társulata öt főből áll: Bereczki Csilla rendező, Goda Szilvia, Petró Annamária, Stégelmayer Rachel és Varga Mónika színésznők a tagjai.
„Csilla keresett meg minket azzal, hogy lenne egy estje, amit szeretne megrendezni, csak nincsenek hozzá emberei. Két hét múlva Lamár Erzsébet, a BTK HÖK kulturális munkacsoportjának vezetője felajánlotta, hogy lenne egy helyszín, nincs-e valamilyen előadásunk. Így jött létre a társulat” – mesélte Petró Annamária.
Decemberben volt egy felolvasóestjük, ezek után tudták meg, hogy második félévtől rendszeresen játszhatnak ott, sőt a Pinceklubban is.
A lányok nagyon lelkesek, tele vannak tervekkel és ötletekkel. Március 6-án „Női költők kavalkádja" címmel kedvenc költőnőik verseiből olvasnak fel, ugyanakkor a közönség is elküldheti saját kedvenceit, vagy fel is olvashatja azokat.
A március 13-án megrendezendő „Így irtok ti” estre mindenki elhozhatja vagy elküldheti saját verseit, novelláit. Ennek az estének az a lényege, hogy a fiatalok megismertethetik műveiket a közönséggel. A legjobb szerzők jutalmat is kapnak, írásaik bekerülnek egy antológiába. A minél változatosabb programok érdekében március 20-án Jim Morrison-estet tartanak. Ezen az estén a zenészt idézik különböző verseivel, dalszövegeivel. A következő alkalommal, február 20-án „A rút varangyot véresen megöltük" – A második világháború elszenvedői címmel második világháborús témát dolgoznak fel. Ismét kicsit másképpen szeretnék feldolgozni a második világháború szörnyűségeinek tematikáját, mint más előadások. Nemcsak abból a szempontból próbálják bemutatni az eseményeket, hogy ki mit szenvedett el, hanem visszaemlékezésekből, valós alapokból akarnak kiindulni.
„A szereplők érzelmeire koncentrálunk, a lelkükben lejátszódó drámát próbáljuk a nézők elé vetíteni, úgy, hogy közben pontos adatok, tények tükrében a valódi történelem is megjelenjen" – mondta el Varga Mónika.
„Sokan mondták az egyetemen, milyen rossz, hogy a bölcsészkaron nincsenek felolvasóestek, mert itt az emberek hetven százaléka fogékony lenne az ilyen dolgokra” – tette hozzá Goda Szilvia.
A Monod(r)ámák előadásai azért is különlegesek, mert változó, hogy éppen hányan játszanak. Előfordul például, hogy egyiküknek csak a hangja jelenik meg egyfajta hangjátékként, és csak ketten szerepelnek.
Az előadások keddenként este 20.00 órakor kezdődnek. A társulattal az Iwiwen keresztül vagy e-mailben lehet felvenni a kapcsolatot, címük: monodramak@gmail.com.
Petró Julianna

etszk1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár