2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Kultúra
Madárszabadító, felhő, szél
Az élet talál rám. Állok a világmindenség fogadásán, végtelen terem, csillaglámpák felettem, előttem az asztal. A pincérek a falnak támaszkodva várnak. Előrelépek, táncoló ujjaim tányérról tányérra ugrándoznak. Könnyel töltött vérkörömfalatkák, közönyszendvics, melankóliapástétom, mosolyhab. A poharakban kitartáspuncs, a kisebbekben tetterőpálinka. A csészékben szerelemfekete. Olyan mély delej ez a csámcsogó csillogás, hogy észre sem veszem a pincérek sürgölődését körülöttem. Poharat, evőeszközt cserélnek, és kicsit mindig meglökik kezem.
Az élet talál rám: „Ipiapacs, nagyfiú, megvagy!”. Csakhogy a bűvös finomságok közt kéjfelhő takarja tekintetem. És azt már végképp nem láthatom, hogy a pincérköntös mögött szárnyak ringnak. A véletlen lökdösődés irányút, és a tollpihe áldás a vállamon: „Cseréptörés, pormacska!”. Lesöpröm ingerült önteltséggel.
A „Madárszabadító, felhő, szél" című filmet is elém tették. Csak most voltam olyan könnyű, hogy megéreztem azt a csöppnyi súlyt a nyakszirtem mellett. Az Uránia moziba ültem be egy szombatnak csúfolt vasárnap, hogy ha lehet, veszítsek még, veszítsek súlyt, anyagot. Legyek több… fent. Szaladják István az első magyar spirituális nagyjátékfilm alkotója. A lélek világába vezet.
Egy fiú és egy idősebb férfi találkozása, útja valahol, valamikor Oroszországban. A férfi szent ember. Búzamezőket járva madarakat szabadít ki a csapdákból. Lehet maga Szent Ferenc, Jézus vagy Buddha. A mester szinte verseket szavalva beszél a fiúhoz, aki a szerelméhez megy, és egy kalitkában madarat visz neki ajándékba. Minden szó és kép szimbólum. Mintha egy ikont tennénk össze. És valóban. Nem egyszer érzem úgy, hogy egy festmény előtt ülök, ami néha megszólít, néha álmodni hív, és megsimogat, mint Ferenc a farkast.
A madárszabadító madarakat, apró lelkeket szabadít ki földi csapdáikból, mert minden madár üzenettel érkezik az égből, és repülve szól, még ha nem is értjük. A filmnek nem egyszerűen története van, hanem beteljesülése; bennünk. A fiú, mikor elválik a mestertől, más ember lesz. Elér szerelméhez, átkel a folyón, ami eddig lehetetlennek tűnt. Nem látjuk, hogyan; nem hisszük, hogyan… csak mikor a moziból hazafelé kifújjuk tenyerünkből a pihét.
Madárszabadító, felhő, szél – magyar filmdráma (orosz nyelvű, magyar felirattal), 93 perc, 2006, rendező: Szaladják István.
D. Cs.

audmax1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár