2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2011  --  2. szám - 2011. február 14.  --  Kultúra
Az ezer­ar­cú öt­vös­ség
Ná­dor Györ­gy sze­ge­di ötvösmester mun­ká­it feb­ru­ár 10. és 28. kö­zött lát­hat­ja az ér­dek­lő­dő a sze­ge­di So­mo­gyi-könyv­tár­ban. Az egye­di öt­vös­mun­kák in­gye­ne­sen meg­te­kint­he­tő­ek a könyv­tá­ri ol­va­só és az épp ar­ra já­ró ér­dek­lő­dő szá­má­ra egy­aránt.
Címkék: Kultúra

Ék­sze­rek, dísz­tár­gyak, ezüst és bronz kis­plasz­ti­kák, il­let­ve fegy­ve­rek (ké­sek, szab­lyák és tő­rök) al­kot­ják Ná­dor Györ­gy ötvösmester ki­ál­lí­tá­sát a sze­ge­di So­mo­gyi-könyv­tár el­ső eme­le­ti ki­ál­lí­tó­ter­mé­ben, ami a mű­vé­szet­tel fog­lal­ko­zó szak­iro­da­lom köz­vet­len kö­ze­lé­ben fog­lal he­lyet. Az öt­vös szak­em­ber az ék­szer­ké­szí­tés va­la­men­­nyi fo­lya­ma­tát ma­ga vég­zi, így iga­zi uni­kum­nak szá­mí­ta­nak a mun­kái. A ha­zai ék­szer­ké­szí­tők kö­zött ke­vés akad, aki a ter­ve­zés mel­lett a min­tá­zást, a ci­zel­lá­lást, a for­rasz­tást, a mon­tí­ro­zást és az ön­tést is ma­ga vég­zi, majd a „kő­fog­la­lá­son” át a po­lí­ro­zá­sig mind­egyik mun­ka­fo­lya­ma­tot ma­ga hajt­ja vég­re. A So­mo­gyi-könyv­tár pe­dig ez al­ka­lom­mal test­kö­zel­be hoz­za eze­ket a re­mek­mű­ve­ket, ugyan­is az ék­sze­re­ket nem csak a könyv­tár be­irat­ko­zott ol­va­sói lát­hat­ják, hi­szen a ki­ál­lí­tás szer­ve­ző­i­nek kö­szön­he­tő­en az ar­ra lá­to­ga­tó ér­dek­lő­dő fi­a­ta­lo­kat és idő­seb­be­ket is tárt aj­tók­kal fo­gad­ja a bibliotéka.
„Az öt­vös­ség na­gyon sok­ré­tű, szer­te­ága­zó szak­ma, mű­vé­szet. A ko­runk­ra jel­lem­ző spe­ci­a­li­zá­ló­dás mi­att ke­vés mes­ter van, aki ilyen sok­fé­le ágát mű­ve­li. A ki­ál­lí­tás­ban lát­ha­tó­ak fegy­ve­rek (szab­lyák, tő­rök, ké­sek), ezüst és bronz kis­plasz­ti­kák, dísz­tár­gyak, ék­sze­rek. A ki­ál­lí­tott tár­gyak egye­di vagy kis szé­ri­ás da­ra­bok, kü­lön­fé­le tech­ni­kák­kal és anya­gok­ból ké­szül­tek. Min­den mun­ka­fo­lya­mat (ter­ve­zés, min­tá­zás, ci­zel­lá­lás, for­rasz­tás, mon­tí­ro­zás, ön­tés, kő­fog­la­lás, po­lí­ro­zás stb.) Ná­dor Györ­gy mun­ká­ja” – ol­vas­ha­tó a So­mo­gyi-könyv­tár ki­ál­lí­tás-aján­ló­já­ban.
A kiál­lítóterem vit­rin­je­i­ben lát­ha­tó­ak te­hát az ék­sze­rész mun­kái, me­lyek töb­bek kö­zött ne­mes­fém­ből ké­szült szob­rok, ék­sze­rek, dísz­tár­gyak és kis­plasz­ti­kák, il­let­ve sport­tró­fe­ák, va­la­mint re­konst­ru­ált ko­ra­be­li fel­jegy­zé­sek, de fel­fe­dez­he­tünk ősi no­mád ék­sze­re­ket, tar­so­lyo­kat és öv­ve­re­te­ket, sőt hon­fog­la­lás ko­ra­be­li fegy­ve­re­ket, il­let­ve dí­szes kar­do­kat, bronz nyíl­he­gye­ket is. Az ötvösmester sok­szí­nű­sé­gét jel­zi emel­lett még az is, hogy az al­ko­tá­si fo­lya­mat so­rán fel­hasz­nált olyan anya­go­kat, mint bronz, arany, ezüst, vö­rös­réz. A kész mun­kák mel­lett pe­dig meg­ta­lál­ha­tó­ak a vit­ri­nek­ben az ön­tő­for­mák, így a ki­ál­lí­tás­sal tel­jes ké­pet al­kot­ha­tunk sa­ját ma­gunk­nak az öt­vös­mun­ka bo­nyo­lult, ös­­sze­tett fo­lya­ma­ta­i­ról és cso­dá­la­tos vég­ered­mé­nyé­ről. A könyv­tár pe­dig a kap­cso­ló­dó szak­iro­da­lom­ról szó­ló köny­vek­kel pró­bált még több is­me­re­tet ad­ni a lá­to­ga­tók­nak.

Ba­kó Mar­git Szi­bil­la

Bezár