2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2011  --  2. szám - 2011. február 14.  --  Kultúra
Mű-Terem - Is­me­rős tá­jak csil­lag­hát­tér­rel
Címkék: Kultúra

A sze­ge­di Fe­ke­te Ház­ban feb­ru­ár 4-e óta lát­ha­tó az az asztrotájkép-ván­dork­iál­lítás, más né­ven A Vi­lág Éj­sza­kai Ar­ca cí­mű fo­tó­gyűj­te­mény, me­lyet már­ci­us 31-ig néz­het­nek meg az ér­dek­lő­dők.
A ki­ál­lí­tás a Ma­gyar Csil­la­gá­sza­ti Egye­sü­let meg­hí­vá­sá­ra ér­ke­zett ha­zánk­ba, elő­ször a Magyar Nem­ze­ti Mú­ze­um­ban de­bü­tált nagy si­ker­rel, az­óta foly­ta­tó­dik az or­szág­já­ró kör­út. A ki­ál­lí­tás csil­la­gá­sza­ti és föld­raj­zi szem­lé­le­tű fo­tó­zá­si stí­lust egye­sít, az­az nap­pal­ról is­me­rős tá­ja­kat, vá­ro­so­kat mu­tat be csil­la­gos égi hát­tér­rel, égi­tes­tek­kel egye­tem­ben. A ki­ál­lí­tás ké­pe­it föld­raj­zi el­he­lyez­ke­dé­sük sze­rint tem­atizálták a Fe­ke­te Ház­ban, el­ső­ként a Ma­gyar­or­szá­gon ké­szült fo­tó­kat lát­hat­ják a lá­to­ga­tók, az is­me­rős itt­ho­ni tá­jak kel­lő­kép­pen meg­hoz­zák a né­ző han­gu­la­tát, hogy az­tán a kö­vet­ke­ző te­rem­be ér­ve kon­ti­nens­ről kon­ti­nens­re cso­dál­has­sa meg a vi­lág gyö­nyö­rű éj­sza­kai ar­ca­it. A ké­pek­hez va­ló tá­jé­ko­zó­dás­hoz nagy se­gít­sé­get nyúj­ta­nak a fo­tók mel­lett el­he­lye­zett ma­gya­rá­zó szö­ve­gek, így a la­i­kus­ként is ér­tel­mez­he­tő és él­vez­he­tő a lát­vány. A ki­ál­lí­tás so­ro­zat a Csil­la­gá­szat Nem­zet­kö­zi Éve 2009 prog­ram ke­re­te­in be­lül in­dult út­já­nak az UNESCO pá­ri­zsi szék­há­zá­ból, s az­óta a Tá­vol-Ke­let­től az USA-ig har­minc or­szág­ba ju­tot­tak el a fo­tók.
Az ame­ri­kai nem­ze­ti par­kok fe­lett íve­lő Tej­út, irá­ni, tö­rök tá­jak és csil­lag­ké­pek együt­te­sé­nek kom­po­zí­ci­ói, a vi­lág nagy ob­szer­va­tó­ri­u­ma­i­nak lát­vá­nya csil­la­gos égi hát­tér­rel, a Föl­dünk dé­li fél­te­ké­je fe­lett ra­gyo­gó kons­tel­lá­ci­ók, az UNESCO­-vi­lág­örök­sé­gek éj­sza­kai ar­ca és to­váb­bi sze­met gyö­nyör­köd­te­tő je­len­sé­ge­ket áb­rá­zo­ló fo­tók azok, me­lye­ket a ki­ál­lí­tás kí­nál lá­to­ga­tói szá­má­ra. A ké­pek a The World At Night (TWAN) fo­tó­sa­i­nak mun­ká­i­ból állnak ös­­sze, a szer­ve­zet­ről töb­bet a www.twanight.org cí­men ol­vas­hat­nak az ér­dek­lő­dők.

Petró Ju­li­an­na

Bezár