2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2010  --  11. szám - 2010. november 2.  --  Kultúra
Pillantás a színházi kulisszák mögé

A Szegedi Nemzeti Színház a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben idén is megszervezte a színházi nyílt napot az egyetem hallgatóinak az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretében.

Címkék: Kultúra

kulisszakA délelőtti megnyitót egész napos programsorozat követte október 14-én, mely nem csak az egyetemistákat vonzotta, a legfiatalabbaktól kezdve az idősebb színházkedvelőkig mindenféle korosztályból voltak résztvevők. Az első program betekintést engedett a kulisszák mögé, az idegenvezető szerepét a színház művészei vállalták magukra. A nap folyamán a résztvevők egészen változatos programok között válogathattak, így például a Helyzetgyakorlatok, drámajátékok keretében a teátrum fiatal művészeivel együtt próbálhatták ki magukat a hallgatók. Papp Janó jelmeztervező és Jarábik Klára színésznő közreműködésével jelmezbemutató, a színház táncosainak vezetésével táncóra, Vajda Júlia művésznővel énekóra színesítették a kínálatot. Pataki Ferenc és Savanyu Gergely beszédtechnika-órát tartottak, míg Bodnár György főfodrász és Csorba Kata a színházi sminkek és frizurák titkairól adott elő, a bátrabbak maguk is kipróbálhattak egy-egy színházi sminket. A Partyponty internetes oldal Partyponty-páholy elnevezésű programja egészen késő délutánig várta a jelentkezőket, itt az egyik színházi páholyban készültek sztárfotók, melyekre később az interneten szavazni lehetett, a nyertes fotó szereplői egy szabadon választott színházi előadásra nyertek belépőket.

A délután folyamán egyetemi fellépők műsora következett, az Universitas Szimfonikus Zenekar fuvolakvartettjét, a Szegedi Egyetemi Énekkar műsorát, valamint Tajti Zoltán, Tandi Flóra, Tóth Jonatán és Iski Roland, az egyetem hallgatóinak énekes műsorát hallgathatta meg a közönség. A Disputa címre hallgató program technikai okok miatt sajnos elmaradt, pedig nagyon ígéretesnek tűnt a szórakoztató vitaverseny gondolata a színház művészei és önként vállalkozók között. A Beugrás, vagyis az improvizációs helyzetgyakorlatok viszont hihetetlen nagy sikernek örvendett, a részt vevő művészek (Danis Lídia, Szilágyi Annamária, Lazók Mátyás, Szívós László, Nemes Roland) is érezhetően élvezték a felszabadult játékot, és a közönség lelkesedését is hálásan fogadták. A délutáni programok leglátványosabbika az Ölelünk színházprojekt volt, melynek célja, hogy minél több önkéntes ölelje körbe a színház épületét, ezzel is kifejezve a teátrum iránt érzett szeretetét, elkötelezettségét.

A napot a színház két előadása zárta, a Nagyszínházban a Csárdáskirálynő, a Kisszínházban pedig a Képzelt fösvény beteg című előadásokat nézhették meg, az egyetemi hallgatók ráadásul kedvezményes, 250 forintos áron vásárolhattak belépőket az előadásokra.

Petró Julianna

Bezár