2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2010  --  3. szám - 2010. március 1.  --  Kultúra
Ta­vasz­vá­ró te­me­tés
Címkék: Kultúra

teltemetesBár az utób­bi idő­ben eny­hül­ni lát­szott az idő, és a hó­vi­rág­ok is ki­dug­ták a fe­jü­ket a föld­ből, még­is biz­tos vol­tam ben­ne, ah­hoz, hogy vég­re ránk kö­szönt­sön a ta­vasz, előbb el kel­lett űz­ni a te­let.
Az Ör­dög­sze­kér szer­ve­zé­sé­ben im­már ha­gyo­má­nyos­sá vált Sze­ge­den a Tél­te­me­tés. A feb­ru­ár 26-28-i hét­vé­gén rá­adá­sul nem­csak a ha­gyo­má­nyos kézművesvásár és prog­ra­mok vár­ták az ér­dek­lő­dő­ket a Kla­u­zál té­ren, ha­nem kü­lön­le­ges ku­ri­ó­zum­ként pár perc sé­tá­val bár­ki el­lá­to­gat­ha­tott a Szé­che­nyi tér­re, az el­ső Sze­ge­di Torospálin­ka Fesz­ti­vál­ra is.
Az év el­ső sza­bad le­ve­gős ren­dez­vé­nye min­dig vi­dám­sá­got ho­zott a tél­től meg­szür­kült vá­ros­ba. A Dóm té­ri ad­ven­ti ki­ra­ko­dó­vá­sár után ez az el­ső olyan ren­dez­vény, ahol új­ra ös­­sze­gyűl­het­nek Sze­ged la­kói a kö­zös mu­la­to­zás­ra. Va­sár­nap a tél­ba­nyá­val együtt pe­dig el­égett min­den, a szok­nyá­já­ra tű­zött bú és bá­nat.
A tél­te­me­tés­sel is ös­­sze­forrt ha­gyo­mány lett a kézművesvásár, va­la­mint a folk- és vi­lág­ze­nei kon­cer­tek, gyer­mek­mű­so­rok szé­les kí­ná­la­ta. Mind­er­ről az Ör­dög­sze­kér a meg­szo­kott szín­vo­na­lon gon­dos­ko­dott.
A Sze­ge­di Torospálin­ka Fesz­ti­vál nem tit­kolt cél­ja volt, hogy a „vá­ros­la­kó­kat” kö­ze­lebb hoz­zák a „vi­dé­ki” lét­for­má­hoz, így kü­lön­bö­ző ser­tés­faj­tá­kat is­mer­het­tünk meg; le­he­tő­ség nyílt a disz­nó­to­ros-ter­mé­kek meg­vá­sár­lá­sá­ra is, a hús­vé­ti son­ká­tól kezd­ve a ki­vá­ló pá­lin­ká­kig. A ren­dez­vény ki­emel­ke­dő és lát­vá­nyos ese­mé­nye volt a böl­lér­ver­seny, nyolc csa­pat mér­te ös­­sze tu­dá­sát. A ver­seny bí­rái szi­go­rú­an vizs­gál­ták a fel­dol­go­zást, íze­ket és for­má­kat is – a hi­gi­é­ni­kus ki­vi­te­le­zés mel­lett.
A tél­te­me­tő hét­vé­ge után te­hát sem­mi dol­gunk nem ma­radt, mint vár­ni a ta­vaszt, gond­ta­la­nul él­vez­ni a me­le­gí­tő nap­su­ga­ra­kat és a csi­cser­gő ma­dár­dalt – hi­szen elő­ző évi min­den bá­na­tunk el­égett a tél­banyá­val…

Sze­ke­res Ni­ko­let­ta

Bezár