2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2007  --  10. szám - 2007. május 7.  --  Sport
Életmód – Szedjem, ne szedjem?
 
 
A vitaminokat gyümölcsből, zöldségből kellene beszereznünk.
 
Bár nincsenek hazai reprezentatív vizsgálatok arról, menynyire étkeznek egészségesen az egyetemisták, a tapasztalat azt mutatja, hogy táplálkozásuk meg sem közelíti a megfelelőt: vitaminhiány jellemzi. Pedig a vitaminok nélkülözhetetlenek: kevés szükséges belőlük, de anélkül nem zajlanak megfelelően az anyagcsere-folyamatok, és roszszul működik az immunrendszer is, mondja Bársonyné Kis Klára, az ESZK adjunktusa. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szerint vitaminbevitelünk nem kielégítő – tehát javítani kell. Csakhogy a vitaminokat gyümölcsből, zöldségből, gabonából kellene beszereznünk, nem pedig mesterséges készítményekből, mondják egyes orvosok. Mások viszont azzal érvelnek, hogy szükségünk van vitaminokra, ugyanakkor táplálékainkban természetes formában már nincs elegendő belőlük ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Kinek higgyünk?
Az mindenesetre bizonyított, hogy az étrend-kiegészítő készítményekben sokszor az olcsóbban előállítható, de a szervezetben kevésbé hasznosuló formája van meg a vitaminoknak. Ezenkívül a gyümölcsöket, zöldségeket nemcsak a vitamintartalom miatt fogyasztjuk, hanem rost- és ásványianyag-tartalmuk miatt is; ezért jobban megéri rájuk költeni a pénzt. Ráadásul a vitaminszint viszonylag nehezen mérhető a szervezetben, ezért akár túladagolás is előfordulhat, ami káros következményekkel járhat.
Ugyanakkor, tudtuk meg Mándi Yvette-től, az Orvosi Mikrobiológiai és Immunobiológiai Intézet vezetőjétől, bizonyos élettani helyzetekben, például az öregedéssel vagy egy fertőző betegség után, szükségessé válik a pótlás, s bizony a szintetizált formával több C-vitamin vihető be, mint egy narancsból.
Egészséges szervezetben elvileg nem alakul ki vitaminhiány megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett. Életvezetési szokásainkon persze nem könnyű változtatni – de hosszú távon megéri.
Tóth Katalin

BTK2_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár