2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2007  --  10. szám - 2007. május 7.  --  Sport
Osztályelsők lennének
Tavaly ilyenkor három együttes versengett a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság első helyéért, a Csongrád, a Balástya és a Tisza Volán-Szeviép. A befutó Csongrád azóta az NB III-ban igyekszik megkapaszkodni, a Balástya és a Szeged viszont újra egymást gyilkolja az aranyért. A megyeszékhely „csikócsapata" egy éve még csak reménykedett a feljutásban, idén viszont határozott cél az osztályváltás.
 
 
Bubori Kornél (fehérben) ásotthalmi ellenfelével harcol a labdáért. Fotó: S. Cs.
 
Huszonhárom forduló, tizenkilenc győzelem, két döntetlen, két vereség. A Tisza Volán futballistáinak mérlege bármely csapatsport bármely együttesének dicsőségére válna. Mivel azonban a gárdának komoly céljai vannak, az öröm csupán akkor lesz teljes, ha a hátralévő fordulókban az aranyérem értékéig kúszik fel a győzelmi mutató.
2005 nyarán a megszűnt-tönkretett FC Szeged romjain a Tisza Volán klub és Szeged város vezetése arra szövetkezett Vágó Attila vezetőedzővel – aki az NB I/B utolsó felvonásában győzelmet győzelemre halmozott az FC Szegeddel, mindhiába... – hogy három év alatt két osztályt felfelé lépve újjáépítik a minőségi focit a Tisza partján. A tavalyi bronzos tanulóévet követően ehhez mindenképpen az élen kell zárni júniusban a 30. fordulót követően.
 
Egészséges versengés
 
„Ugyanannyi ponttal állunk, mint a Balástya, csupán a kettővel jobb gólkülönbségünk révén vezetjük a tabellát, azaz mind a hét hátralévő mérkőzést hozni kell, ha bajnokok szeretnénk lenni" – mondja a pro-licences szakember, akinek csapata a legutóbbi ásotthalmi és mindszenti iksz előtt zsinórban tizenkét nyertes csörte végén fogadhatta az ellenfél gratulációját.
„Nem lesz egyszerű, mert mindenki bennünket akar megverni, de ennek a súlyát a második szezonban már el kell bírniuk a játékosoknak" – folytatja Vágó Attila. Nehézséget okozhat, hogy a csapat nyolcvan százaléka egyetemista vagy középiskolás, tehát a bajnoki hajrával egybeesik az érettségi-, illetve a vizsgaidőszak. Nem is annyira a szakmai, mint a mentális felkészítés dominál majd a következő időszakban. Az edzésmennyiség mindenesetre nem csökken, marad az úszás, futás, kondi és a napi labdás foglalkozás, hiszen a vezetőedző csak az elvégzett munka eredményében hisz.
„Szerencsére minden posztra van két-három közel azonos képességű játékos, úgyhogy meg tudjuk oldani az esetleges sérülések, eltiltások, illetve formahanyatlások okozta gondokat. Mindenkinek szívnia kell magát, hiszen bár természetesen létezik ideális kezdő tizenegy a fejemben, egészséges versengés alakult ki a csapatba kerülésért. Egy évvel idősebbek lettünk, mentálisan, taktikailag, technikailag és kondicionálisan is fejlődött a társaság, de az igazi nagy előrelépést az jelentené, ha egy osztálylyal feljebb tudnánk kerülni, s az NB III-ban mérethetnénk meg magukat – így a tréner.
 
Hit, győzni akarás
 
Bár természetesen még nehéz csaták várnak a két riválisra, az aranyérem sorsa minden valószínűség szerint az utolsó előtti fordulóban, a június 9-i Tisza Volán–Balástya-derbin dőlhet el. ősszel idegenben is sikerült 2–1-re győzniük a szegedieknek Kökény és Kardos találataival. De mi dönthet most a jobbára 18-21 éves futballistákra épülő szegediek javára a rutinos, korábban magasabb osztályban szerepelt labdarúgókból álló Balástyával szemben? „A lendületes, sok futásra épülő játékunk, a fizikai adottságok, a gyorsaságunk, a győzni akarásunk, a hitünk, a céljaink mind bennünket erősítenek!" – mondja Vágó mester.
A folyamatos győzelmi kényszer okozta görcsök oldásában komoly feladat hárul az egyik csapatkapitányra, a rutinosabb játékosnak számító Babos Áronra. „Próbálom erősíteni a fiatalokat, sokszor verbálisan picit keményebben, de épp arról szól a profi labdarúgás, hogy építsük egymást ilyen-olyan eszközökkel" – beszél a közösségépítés kulisszatitkairól az NB I/B-s csapatban is szerepelt futballista. „Lelkileg természetesen szörnyen érintett, mikor a másodosztály középmezőnyéből a megyébe zuhant vissza a szegedi foci, de most már látom a fényt az alagút végén. A csapat megérett arra, hogy két éven belül ugyanarra a szintre jusson, ahol én azelőtt voltam" – teszi hozzá.
 
Őszinte futball
 
A másik csapatkapitány, Búrány Zoltán (van egy harmadik is, Kreizler Károly személyében) szerint az a legfontosabb, hogy mindig csak a következő mérkőzésre koncentráljanak, ne tervezgessenek előre. „A mester minden meccs előtt kidolgozza a megfelelő taktikát, de az alapvető célunk mindig a győzelem. Úgy is mondhatnám, igazából ez a mi taktikánk" – árulja el a legfiatalabb volános, akit már az U18-as válogatottban is figyelembe vesznek.
A gárda fő erőssége, hogy tagjai vevők a profi munkára. „Ezek a fiúk őszintén szeretnének futballozni, győzni, nem érintette még meg őket a magyar futballra jellemző alibizés. Fejlődni akarnak, tanulnak; intelligens emberek, akik felfogják, hogy ennek a megyei jogú városnak szüksége van a legmagasabb osztályban szereplő futballcsapatra" – mondja Babos Áron.
Szavait pedig mi sem támasztja jobban alá, mint Búrány Zoltán előretekintése. „Ezüstérem? Szörnyen csalódott lennék! Muszáj feljebb lépnünk, remélem, senkinek sem fordul meg más a fejében". Nos, ha másnak nem is, a Balástyának bizonnyal. Ezt az ügyet viszont – ha korábban nem – június 9-én el lehet rendezni...
Pintér M. Lajos

DSC_2991_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár