2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  3. szám - 2008. február 18.  --  Sport
A halasi „fitneszlady”
Hatéves kora óta rendszeresen sportol. Hat év szertorna, majd tizenegy év fitnesz után mostanában egyre inkább a tanulmányaira és az edzősködésre helyezi a hangsúlyt Németh Andrea, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar harmadéves testnevelés-rekreáció szakos hallgatója. A kiskunhalasi „fitneszlady” 2007-ben az SZTE Jó tanuló-jó sportoló díjas hallgatója lett.
A fitnesz az 1980-as években kezdett szabadidős tevékenységből sportággá alakulni, az első versenyt 1984-ben tartották az Egyesült Államokban. A különböző testépítőversenyeken szereplő hölgyek egy része nem akart olyan izomtömegre szert tenni, amelyre a body buildingben szüksége lett volna, s kifogásolták, hogy nem létezik olyan verseny, ahol a siker reményében megmérettethetnének. Így egy amerikai üzletember – Wally Boyko – átérezve egy másfajta, jól megszervezett és felépített női verseny szükségességét, megalkotta a Ms. Fitness elnevezésű versenyt.
 
 
Németh Andrea 12 éves kora óta fitneszezik.
 
Az új sportágban felfedezhető volt az aerobik, a torna, a gimnasztika és a szépségversenyek világa. A versenyeken a sportolók három számban: fürdőruhás, illetve estélyi ruhás felvonulással, valamint önálló zenés gyakorlattal szerepelnek. A fitnesznek több irányzata is létezik, a női szépséget kidomborító hagyományosabb bemutatók mellett elterjedtek a testépítésre emlékeztető, erőteljesen formált alakot, kimunkált izomzatot díjazó versenyek is.
Az 1990-es évek közepén fitnesz-világbajnoki címet szerzett Béres Alexandra szerint „A fitnesz elsősorban optimális fizikai és pszichikai működési harmóniát, szociális alkalmazkodóképességet, a mindennapok optimális cselekvő- és teljesítőképességét jelenti. Állapot, mozgalom és életforma.”
Németh Andrea 12 éves kora óta fitneszezik, 17 évesen már segédedző volt. Versenyidőszakban heti 5-6 edzésen vesz részt Maroshévizi Krisztina irányításával. Jelentős eredményei a tavalyi világbajnoki ötödik helyezés, a tavaly előtti negyedik hely és az országos csapatbajnoki cím.
„Nagyon fontos számomra a fitnesz, de manapság inkább Budapesten egy klubban edzős-ködöm. Két éve vagyok itt edző. Távlati céljaim között szerepel az esetleges külföldi munkavállalás, de mindenféleképpen gyerekekkel szeretnék foglalkozni, ez a fit-kid” – mondja.
A tavaly novemberi kari TDK-versenyen első helyezést ért el (barátnőjével, Nagy Edittel közösen) dolgozatával, melyben a helyzetfelismerő és megoldóképességet vizsgálták általános iskolás diákoknál. „Megérte elindulni a versenyen, mert az első hely mentesített a szakdolgozat megírása alól, nagy kő esett le a szívemről” – árulja el. Andrea elhivatottságát jelzi, hogy már az általános iskola nyolcadik osztályában ki tudta volna tölteni a felvételi adatlapot. „Ahhoz, hogy edző legyek, elengedhetetlen egy testnevelő tanári diploma, így nem volt kérdés számomra, hogy melyik szakra jelenkezem. Kurzusaim közül a labdajátékokat nem igazán kedveltem, de a zenével kapcsolatos órákat annál inkább. Ilyen volt például a torna vagy az aerobik.”
Dlusztus T. Imre
Bezár