2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  3. szám - 2008. február 18.  --  Sport
Női vízilabda: új edzővel a bajnoki címért
December végén vezetőedzőt váltott az OB I/B listavezetője, az Universitas Szeged női vízilabdacsapata. Kresák József helyett immár Hannauer Péter, az ÁOK hatodéves orvostanhallgatója irányítja a felnőtt-, illetve az ifjúsági együttes szakmai munkáját.
A 2006 óta a Szegedi Tudományegyetemmel kötött szerződés alapján Universitas Szeged néven működő klub – előzménye az 1999-ben életre hívott H2O Póló – egyre meghatározóbb szerepet játszik a különböző bajnokságokban.
 
A balkezes Fabó Lili (11), az SZTE BTK hallgatója a gárda egyik erőssége.
Fotó: Segesvári Csaba
 
A mostani szezon félidejénél – március 8-áig tart a téli szünet – a gyermek- és a felnőttgárda eredményei emelkednek ki a sorból: míg az ifik a nyolcadik, a serdülők a hetedik helyen állnak a nyolccsapatos magyar bajnokságban, addig a gyermekek a kilenc résztvevő közül a hatodik helyen tanyáznak, csupán három pontra a negyediktől. A felnőttek pedig nyolc mérkőzésből nyolcat nyerve magabiztosan vezetik az OB I/B-t a Szentes második csapata, a Hódmezővásárhely, a Kecskemét és az Uno előtt.
Bük József elnök lapunknak elmondta, a vezetőség a sikeres első félév ellenére azért döntött az edzőcsere mellett, mert Kresák Józseffel nyáron fél évre szóló szóbeli megállapodást kötöttek, s ő Írországban folytatja játékos-pályafutását, amiről nekik korábban csak közvetett információik voltak.  A fiatal Hannauer Péterrel – aki korábban a szegedi utánpótláscsapatokban, illetve az OB I/B-s Hódmezővásárhelyben védett – nyárig szól a megegyezés. Ezalatt – mint azt Varga Árpád technikai vezető hangsúlyozta – minél több edzőmérkőzéssel kell készülniük a szegedi lányoknak, mivel az OB I/B lebonyolítása igen szellős – öt minitornán csapnak össze a részt vevő együttesek.
Ennek jegyében rendeztek múlt szombaton rangos felkészülési tornát az újszegedi sportuszodában, ahol az ír Half Moon, a Hódmezővásárhely és a magyar serdülőválogatott vendégeskedett az Universitasnál. (Az írektől vereséget szenvedő, a vásárhelyieket azonban legyőző rendező harmadikként zárt.)
Mivel a bajnoki aranyérem csaknem biztosra vehető, ideje lassan számot vetni az első osztályú szereplés lehetőségeivel. Bük József szerint nem eszik olyan forrón a kását. „Figyelembe kell venni a realitásokat: az ifibajnokság – ahol bizony komoly pofonokat kap együttesünk - jelenleg magasabb színvonalat képvisel, mint az OB I/B” - mondja. A tervek szerint az élvonal egy alsóházi együttese ellen tartanak majd erőfelmérőt, mielőtt döntenek az esetleges A csoportos indulásról.
Ehhez persze – foglalja össze az elnök – megfelelő uszoda, több felnőttjátékos, főállású edző, illetve az anyagi hátteret biztosító szponzorkör is szükséges. A Ligetfürdőben való edzés- és mérkőzéslehetőség március 31-éig biztosított, utána viszont a fürdőfejlesztés miatt kérdéses az együttesek elhelyezése – a sportuszoda telt házat jelentett. Az OB I/B-s alakulatban most öt-hat felnőttjátékos szerepel, a többiek serdülők és ifik – a gyermekbajnokságon kívül egyébként is vegyes korösszetételű csapatokat tud csak kiállítani a klub. Az élvonalbeli nevezéshez és egyéb kiadásokhoz pedig legalább négymillió forintot kellene előteremteni, ám egyelőre nem sikerült megfelelő főtámogatót találni.
A technikai vezető úgy látja, jó úton járnak, hiszen minden korosztályban akad válogatott játékos – Árkosy Lilla például az elmúlt hónapokban többször is a junior nemzeti együttessel edzőtáborozott. Varga Árpád szerint alulról építkezve három-négy év alatt ütőképes együttes alakítható javarészt szegedi kötődésű pólósokból, mely nem csupán pofozógép lenne a legmagasabb osztályban. Ennek érdekében tovább fokozzák az általános és középiskolások körében folytatott toborzó tevékenységet, a piciket úszás-előkészítésen keresztül hoznák közel a sporthoz. Az egyetemmel való együttműködés elmélyítése révén is további tehetségek csábíthatók Szegedre.
A szegedi felnőtt női gárda március 8-án Szentesen az Uno VSE és a Villanó Fókák Kecskemét ellen folytatja a bajnoki küzdelmeket.
Pintér M. Lajos
Bezár