2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2007  --  17. szám - 2007. december 10.  --  Sport
Helyére került a Volán
A harmadik helyen zárta az őszi szezont a labdarúgó NB III Alföld csoportjának újonca, a Tisza Volán SC. A megyei első osztályban bajnoki címet szerzett, főként fiatalokra épülő alakulatot a vezetők nyáron néhány rutinosabb labdarúgóval is megerősítették.
Az igazolások azt célozták, hogy minden csapatrészben egy-egy meghatározó, tapasztaltabb játékos fogja össze a 18-21 éves ifjakat. A védelem tengelyébe Mórocz Zsolt, a középpályára Brinszky Adrián, a csatársorba pedig japán Honma Kazuo érkezett.
Brinszky tavaly éppen a legnagyobb rivális Balástyánál rúgta a bőrt – ennek ellenére, mint mondja, egyáltalán nem fogadta ellenségesen a több éve együtt játszó, egységes szegedi csikócsapat. „Szívesen jöttem Vágó Attila vezetőedző hívására, hiszen szimpatikus volt számomra az a koncepció, hogy velünk, idősebbekkel kiegészülve ütőképes fiatal gárda épülhet fel a Tisza-parton” – mondja a 32 éves játékos, aki a balástyai kitérője előtt az Algyő színeiben szerepelt az NB III-ban.
 
 
Brinszky (jobbra) robbanékonyságával is kitűnik a mezőnyből.
 
Az első fordulók maximálisan igazolták a vezetői elképzeléseket: öt győzelemmel nyitott, szinte szárnyalt a Volán. A hatodik játéknapon a fő vetélytárs Baja otthonában csúszott be az első vereség, aztán az Örkény elleni újabb sikert követően komoly változás történt az együttes életében: a közös főtulajdonos döntése értelmében az NB I-es Diósgyőr kispadjára ült át a szegedi sikeredző, a Tisza Volánt 2005 óta trenírozó Vágó Attila. Utódja, Protity Sándor vezetésével a gárda előbb még döntetlent ért el Békéscsabán, utána viszont három alkalommal is vesztesen hagyta el a zöld gyepet. Szerencsére az utolsó négy fordulóban aratott győzelmekkel sikerült keretbe foglalni az őszt, így a 31 pontos Volán a harmadik helyen telel a 39 pontot gyűjtött Baja és a 36 pontos Békéscsaba mögött.
Brinszky Adrián szerint bár az első néhány mérkőzés után úgy tűnt, vérmesebb reményeket is táplálhatnak, féltávhoz érkezve helyére került a Volán. „A Baja és a Békéscsaba is előttünk jár még tudásban, számunkra tavasszal az lehet a fő feladat, hogy tartsuk a lépést a Honvéd és a Vasas második csapatával, a Gyulával, illetve a várhatóan megerősödő Algyővel. Ettől a rutintalan, fiatal csapattól a harmadik hely komoly eredménynek számít” – értékel.
Bár természetesen megviselte a társaságot az edzőcsere, Brinszky úgy véli, már Vágó Attila utolsó két bajnokiján is érezhető volt: hullámvölgy következik. „Az elején a felkészülés alatt elvégzett óriási munka lendületből vitte a csapatot, s törvényszerű, hogy egyszer elérkezik egy mélypont is. Ez aztán a Honvéd II.-nek köszönhetően húzódott el, mert ha nem a komplett csapattal jönnek, azon a napon, a tizenegyedik körben bárki mást megvertünk volna” – mondja.
Ami a saját teljesítményét illeti, Brinszky – aki mint kreatív irányító egy korábbi hiányposztot hivatott betölteni a Volán-középpályán – öt rúgott gólja ellenére sem teljesen elégedett. „Sajnos nem nyújtottam azt, amit vártam, igyekszem tavasszal többet is kiadni magamból. Mentségemre szóljon, két-három hónapja Achilles-sérüléssel bajlódom, ami eléggé visszavet” – magyarázza a futballista, aki bizony nem számít a sors kegyeltjének: az utóbbi években kétszer a keresztszalagja, egyszer a bokaszalagja szakadt el.
Az egyik keresztszalag-szakadása például megakadályozta abban, hogy a futsalválogatott brazíliai és spanyolországi túráján címeres mezt öltsön. Bár – mint elárulta – nyáron már fel akart hagyni a teremfocival, hiszen hétéves gyerekekkel kezdett edzősködni a Volánnál, végül Koncz Zsolt hívására úgy döntött: a szegedi Első Beton után Szentesen is megmutatja tudását. S mivel a Kurca-partiak 8 forduló után magabiztosan vezetik a futsal NB I-et, úgy tűnik: nem is döntött rosszul.
Pintér M. Lajos
Bezár