2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2007  --  11. szám - 2007. szeptember 3.  --  Sport
Osz­tályt vál­tott az SZTE-Szedeák
Nagy ün­ne­pet csap­tak az SZTE-Szedeák ko­sa­ra­sai jú­ni­us 14-én, csü­tör­tö­kön a Ságvári-gim­ná­zi­um tor­na­csar­no­ká­ban. A hat­száz, több­nyi­re fe­hér­be öl­tö­zött Szedeák-szim­pa­ti­záns ál­tal buz­dí­tott gár­da ugyan 91-79-es ve­re­sé­get szen­ve­dett nagykál­lói ri­vá­li­sá­tól, ám a ko­ráb­ban ide­gen­ben ara­tott 16 pon­tos si­ker még­is a sze­ge­di­ek baj­no­ki cí­mét és az NB I/B-be ju­tást je­len­tet­te.
Bár a baj­no­ki cí­met el­dön­tő mér­kő­zés vé­ge után az ün­nep­lés­sel já­ró ha­gyo­má­nyos ri­tu­á­lét, a há­lók le­vá­gá­sát a ko­sa­rak­ról még Vezsenyi Zol­tán vé­gez­te el, a fel­ké­szü­lést már új tré­ner, az egy­ko­ri sze­ge­di kö­zön­ség ked­venc Nyi­las Ist­ván irá­nyí­tá­sá­val kezd­te meg a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem tá­mo­ga­tá­sát él­ve­ző, im­má­ron má­sod­osz­tá­lyú fér­fiko­sár­lab­da­-csa­pat. A nép­sze­rű „Nyíl” ak­tív pá­lya­fu­tá­sá­val ugyan még nem hagy fel, de egy­elő­re csak a pá­lyán kí­vül sze­ret­ne se­gí­te­ni já­té­ko­sa­i­nak. A har­minc­esz­ten­dős szak­em­ber ti­zen­egy éves NB I-es játékos­múlt­tal a há­ta mö­gött ke­rül most az „ol­dal­vo­na­lon túl­ra”. An­nak ide­jén alap­em­be­re volt a Szedeák el­ső osz­tá­lyú gár­dá­já­nak, majd Ka­pos­vá­ron, az Alba­comp­ban, leg­utóbb pe­dig Vá­sár­he­lyen sze­re­pelt. Idő­köz­ben 2005 őszén né­hány hó­na­pig a Szeviép-Szeged női együt­te­sé­nél Zseljko Dokics se­gí­tő­je­ként már az edzői fel­ada­tok­ba is be­le­kós­tolt, nem lesz hát tel­je­sen is­me­ret­len szá­má­ra a tré­ne­ri mun­ka. A csa­pat­tal  NB II-es baj­nok­sá­got nye­rő Vezsenyi Zol­tán­nak nem azért kel­lett tá­voz­nia a ve­ze­tő­edzői poszt­ról, mert elé­ge­det­le­nek vol­tak a mun­ká­já­val, ha­nem az idei, na­gyobb fel­adat­hoz már olyan fő­ál­lá­sú szak­em­bert ke­re­sett az egye­sü­let, aki tel­jes in­ten­zi­tás­sal az NB I/B-s gár­da ügye­i­re kon­cent­rál.
A szak­mai ve­ze­tés az el­ső év­ben egyéb­ként azt vár­ja az SZTE-Szedeáktól, hogy sta­bi­li­zál­ja he­lyét a má­sod­osz­tály­ban. En­nek tel­je­sí­té­sé­hez a fel­té­te­lek tel­jes mér­ték­ben adot­tak, az egye­tem ko­moly hát­te­ret biz­to­sít a ko­sár­lab­dá­zók szá­má­ra. Az SZTE ve­ze­té­se az NB II-ben fo­lya­ma­tos és rend­sze­res lá­to­ga­tó­ja volt a mér­kő­zé­sek­nek. Min­den bi­zon­­nyal ez az előt­tünk ál­ló sze­zon­ban is így lesz, igaz a má­sod­osz­tály küz­del­me­it már nem a Ságvári tor­na­csar­no­ká­ban, ha­nem az újszege­di Sport­csar­nok­ban vív­ja a csa­pat. A gár­da egye­tem­hez kö­tő­dé­sét mi sem jel­zi job­ban, mint hogy a fel­nőttcsa­pat ko­sa­ra­sa ki­zá­ró­lag az SZTE-vel hall­ga­tói jog­vi­szony­ban állt vagy ál­ló spor­to­ló, il­le­tő­leg a Szedeák után­pót­láscsa­pa­ta­i­ban ko­ráb­ban sze­re­pelt já­té­kos le­het. A ke­re­tet is en­nek meg­fe­le­lő­en si­ke­rült meg­erő­sí­te­ni. A fris­sen iga­zol­tak kö­zül az U18-as vá­lo­ga­tott Mé­szá­ros Já­nos, va­la­mint Tóth Vik­tor Kecs­ke­mét­ről tet­te át szék­hely­ét Sze­ged­re. Utób­bi já­té­kos, aki irá­nyí­tó­posz­ton a leg­utóbb arany­ér­met nyert U20-as kecs­ke­mé­ti együt­tes alap­em­be­re volt, nagy hasz­ná­ra le­het majd az SZTE-Szedeáknak. Raj­tuk kí­vül Ko­má­ro­mi Ger­gely és Far­kas Dá­ni­el Hód­me­ző­vá­sár­hely­ről, a 4-es és 5-ös posz­ton is be­vet­he­tő Var­ga Mi­lán pe­dig Kis­kun­fél­egy­há­zá­ról ér­ke­zett a Ti­sza part­já­ra, míg Sza­bad Ist­ván az U20-as ke­ret­ből csat­la­ko­zott Ta­nács Attiláékhoz. Eb­ből is lát­szik, hogy ez egy va­ló­di sze­ge­di és egye­te­mis­ta csa­pat. Egyet­len kül­föl­di já­té­ko­suk az or­vos­ka­ron ta­nu­ló, ko­ráb­ban a Bay­ern Mün­chen­ben ját­szó Math­ias Kaem­mer­er.
A baj­no­ki rajt­hoz kö­ze­led­ve is­mert­té vált a csa­pat őszi idé­nyé­nek sor­so­lá­sa is. Az NB I/B ke­le­ti cso­port­já­ba be­so­rolt újonc sze­ge­di­ek szep­tem­ber 30-án, va­sár­nap 17 óra­kor ha­zai pá­lyán kez­dik meg a küz­del­me­ket a Tisza­újváros gár­dá­ja el­len. Nyi­las Ist­ván ta­nít­vá­nyai ezt kö­ve­tő­en ok­tó­ber ötö­di­kén, pén­te­ken 19.15-től Jász­be­rény­be lá­to­gat­nak. Ok­tó­ber 14-én, va­sár­nap 18 órá­tól is­mét ha­zai kö­zön­ség előtt sze­re­pel­nek a szedeákosok, még­pe­dig az Univ­er el­len. Rá egy hét­re, 21-én, ugyan­csak es­te hat órá­tól Ba­ján ven­dé­ges­ke­dik a fi­a­tal sze­ge­di csa­pat, majd a no­vem­ber 4-én, 18 óra­kor kez­dő­dő, Óbu­dai Ka­szá­sok el­le­ni der­bi­vel egy idő­re el­bú­csú­zik az együt­tes az újszege­di Sport­csar­nok­tól. No­vem­ber 11-én, 17.30-tól Nagykál­lón ját­sza­nak a sze­ge­di ko­sa­ra­sok, 18-án 17-tol az Elite Bas­ket ott­ho­ná­ba lá­to­gat­nak, míg 21-én dél­után öt órá­tól a Deb­re­cen, de­cem­ber 1-jén 16-tól pe­dig a Bp. Hon­véd el­le­ni der­bik kö­vet­kez­nek. Az SZTE-Szedeák a fel­ké­szü­lés je­gyé­ben már edző­mér­kő­zést is ját­szott. El­ső­ként az Egye­sült Arab Emi­rá­tu­sok baj­no­ki- és kupacímvédőjét, a du­bai Al Waslit lát­ta ven­dé­gül a fi­a­tal csa­pat, amely a 106–80-as ve­re­ség, va­la­mint a két együt­tes anya­gi hely­ze­te kö­zöt­ti kü­lönb­ség el­le­né­re jól tar­tot­ta ma­gát. Fon­tos hír még az egye­sü­let há­za tá­já­ról, hogy a Szöge­di Har­csák Kosár­suli Egye­sü­let au­gusz­tus­tól be­ol­vadt az SZTE-Szedeák­ba. Kar­dos Pé­ter el­nök sze­rint így az után­pót­lás-ne­ve­lés tel­jes ver­ti­ku­má­ban biz­to­sí­tott lesz a fi­a­ta­lok leg­ma­ga­sabb szin­tű szak­mai fej­lő­dé­se. A klub így jö­vő­re ti­zen­há­rom csa­pat­tal, kö­zel két­száz já­té­kos­sal vesz részt a kü­lön­bö­ző kor­cso­port­ok baj­nok­sá­ga­i­ban, a fel­nőttgár­dá­nak bő­ven lesz te­hát hon­nan me­rí­te­nie a fel­tö­rek­vő te­het­sé­ge­ket.
   
Do­bos Ta­más
Bezár