2024. május 6., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  1. szám - 2008. január 14.  --  Sport
A Szegedre kerülő egyetemistákat sokféle sportolási és mozgáslehetőség várja, de akinek képességei alapján az élsportban a helye, vagy szurkolóként kívánja élvezni a sport adta örömöket, az is jól teszi, ha a Szegedi Tudományegyetemre adja be jelentkezési lapját. Az SZTE szegedi élsportcsapatokkal kiépített együttműködése nemcsak növeli az egyetem presztízsét idehaza és külföldön, hanem ennek révén igazolt sportolókat lehet Szegedre csábítani.
Ha SZTE és élsport, akkor először természetesen a kajak-kenusokról, valamint az evezősökről kell megemlékeznünk, hiszen a Démász-Szeged számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok, illetve világversenyeken érmet szerzett kiválósága (Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Vajda Attila, Joób Márton, Sík Márton, Csamangó Attila vagy éppen Haller Ákos) koptatta az elmúlt években a szegedi egyetem padjait. (De itt végzett például a 2005-ös év férfisportolója, a világ- és Európa-bajnok cselgáncsos, Braun Ákos is, aki 2006-ban egyetemi-főiskolai vb-aranyat szerzett az SZTE-nek.)
2003-ban kötött támogatói szerződést a Szegedi Tudományegyetem a város legnépszerűbb csapataival, a Pick Szeged férfikézilabdásaival, a Szeviép-Szeged női kosarasaival és az Első Beton futsalegyüttesével. Ennek értelmében egyebek mellett az SZTE hallgatói ingyen tekinthetik meg a Szeviép hazai meccseit, s a Pick is egy külön szektornyi bérletet bocsátott az egyetemisták rendelkezésére. Minden gárdában sok szegedi egyetemista szerepel, a futsalosok évek óta külön SZTE-s csapatot is indítanak az NB II-ben Universitas Szeged néven. Ugyan szerződéssel még nem kötötte magához az intézmény az NB III Alföld csoportjában remekül szereplő Tisza Volán SC futballcsapatát, ám az alakulat joggal pályázhat „A Szegedi Tudományegyetem csapata” címre, hiszen akár a komplett kezdő tizenegyet ki lehet állítani az SZTE-n tanuló fiatalokból.
Az SZTE a következő lépésben már olyan szerződéseket írt alá, melyek révén névhasználati jogot szerzett feltörekvő, egyetemközeli szegedi csapatok támogatásával. 2006 őszén született kontraktus a vízilabdás lányokkal és a kosárlabdás fiúkkal, majd a vívók is bekerültek a támogatotti körbe. A pólós lányok Universitas Szeged néven az OB I/B-ben tempóznak (féltávnál százszázalékos teljesítménnyel vezetik a pontvadászatot, azaz útban vannak a legmagasabb osztály felé!), a kosaras fiúk SZTE-Szedeákként tavaly bajnokok lettek az NB II-ben, s úgy tűnik, újoncként sikerül is megkapaszkodniuk az NB I/B-ben – a Magyar Kupában pedig bejutottak az ország 16 legjobb csapata közé. Minden hazai mérkőzésükön több száz egyetemista szurkol értük az újszegedi sportaréna lelátóin. Az SZTE különösen nagy reményeket fűz a férfikosarasok támogatásához, a tervek és remények szerint az egyetem közreműködése révén sikerülhet újra a legmagasabb szintre emelni a néhány éve még a legjobbak között szereplő Szedeákot.
Az SZTE-Szedeák iránt egyébként (mióta a német Mathias Kaemmerert is soraiban tudja) immár külföldről, főként Németországból is komoly a figyelem: egyre többen érdeklődnek, miként lehetnének úgy orvostanhallgatók Szegeden, hogy mellette ezt a tradicionális egyetemi sportágat is versenyszerűen űzik...
Pintér M. Lajos

DSC_2793_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár