2024. május 6., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  1. szám - 2008. január 14.  --  Sport
Testnevelésből is jeles
A korai halálozás, a szív- és érrendszeri megbetegedések nagyobb része megelőzhető lenne a helyes életmód betartásával, a táplálkozás, munka és testmozgás harmóniájával. Ennek az életrendnek a kialakításához nevelni kell a diákot, hogy felnőttként elkerülhesse a veszélyzónát. Az egyetemek és a főiskolák jelenthetik az utolsó esélyt, hogy a fiatalok megkedveljék a mozgást.
A mozgáskultúrára nevelés az általános iskolában kezdődik, és a fiatalok felnőtté válásáig kell tartania. Szabó József főiskolai docens, az SZTE Sportközpont vezetője mielőtt a szegedi egyetem testnevelésének helyzetét méltatta volna, kitért a hazai sporttal kapcsolatos általános problémákra is.
 
 
Az SZTE-n komolyan veszik az egészségre nevelést, és minden területen tesznek is érte.
Fotó: S. Cs.
 
A mozgás három arca
 
„Ahhoz, hogy felmérjük, van-e az országban sportkrízis, először is tisztázni kell a sport fogalmát” – nyilatkozta lapunknak a docens. „Egyrészről beszélhetünk szórakoztató, piacorientált, a média által is kiemelten kezelt élsportról, másrészről a mindenki által elérhető tömegsportról. És ami mindezt megelőzi: az iskolai testnevelés. Minden területnek más-más szerepe van. Az élsport szórakoztat, szerepe a figyelem felkeltése, a sport, a mozgás iránti motiváció kialakítása. A tömegsport ezzel szemben fizikai rekreáció, amelynek valamilyen formája bárki számára elsajátítható, művelhető. Az iskolai testnevelés pedig a gyermeket készíti fel, hogy testi-szellemi fejlődése során elsajátítsa azokat a mozgásformákat, amelyeket egy egészséges társadalomban nem nélkülözhet, mint például az alap-állóképesség vagy a mozgáskoordináció.”
 
Kormányzati felelőség
 
Szabó József szerint a politikai vezetésnek valódi koncepciót kellene megfogalmaznia az állampolgárok mozgáskultúráját illetően. Döntés kell hozni, hogy a magyar állam sportfilozófiájában milyen szerepet kapjon a sport. Olyan intézményekre lenne ugyanis szükség, melyeknek az a feladatuk, hogy a tömegsportból, az utánpótlás-nevelő egyesületekből kiemeljék a tehetségeket, és beépítsék őket az élsportba, növelve az országos bajnokságok színvonalát, és a színvonal növekedéséből később a világversenyeken, a válogatottak szereplésén keresztül növekedhessen országunk hírneve. Szabó József szerint ha az állam úgy határoz, hogy erre nincs szüksége, sem megfelelő anyagi háttere, akkor is többet kellene invesztálnia a tömegsportba.
 
A sikertörténet kezdete
 
A Szegedi Tudományegyetem ebben a mostoha helyzetben is gyöngyszemnek tekinthető, hiszen azon kivételes felsőfokú oktatási intézmények közé tartozik, ahol komolyan veszik az egészségre nevelést, és minden területen tesznek is érte. A sikertörténet az egykori Ady téri sportpályák lebontásával kezdődött, miután egy új helyszínen, a Hattyas sori laktanya területén az egyetemnek lehetősége nyílt egy nagyobb sportközpont létrehozására.
 
Sportparadicsom az egyetemen
 
A helyiségeiben és felszereltségében is korszerűnek mondható létesítmény mára szinte minden igényt kielégít. Hét különböző méretű teremet alakítottak ki a sportközpont területén, ahol az asztalitenisztől az aerobikon, jógán át egészen küzdősportokig számos sportág között válogathatnak a diákok. A szabadtéren speciális streetball- és hagyományos kosárlabdapálya, négy fociaréna és két műanyag borítású teniszpálya várja a hallgatókat. A központ szomszédságában a JGYPK Etelka sori sportcsarnoka elsősorban a testnevelés szakos hallgatók képzését szolgálja. Az Universitas Sport Club Szegednek, az egyetem saját sportegyesületének is ez az épület ad otthont. Az sportolni vágyók olyan szakosztályok közül választhatnak, mint az atlétika, a női és férfikézilabda, a női és férfikosárlabda, a röplabda, a labdarúgás, a tollaslabda, a torna, a falmászás vagy a vívás.
Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és a sportközpont támogatásával kedvezményesen lehet igénybe venni a városi sportuszodát, sőt az esti úszás minden nappali tagozatos hallgató számára ingyenes. Az Anna fürdőben is diákkedvezményt kapnak hallgatóink. A kedvezmények korcsolyázásra is igénybe vehetők. Az orvoskar sportlétesítményei önköltséges alapon használhatóak diák- és medikuskedvezménnyel. Az új klinika kertjében teniszezésre, focira, kosárlabdázásra nyílik lehetőség, sőt kajak-kenu is kölcsönözhető.
 
Kimeríthetetlen választék
 
A sportközpont vezetője lapunknak elmondta, az egyetem arra törekszik, hogy a tanulóival megszerettesse a mozgást. Ennek érdekében nemcsak az infrastruktúrát fejlesztették, hanem minden évben bővítik a választható testnevelésórák skáláját. A tenisz, kajak, aerobik és a hagyományos sportágak mellett ma már a jóga, a vitorlázás, a tánc, az intimtorna és számos küzdősport is a felvehető kurzusok közé tartozik. Az extrém sportok elkötelezettjei tanulhatnak siklóernyőzni vagy búvárkodni, de akár falra is mászhatnak a Topolya soron. Az SZTE fontosnak tarja, hogy a felmentést igénylőktől csak a legvégső esetben vonja meg a mozgást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a sportközpont igyekszik olyan kurzusokat is szervezni, melyek könnyített foglalkozásokat tartalmaznak. A molettebb hölgyeknek XXL-tornát tartanak, a mozgáskorlátozott hallgatóknak pedig gyógytestnevelést.
Említést érdemelnek még az év különböző periódusaiban szervezett táborok. Legnépszerűbb a sítábor, amit a téli hónapokban Szlovénia, Ausztria vagy Szlovákja hegyeiben rendeznek. Ennek szervezésében leginkább a hallgatók önállósága jelenik meg. Megfelelő jelentkező esetén turisztikai és vízi táborban tölthetnek el néhány kalandos napot a hallgatók.
A Szegedi Tudományegyetem a sportot kedvelő, a mozgásra fogékony diák számára az egyik legjobb választás. A rekreáció területén szinte egyetlen igény sem marad kielégítetlenül.
Dobó Csaba

P1250119_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár