2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2007  --  7. szám - 2007. március 26.  --  Sport
A szegedi lasztis csajok
Bár felnőtt nemzeti válogatottunk világbajnoki címvédő, legjobb klubcsapataink pedig évről évre remekelnek az európai kupaküzdelmekben, a női vízilabda népszerűsége – mint bárhol a világon – Magyarországon sem mérhető a férfiéhoz. Ha Szeged és póló, akkor is szinte mindenkinek a bajnoki dobogóra hajtó Szeged Beton jut eszébe, pedig a lányok egyre erőteljesebb tempókkal zárkóznának föl mögéjük!
Szerződés
 
Az 1999/2000 óta létező, s korábban H2O Póló néven szereplő szegedi női vízilabda-egyesület tavaly ősszel kötött szerződést a Szegedi Tudományegyetemmel, melynek értelmében Universitas Szeged néven indulnak az OB I/B-s bajnokságban. A küzdelemsorozat első szakaszát tavaly év végén játszották le: a csapatokat két ötfős csoportba osztották, a szegedi lányok a saját kvintettjükben harmadikként zárva a most induló rájátszásban az 1-6. helyért folytathatják.
Az egyetem egyelőre az utazást támogatja, de a beszélgetések során az is felmerült, hogy a későbbiek folyamán tandíjmentességet vagy -kedvezményt kapnának az itt tanuló és sportoló lányok – mondja Varga Árpád technikai vezető. Az OB I/B-s keretben (Kresák József vezetőedző bő húsz pólósból válogathat) a serdülő és ifjúsági korú pólósok mellett négy felnőttkorú játékos szerepel, közülük hárman tanulnak az SZTE-n: Bordás Tímea I. éves a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakon, Hajdú Enikő II. éves a JGYPK biológia-testnevelés szakján, míg Kuczora Imola III. éves jogász.
 
Mester és tanítványai – Varga Árpád tart eligazítást a legkisebbeknek.
Fotó: Segesvári Csaba
 
Univerzálisan
 
Hajdú Enikő a korábbi felnőttválogatott kapuvédő Varga Zitához hasonlóan Szentesről érkezett, a többiek zömmel Szegeden ismerkedtek meg a sportág alapjaival – Bordás Tímea és Kuczora Imola is a törzsgárdához tartoznak (emellett korábban kettős igazolással az OB I-es Kecskemétben is szerepeltek). „Nálunk tulajdonképpen nincsenek kialakult posztok, a centeren és persze a kapuson kívül mindenkinek mindent kell tudnia” – beszél a csapatszerkezetről a technikai vezető, s bár a lányok is helyeslően bólogatnak, Timi azért elárulja, a „rossz kéz oldali” hátsó pozícióban, Imola pedig hogy átlövőként vagy bekkben érzi magát a leginkább otthon.
Az alapszakasz Zöld jelzésű csoportjában az UTE és Kecskemét mögött végeztek a szegedi lányok. „A vártnál talán rosszabbul sikerült az őszünk – értékel önkritikusan Imola –, hiszen azt tudtuk, hogy az OB I-es sztáregyüttes második vonalával induló UTE más kategória, ám az első osztályból most kiesett Bács megyeieket szerettük volna elkapni”. Sajnos nem sikerült, pedig az első, 16–11-es vereséget követően a második meccsen szinte végig az Universitas vezetett, ám végül 10–8-ra alulmaradt. Kétszer is tükörsimán intézték viszont el lányaink a Hódmezővásárhelyt és a Kaposvárt, így jutottak be a felsőházba, ahol a DVSI Green System, a Domino BHSE Póló II. és az Eger ellen szállhatnak vízbe. S hogy milyen esélyekkel? „A Dunaújváros és a Domino játékosai az ifiválogatott gerincét alkotják, de ez Egert szerintem meg tudjuk majd verni. A Kecskemétet viszont már nehéz lesz befogni, hiszen hiába érzem úgy, hogy most legyőznénk őket, sajnos a korábbi eredményeket magunkkal hozzuk. A realitás tehát azt mondatja velem: a cél az ötödik hely” – így Varga Árpád.
 
RÁJÁTSZÁS
Az 1-6. helyért kuparendszerben, három hétvégén játszanak a csapatok. A szegedi fordulóra április 21-én (szombaton) 11 órától kerül majd sor a Ligetfürdőben. Remek mecscsekre van kilátás, mert az ellenfelek a Dunaújváros és a Domino II.
 
Álmok
 
Az Universitas Szeged stratégiája – ellentétben például a rivális Kecskeméttel – elsősorban a saját játékosok kinevelésére épül. „Mivel a tervszerű munka csak néhány esztendeje kezdődött, a csapat még kissé rutintalan, ám ha beérnek a fiataljaink, ütős kis együttessé kovácsolódhatunk” – véli Timi. Néhány év múlva tehát akár már az első osztályról álmodhatnánk? „Anyagilag sajnos nem olyanok a lehetőségeink, mint egy profi csapatnak; igaz, az OB I alsóbban rangsorolt együttesei is amatőr alapon, gyakorlatilag pénz nélkül játszanak, míg a Dominóban remekül megfizetik a játékosokat. Pofozógépnek nincs értelme felkerülni, tehát vagy ki kell nevelni komoly játékosokat, vagy vásárolni kellene, de ahhoz rengeteg pénz szükséges” – állapítja meg Imola.
Ha a financiális alapok megteremtésében nem is, a játékosok idecsábításában komoly segítséget nyújthat az egyetemi kapcsolat. „Pár éven belül, ha a mostani serdülőválogatottjaink megerősödnek, s hozzájuk jön még egy-két tehetséges fiatal, megcélozhatjuk a feljutást. A vásárhelyiekkel, a szentesiekkel és a békéscsabaiakkal is felvettük a kapcsolatot, tájékoztattuk őket egyetemi lehetőségről, s reméljük, a mostani felvételi időszak után már csatlakoznak hozzánk olyan lányok, akik Szegedre jönnek tanulni” – mondja bizakodva a technikai vezető, majd hozzáfűzi: nagyon hálásak a Ligetfürdőnek, amiért napi másfél órás edzéslehetőséget biztosít az ötven-hatvan kicsi és nagy „szegedi lasztis csajnak” (idézet a honlapról).
Az előrelépéshez azonban mindenképpen nagyobb vízfelületre lenne szükség. Egyelőre még kérdéses, ennek kialakításában miképpen vesz majd részt a város, illetve az egyetem, mindenesetre jó lenne minél hamarabb egy korszerű, új uszodában csodálni az első osztályú férfi- és a női vízilabda gyönyörűségeit – a hálószaggató bombákat és a fineszes ejtéseket...                                                                                            Pintér M. Lajos

DSC_2758_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár