2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2007  --  15. szám - 2007. november 12.  --  Sport
A triatlon kistestvére
Lapunk előző számában beszámoltunk róla, hogy szép sikereket ért el az SZTE terepduatlon-váltója az egyetemi-főiskolai országos bajnokságon. De mi fán terem ez a sportág, s hogyan kapcsolódik a triatlonhoz?
A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés, az úgynevezett depóidő is beleszámít.
 
 
A nyújtás fontos része az edzésprogramnak. Fotó: S. Cs.
 
A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is. Testvérsportágai a duatlon, az aquatlon, a quadriatlon, tereptriatlon, terepduatlon és az ultratriatlon. A sportág a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1994-es párizsi döntése nyomán először 2000-ben került fel a nyári olimpia versenyszámai közé. Az olimpiai táv 1,5 kilométer úszás, 40 kilométer biciklizés és 10 kilométer futás. Hazánkban a sportág fiatal, alig húszéves múltra tekint vissza.
A triatlon a mérsékelt övi országokban csak májustól szeptemberig űzhető, hiszen vizesen a kerékpárra pattanni csak melegebb időben van kedve az embernek. A téli időszakban azonban nagyon hosszú a holtidő. A duatlon ág gyors felfutásához ez a holtidő kihasználás vezetett. A duatlon futásból, kerékpározásból és ismét futásból áll. Ez lehetővé tette a versenyzőknek, hogy a hidegebb időkben is a triatlonhoz hasonló versenyeken készülhessenek.
Idén október 6-án első alkalommal rendezték meg a terepduatlon egyetemi és főiskolai ob-t. A férfiak váltóversenyében a Szegedi Tudományegyetem színeiben bronzérmet szerzett a Garamvölgyi Máté-Frank Ádám összetételű váltó. A versenyzőknek 12 kilométer futást, 33 kilométer terepkerékpározást és ráadásként 6 kilométer futást kellet teljesíteniük.
Mindketten a szegedi Titán Triatlon Club versenyzői, edzőik Farkas István és Balla Péter. Heti tíz-tizenkettő edzéssel készülnek a megmérettetésekre. Reggel hattól 3-5 kilométer úszás, míg a délutáni programban 6 kilométer intenzív futás, netán 15 kilométer „laza” futás vagy 40-120 kilométer biciklizés szerepel.
Ádám hétéves kora óta sportol, a JGYPK testnevelés-rekreáció szakán tanult. A triatlon előtt szinte az összes labdajátékot próbálta, így a focit, vízilabdát, röplabdát, kosárlabdát, kézilabdát, de volt tájfutó is, valamint a karatéval is megismerkedett.
„Legerősebb számom a futás, mert nagyon szeretek futni, gyengébb számom talán az úszás, de igyekszem sokat javítani a technikámon” – mondta a 25 éves sportember.
Máté tízéves kora óta sportol, két évig úszott, majd egy évig vízipólózott a triatlon előtt. Szeptember óta az ÁJTK munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás szak óráit látogatja. „A sport szeretete mellett célom az országos bajnokságon a legjobb tízbe kerülés, ezért edzek nap mint nap kőkeményen, ez motivál” – árulta el.
Arra a kérdésemre, hogy véleményük szerint van-e a triatlonnak kiegészítő sportja, nem nagyon tudtak válaszolni, kikerekedett szemekkel néztek rám. Ezt a kérdést azért bátorkodtam feltenni, mert a három mozgásforma (úszás, futás, kerékpár) kissé görnyedt tartással kivitelezhető, ezért van szükség kiegészítésre. Miután megtudták, hogy mire gondolok, csak nevettek. „Nem hanyagoljuk el a has- és hátizmok erősítését sem, ezekre is odafigyelünk, és a nyújtás is nagyon kell. Ez fontos a jó testtartás miatt” – mondták.
A triatlon igen összetett sportág. Nem elég a versenyzőnek a három sport alapos ismerete és magas szintű művelése, tudni kell ötvözni őket. A két egyetemista hozzátette még, hogy a siker alapfeltétele az akarat. „Az egészből mintegy hatvan százalék az akarat szerepe”– állították egyöntetűen.
Dlusztus T. Imre

DSC_2758_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár