2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2007  --  15. szám - 2007. november 12.  --  Sport
Ugródeszka az elitbe
Harmadik éve szerepel az NB II-es futsalbajnokságban az Universitas Szeged gárdája. A zömében szegedi hallgatókra épülő csapat – mely az SZTE Sportközponttal való megállapodás alapján viseli az egyetem nevét – kimondottan az NB I-es Első Beton Szeged számára nevel ki újabb és újabb tehetségeket.
Az együttes szakmai munkájának felelősei éppen most munkálkodnak azon, hogy minél szorosabbra fűzzék kapcsolataikat a Szegedi Tudományegyetemmel. „A csapatunk által képviselt minőség alapján bátran állíthatom, megérett az idő, hogy szerződésben rögzítsük viszonyunkat az egyetemhez” – mondja Horváth Levente edző, akit a labdarúgás egyetemista szerelmesei hosszú évek óta a népszerű JATE-bajnokság egyik főszervezőjeként ismerhetnek.
 
A fiúk ma 19 órától a DTE-Royal FC-t fogadják az újszegedi sportcsarnokban.
Fotó: Segesvári Csaba
 
„Világéletemben nagy szerelmese voltam a kispályás focinak, így csöppentem bele Bélteki Pál tanár úr segítségével az utolsó időkben a régi, Ady téri bajnokság szervezésébe. Az akkor még gyerekcipőben járó küzdelemsorozat az internet belépésével mára sokkal gördülékenyebbé vált” – meséli. A Hattyas sori pályákon az utóbbi években 120-130 csapat mérheti össze tudását. A legjobb játékosokat árgus szemekkel figyelik az Első Beton szakemberei.
„Jó tíz évvel ezelőtt azzal az ötlettel kerestem meg Roszkos Zoltánt, az Első Beton elnökét – akiről tudtam, szintén elhivatott a kispályás labdarúgás iránt, s ki szeretne alakítani egy komoly klubot –, hogy egyfajta NBA-minta alapján az egyetemistákra, főiskolásokra építse a nagycsapatot” – emlékszik vissza Horváth Levente. Mivel a Beton első embere fogadókésznek bizonyult, az NB I-es gárdában folyamatosan helyet kaptak és kapnak az egyetemi hallgatók, vagy a korábban itt végzett futsalosok, 2002-től pedig az utánpótlást külön is versenyeztetik a második vonalban – 2005 óta Universitas Szeged néven. Ez a csapat adja egyébként tulajdonképpen az egyetemi válogatottat is, mely az idén a harmadik helyet csípte el a MEFOB-on.
„A Sportközponttal való együttműködésünk eredményeként immár két 4+1-es (futsal)liga működik 20 csapattal a JATE-bajnokság keretei között” – folytatja Horváth Levente, aki Albert Miklós erőnléti edzővel együtt készíti fel a másodosztályú csapatot. Az Első Beton fiókcsapatába azonban nemcsak a Hattyas sorról, hanem toborzókon keresztül is vezet az út. Szerencsére folyamatos az érdeklődés, hiszen nem ritka, hogy a heti két edzésen akár 30-35 focista is részt vesz. Aki még nem elég érett az NB II-höz, annak az U21-es gárdában vagy a JATE-bajnokság A ligájában szereplő Malterben – a patinás együttes az Universitas Szeged egyik előzménye – biztosítanak játéklehetőséget.
„A nagypályás múlt az alapok megszerzése miatt elengedhetetlen, elsősorban mégis olyan játékosokat keresünk, akik futsalozni akarnak” – magyarázza a szakmai koncepciót a mester. A jelenlegi NB II-es keretből is csak kevesen űzik a labdarúgás hagyományosabb változatát, elsősorban azok, akik nem egyetemisták. A társaság zömét azonban az SZTE-n tanulók – többek között Izsákovics József csapatkapitány, Bakos Szabolcs kapuvédő, Sólyom Balázs, Tóth Péter, Degovics Dániel, Radnai György, Szűcs Sándor, Herczeg Gábor – alkotják. Az egyetemmel kötendő szerződés is elsősorban az ő érdekeiket szolgálná – a legjobbak sportolói ösztöndíjakban részesülhetnének –, illetve a csapat utaztatását tehetné könnyebbé.
A gárda két győzelem mellett négy vereséggel kezdte az idei bajnokságot, de az edző szerint nincs ok aggodalomra. „Legfontosabb célunk, hogy minden évben kineveljünk két-három játékost az Első Betonnak. Az elmúlt időszakban is meghatározó, egyetemista futsalosok – Juhász Imre,Bullás Imre, Pájer Tamás, Szabó Zoltán – léptek feljebb, s mivel folyamatosan érkeznek az új fiúk is, így minden szezonra gyakorlatilag új csapatot kell építenünk” – így Horváth Levente. Ám ígéri: jó szokásához híven a tavaszi fordulókra összeáll majd az együttes, s felzárkózik az élmezőnyhöz.
Pintér M. Lajos

DSC_1776_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár