2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2007  --  2. szám - 2007. február 12.  --  Sport
Újabb arany a tarsolyban
Bár a 2006-os év Braun Ákos számára elsősorban a tanulásról szólt (megszerezte programtervező matematikusi diplomáját az SZTE-n), a 28 esztendős Európa- és világbajnok dzsúdós a sportsikerekből sem engedett: aranyérmes lett az egyetemi-főiskolai cselgáncs-vébén. A magyar színek mellett egyetemünk képviseletében is elért remek sikerrel a sportág hatodik magyar egyetemi-főiskolai világbajnoka lett.
Tavaly december 17. és 20. között a dél-koreai Szuvon adott otthont a 18. egyetemi-főiskolai cselgáncs-világbajnokságnak, ahol Braun Ákos, a paksi Atomerőmű SE versenyzője a 73 kilósok között lépett tatamira. Nem először szerepelt ilyen viadalon: 2004-ben Moszkvában ugyanebben a súlycsoportban bronzérmet szerzett, a magyar férficsapat tagjaként pedig a dobogó második fokára állhatott. Azóta persze sok víz lefolyt a Tiszán, s Ákos számára a 2005-ös év meghozta az igazi áttörést is: Rotterdamban Európa-bajnok, Kairóban világbajnok lett, a sportág európai szövetsége az év dzsúdósának választotta az öreg kontinensen, idehaza pedig – Cseh Lászlót és Talmácsi Gábort megelőzve – az év férfisportolója címet nyerte el a sportújságírók szavazatai alapján. A 2006-os szezon azonban nem úgy kezdődött, ahogy azt a sikerkehez szokott közönség várta.
 
 
Braun Ákos (sötétben) a 2005-ös vb-döntőben. Fotó: Záhonyi Tamás
 
Az év eleje a tanulásé volt, hiszen Braun Ákos a programtervező matematikusi diploma megszerzésére készült. „Tavasszal készített el szakdolgozatomat (a Kalmár László-féle 'szegedi katicabogár' Java reprezentációja címmel) az SZTE TTK-n, ami elég jól sikerült, hiszen a diplomamunkámra és a védésre ötöst kaptam, s négyesre államvizsgáztam. A tanulás persze a  versenyzés rovására ment, mert a vizsgaidőszak és az államvizsga a felnőtt Európa-bajnokság idejére esett, ahol elindultam ugyan, de hamar kiestem” – mondta lapunknak.
Az egyetemi-főiskolai vb-n azonban már meg sem állt a dobogó tetejéig. Első mérkőzését ipponnal hozta a Fülöp-szigeteki Edgar Ordillas ellen, a hátralevő három összecsapása (a lengyel Krz Wilkomirski, a francia Ahmed Ould Said, majd a döntőben a japán Narita Jaszutaka ellen) viszont csak hosszabbításban dőlt el. „A döntő volt a legkeményebb és a leghoszszabb is: a rendkívül ügyes japán dzsúdóssal nem tudtuk dűlőre vinni a dolgot öt perc alatt, s a ráadásban sem sikerült senkinek előnyt szereznie. A bírók végül 2:1 arányban rám szavaztak. Nem szeretek így nyerni, mondtam is az eredményhirdetés után a japánnak, hogy kellett volna küzdenünk még öt percet. Aztán két nappal később a csapatverseny keretében – ahol végül bronzérmet szereztünk – még egyszer megmérkőzhettünk, s sérülten dzsúdózva is szűk három perc alatt ipponnal győztem!” – így az újdonsült világbajnok.
Ákos reméli, hogy az aranyérem által szerzett lendület 2007-re is elkíséri. „Dzsúdóban komoly versenynek számít az egyetemi vb, most is jó erős Világkupa-szintű mezőny jött össze: a 73 kilósok között indult például az az olasz, akivel a 2005-ös felnőtt világbajnokságon döntőztem, de volt a mezőnyben vb-bronzérmes és junior világbajnok is. Nagyon örülök tehát az újabb címnek, s szükség is van az így nyert önbizalomra, hiszen rettenetesen nehéz hónapok várnak rám. Az olimpiai kvalifikációs időszak az áprilisi Európa-bajnokságtól a 2008-as Eb-ig tart, s több mint tíz Világkupa-versenyt, két Eb-t és a vb-t öleli fel. Az ezen versenyek eredményei alapján felállított rangsorból a legjobb kilenc európai lehet tagja a pekingi olimpia mezőnyének. Emellett a szeptemberi riói világbajnokság első öt helyezettje nyer automatikusan ötkarikás kvótát. Eltökélt szándékom, hogy én is ott legyek Pekingben!" – nyilatkozta a Szegedi Egyetemnek a sportoló.
Braun Ákos a sűrű programja ellenére sem szakadt el teljesen Szegedtől. Mint elmondta, baráti köréből még sokan tanulnak a városban, melyet nagyon megszeretett, ezért mindig nagy örömmel jön ide, s ha minden a tervei szerint alakul, hamarosan lakást is vásárol majd itt.
Pintér M. Lajos

DVETT_20060504004_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár